ŞAFAK İNCE (HABER MERKEZİ)
İzmirli yazar Berrin Ergüç, tam 3 yıllık araştırmasının ardından, 200 kadar otizmli bireyi gözlemledi ve "Kırmızı Buğday" isimli bir kitap yazdı. Dünyada büyük ilgi çeken "Yağmur Adam" filmindeki gibi, otistik kişileri, kardeşlerinin gözünden kaleme aldı. Kardeşlerin, otizme bakışını ve yaşadıkları duyguları anlattı. Eserini, bir ağabeyin kardeşi için yaptığı fedakarlığın anlatıldığı "Kırmızı Buğday" isimli Zeybek oyunuyla harmanladı.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA
İzmir'in Yağmur Kızı Ergüç'ün eseri geçtiğimiz günlerde Ankara'da, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşi Gülten Günay tarafından kamuoyuna tanıtıldı. Günay, "Toplum, yaptığı hatadan rahatsız olmazsa onu düzeltemez. Beni rahatsız etmeyi başardığı için Berrin Ergüç'e çok teşekkür ediyorum" dedi.
"Tarihten Mektup Var" isimli kitabın yazarı Ergüç, yeni kitabı için son 3 yılını otizme ayırdı. Fiziksel ve zihinsel engeli insanlara olan duyarsızlığa tepki için yola çıktığını söyleyen Ergüç, bir yıl otizm üzerine bilimsel çalışma yaptı. Konuyla ilgili yayınları takip etti, tıp dünyasından önemli insanlarla bir araya geldi. Bir yılını da otizmli çocuklarla geçirdi. İzmir'deki çeşitli dernek ve özel eğitim veren kurumlarda çalıştı. Otizmli çocuklar ve kardeşlerini gözlemledi. Son yıl da kitabını yazdı. Ergüç, otizmli bir dahi ile bencil ağabeyinin kendilerini keşfettiği "Yağmur Adam" filmindeki gibi otistik kardeşi olanların yaşadıklarını, aile içi ve sosyal çevre ile ilişkilerindeki zorlukları 96 sayfalık "Kırmızı Buğday" isimli kitabında topladı.
Gülten Günay destek verdi
"Kırmızı Buğday", İlgi Otistik Çocukları Koruma Derneği'nce basıldı. Yazar Berrin Ergüç'ün anlatım tarzı ve konusu itibarıyla dünyada tek olduğunu söylediği kitap, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşi Gülten Günay'ın da dikkatini çekti. Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi Konser Salonu'nda, Gülten Günay himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dans Tiyatrosu Eğitim Derneği'nin desteğiyle "Kırmızı Buğday" için tanıtım gecesi düzenlendi. Günay, "Kitabı okuduğumda çok etkilendim. Birey ve toplum olarak bizden farklı kesimlerin dünyalarına uzak, ilgisiz ve empati yapma bilincine sahip olmayan bir topluluk halindeyiz. Birey ve toplum, yaptığı hatadan rahatsız olmazsa onu düzeltemez. Bana hatalı davranışımı hissettirdiği için, Ergüç'e teşekkür ediyorum. Beni rahatsız etmeyi başardı" diye konuştu. İlgi Otistik Çocukları Koruma Derneği Başkanı Nejla Arslankurt da, otizmle ilgili devlet desteğinin çok önemli olduğunu söyledi. Kitabın satışından elde edilecek gelirin dernek yararına kullanılacağı belirtildi.
Vurulan zeybeğin kanlı gösterisi
Yazar Berrin Ergüç, kitabın hikayesini şöyla anlattı: "Ege'deki düğünler, gelinin ağabeyinin zeybek oyunu ile başlatılır. Zeybek, kız kardeşinin düğün merasimine giderken düşmanları tarafından buğday tarlasında vurulmuş. Buğdaylarla yarasının üzerini kapatarak kanın akmasını engellemiş. Kardeşinin en mutlu günününde onu üzmemek için oynamaya başlamış ama yarasını kapattığı kanlı buğdaylar da yere saçılmış. İşte fedekarlığın anlatıldığı bu oyunla otizmli bireylerin kardeşlerinini fedakarlığını anlatmak istedim."
