Son dakika İzmir haberleri... Türkiye'de enginar üretiminde büyük rol alan İzmir'de hasat zamanının başlamasıyla birlikte yoğunluk arttı. 8 bin dekar alandaki enginar üretimi daha çok Çeşme, Urla, Seferihisar, Torbalı ve Karaburun ilçelerinde yetiştiriliyor.
Giriş Tarihi: 20.04.2024 13:43 Güncelleme Tarihi: 20.04.2024 14:30
"İZMİR, TÜRKİYE'DEKİ EN ÖNEMLİ ENGİNAR ÜRETİM MERKEZİ"
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, AA muhabirine, enginarın yenmek için en uygun döneminin bahar ayları olduğunu, o nedenle hasadın nisan ve mayısta yoğunlaştığını söyledi.
Enginarın ağırlık olarak taze tüketildiğini, dondurularak ya da salamura şeklinde de tercih edildiğini dile getiren Şahin, "İzmir, Türkiye'deki en önemli enginar üretim merkezlerinin başında yer alıyor. Sakız enginarı olarak coğrafi işaret almış, tescillenmiş bir çeşidimiz var. İzmir'de enginarın yetiştiği alanlar birbirine çok yakın alanlar. Urla, Seferihisar, Çeşme hemen hemen hepsi aynı iklim yapısına sahip. Çok yoğun el emeği isteyen bir ürün." diye konuştu.
Şahin, yerel enginar çeşidi sakız enginarı yetiştiriciliğini muhafaza etmeye çalıştıklarını vurgulayarak, renkli ya da mor olarak adlandırılan enginarların da tercih edildiğini belirtti.
ÜRETİCİ TALEPTEN MEMNUN
Seferihisar'ın Düzce Mahallesi'nde 35 yıldır enginar üreten Turgay Gülgönül de sebzenin dikiminin eylül, ekim ayları gibi yapıldığını, bitkinin kökten çoğaldığını anlattı.