Uzman sağlıkçılar özellikle kışın C vitamini için tüketilen mandalinanın bilinenden daha fazla yararı olduğunu anlattı.
Giriş Tarihi: 14 Kasım 2018 19:31Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2018 19:54
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Diyet lifi alımı diyabet riski, kalp hastalığı, kolon kanseri, obezite ve yüksek kolesterol riskini azaltır. Aynı zamanda mandalinanın içinde yer alan lifler, bağışıklık sistemini güçlendirirken, hafızayı da geliştirir. Ayrıca mandalina tüketmenin ruh halini iyileştirdiği de bilinmektedir.
Potasyum içeriğiyle kemik sağlığı içinde önemlidir. İlerleyen yıllarda kemik erimesine karşı savaşır. Yeterli potasyum alımı yüksek kan basıncını önler ve kalp krizi oluşum riskini azaltır.
Kansere kalkan
C vitaminiyle akciğer, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin oluşumunu önler. Zengin C vitamini vücutta kolajen sentezi için hayati öneme sahiptir. Kollajen yaraların hızlı iyileşmesini sağlar, tendonları, bağları, kemikleri ve kan damarlarını bir arada tutar. C vitamini aynı zamanda besinlerle alınan demir mineralinin emilimini de artırır.
Hücrelerin yenilenmesini sağlıyor
B vitamini zengini mandalina vücutta DNA ve RNA inşa ederek yeni hücrelerin oluşumu ve sağlıklı devamlılığını destekler. Flavonoidler serbest radikalleri (hastalığa neden olan moleküller) nötralize eden antioksidanlardır. Mandalinadaki nobiletin flavonoidi obeziteyi önlemede, diyabetle savaşmada ve kolesterolü düşürmede etkilidir.
Tangeritin adlı bir diğer flavonoid ise yağlı karaciğer hastalığı ve damar sertliğini önler. Mandalinada olan folat kansere yol açabilecek DNA değişikliklerini de önlemektedir.