• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İESOB yeni projesiyle  nitelikli işgücü yetiştirecek ZEKERİYA MUTLU

İESOB yeni projesiyle nitelikli işgücü yetiştirecek

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.05.2014, 00:00
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) desteğiyle önemli bir projeyi daha hayata geçirmektedir. "İESOB Nitelikli İşgücü Programları Projesi" adlı çalışma ile, piyasanın ihtiyaç duyduğu alanlarda kalifiye elemanların yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, proje çerçevesinde verilecek eğitimlerin ardından kursiyerler branşlarında işe yerleştirileceklerdir.

İŞSİZLİK SORUNU
Türkiye'nin uzun yıllardır en önemli sosyo-ekonomik sorununu oluşturan işsizlik, tüm çabalara rağmen hala yüksek düzeyini korumaya devam etmektedir. İşsizlik sorununu büyüten en önemli etkenlerin başında ise kalifiye eleman yetersizliği gelmektedir. Yani işgücünde yaşanan "mesleksizlik" sorunu, işsizliği büyüten ve besleyen bir faktör olmaktadır.
İzmir Kalkınma Ajansı bir süre önce, mesleki eğitimin ekonomik yaşam içindeki önemini görerek "Okul Öncesi ve Mesleki Eğitim Mali Destek Programı" çerçevesinde proje çağrısında bulunmuştur. İZKA, bu kapsamda İzmir'de piyasaların gereksinim duyduğu alanlarda, mesleki eğitimin yenilikçi yaklaşımlar yoluyla güçlendirilmesini hedeflemiştir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu noktada 'İESOB Nitelikli İşgücü Programları Projesi' ile 13 Aralık 2013 tarihinde proje başvurusunu yapmış ve değerlendirmeler sonucu Birliğin projesi başarılı bulunmuştur.
İzmir Birliği, çalışmalarında İzmir İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarını göz önünde bulundurmuş, bu çerçevede kalifiye elemana en fazla ihtiyaç duyulan Metal Teknolojileri (kaynakçı), Mobilya Teknolojileri (döşemeci) ve geleceğin meslekleri arasında sayılan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanlarında ehil elemanların yetiştirilmesini planlamıştır.
İESOB'nin projesi kapsamında Metal Teknolojileri Alanında 40, Mobilya Teknolojileri Alanında 40, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanında 40 olmak üzere toplam 120 kişiye piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda eğitim verilecektir.
Eğitimler, İESOB Birlik Sarayı'nda kurulacak eğitim merkezinde ve altyapıları modernize edilecek proje ortağı meslek liselerindeki atölyelerde gerçekleştirilecektir.

MALİYET 764 BİN LİRA
12 ay sürecek olan "İESOB Nitelikli İşgücü Programları Projesi"nin toplam maliyeti 764.320.80 liradır. Proje çalışmaları 10 Nisan 2014 tarihinde başlamıştır. Bu çalışmalar 10 Mayıs 2015 tarihine kadar devam edecektir. Esnaf teşkilatı açısından büyük önem taşıyan proje ile İESOB İşletmeler Üstü Eğitim Merkezinin temelleri de atılmıştır. Kursiyerlere verilecek eğitimlerin içeriği belirlenirken mevcut modüller baz alınmıştır. Proje süresince görev alacak eğitmenlere 2 ay boyunca uzmanlar tarafından 'Eğitici' eğitimi verilecektir. Böylece öncelikle eğitimcilerin donanımlı hale gelmesi sağlanarak eğitimin kalitesi artırılacaktır.

KURSİYERLERE İŞ
6 ay süreyle İESOB Eğitim Merkezi'nde ve proje ortağı meslek liselerinde eğitim alacak olan kursiyerlerimiz, daha önceden Niyet Belgeleri alınan işletmelerde işe yerleştirilecektir. Kursiyerlerin seçimi ve işe yerleştirme sürecinde İŞ-KUR'un İş ve Meslek Danışmanları'ndan da yararlanılacaktır.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir İŞ-KUR İl Müdürlüğü, Konak İŞ-KUR Hizmet Müdürlüğü, Gediz Üniversitesi, İzmir Marangozlar, Mobilyacılar ve Bilumum Ağaç İşleriyle Uğraşanlar Odası, İzmir Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, İzmir Demirişleri Odası, İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Buca Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Bornova Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, projemizin ortağı olan kurumları oluşturmaktadırlar.
Projemizin iştirakçi kuruluşları ise, LÖHER Asansör, Kutlu Enerji, Konfor Mobilya'dan oluşmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA