İZMİR’İN TATLARI koruma altında

Giriş Tarihi:13.09.2016, 23:39 Güncelleme Tarihi:13.09.2016, 23:39

İzmir'e özgü 3 ürünün coğrafi işaret belgelerinin kısa sürede alınacağını söyleyen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, "İlgilenen üyelerimize ürünlerin formüllerini vereceğiz. Buna uygun üretim yapan üyelerimiz, İzmir Lokması, İzmir Şambalisi ve İzmir Boyozu ifadesiyle özel logoları kullanabilecek" dedi

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir lokması, boyozu ve şambalisine coğrafi tescil işareti alınması için yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. Demirtaş, "Başvurularımız Resmi Gazete'de yayınlandı, yakında süreç tamamlanacak ve kentimizin hem mutfak hem de kültür hazinesi olan bu değerleri korunmaya alınmış olacak" dedi. 8 bin yıllık tarihi olan İzmir'in kültür mirasının sofraları da zenginleştirdiğini ifade eden Demirtaş, "İzmir, gerek tarımsal alanların zenginliği, gerek iklim çeşitliliği nedeniyle yöresel ve geleneksel tarzda üretilen gıda ve tarım ürünleri açısından oldukça zengin bir kent" dedi.

Çalışmalar 2010'da başladı

Pek çok gıda ürününün İzmir'le birlikte anıldığına dikkat çeken Demirtaş, bunların başında İzmir tulum peyniri, şambali, boyoz, lokma ve kumrunun geldiğini söyledi. Demirtaş, "Hatta öyle ki İzmir deyince pek çok kişinin aklına ilk önce bunlar geliyor. Oda olarak kentimizin bu çok önemli lezzetlerine coğrafi tescil işareti almak için 2010 yılında çalışmalara başladık. Amacımız, kentimizde üretilen ve İzmir ile özdeşleşmiş bu ürünlerin kaliteli ve standartları bozulmayan üretimini sağlamak. Dünyanın pek çok bölgesi ile özdeş ürünler bu şekilde korunur. Ayrıca, coğrafi tescil işareti alınması bu ürünlerimizin tanıtımına ve katma değer yaratılmasına da katkıda bulunacak" dedi.

Ege Üniversitesi ile işbirliği

Coğrafi işaret alınabilmesi için ürünle ilgili olarak; kullanım biçimi, ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri, üretim yeri gibi özelliklerin dikkate alındığını ifade eden Demirtaş, ürünün metodu ve denetleme konularının yer alacağı teknik çalışma ve analizler de gerektiğini ifade etti.
Demirtaş, bunun için Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri ile ortaklaşa projeler yürüttüklerini söyledi.

Boyoz 500 yıllık

İzmir lokması, şambalisi ve boyozunun üretim metodunu belirlerken, bu işte usta isimlerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Demirtaş şöyle konuştu: "Analizlerle, şambali için boyut, şekil, içerik, sertlik, şurup miktarı, süt kullanılıp kullanılmadığı, şuruptaki şeker miktarı, pişirme işlemlerinin etkinliğini belirleyen renk değerleri ve kabuk miktarı gibi özellikleri saptadık. Şerbet kullanımı İzmir şambalisinin ayırt edici bir özelliği.
İzmir lokması için de benzer çalışmalarda bulunduk. İzmir lokması için önemli nitelikler olduğu düşünülen boyut, sertlik, renk, yağ ve şurup içeriği, gözenek yapısını içeren teknik çalışma gerçekleştirdik.
İzmir lokması ortası delikli yuvarlak şekli itibariyle Türkiye'nin farklı şehirlerinde üretilen lokma ürününden ayrılıyor. İzmir'le özdeşleşen bir diğer değerimiz, İzmirlilerin kahvaltılarının vazgeçilmezi olan İzmir boyozunun da üretim reçetesini hazırladık. İzmir boyozu, tarih boyunca çok sayıda kültürün etkileşim halinde olduğu kentimizde Osmanlı döneminden beri üretilen ve günümüze ulaşan bir hamur işi. 500 yıllık uzun bir geçmişi bulunuyor."

Uluslararası markalar olacak

Türk Patent Enstitüsü'nün, coğrafi işaret başvurularını titizlikle incelediğini ifade eden Demirtaş, "Türk Patent Enstitüsü'nün başvurularımızı uygun bulmasının ardından, 'İzmir Şambalisi'nin 21 Haziran 2016 tarihinde, 'İzmir Boyozu'nun 3 Temmuz 2016 tarihinde, 'İzmir Lokması'nın ise 13 Ağustos 2016 tarihinde coğrafi işaret başvuru ilanları Resmi Gazete'de yayınlandı. İzmir Tulum Peyniri ve İzmir Kumrusu için çalışmalarımız ise devam ediyor. Prosedürlerin tamamlanmasının ardından en kısa süre içerisinde coğrafi işaret tescillerimizi alacağız.
Coğrafi işaret belgemizi alınca, ilgilenen üyelerimize ürünlerin formüllerini vereceğiz. Buna uygun olarak üretim yapan üyelerimiz, İzmir Lokması, İzmir Şambalisi ve İzmir Boyozu ifadesiyle özel logoları kullanabilecek. Tescillenmesiyle birlikte kentimizle özdeşleşen bu ürünlerimizin ulusal boyuttaki marka gücü artarken, uluslararası markalar haline de gelecek" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.