NEFİSE İYENER
Eskiden tütün kenti olan Akhisar artık zeytin kenti oldu.
Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ziraat Odası, Zeytinliova Belediyesi, AK-SEK Vakfı, Akhisar Aktif İşadamları Derneği, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi ve Zeytindostu Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği, 30-31 Ekim, 1 Kasım'a kadar süren "Akhisar Zeytin Hasat Şenliği"ne ben de davetliydim.
Şenlik çok bereketli ve eğlenceli geçti.
Eğlencenin birinci günü akşamı Akhisar Ticaret Borsası Lokali'nde, basın mensupları ve Akhisar şenliğine emeği geçen tüm Akhisarlılarla yemeğimizi yedik. Daha sonra otelimize geçip dinlendik. Sabah erkenden kalkıp, kahvaltıdan sonra Zeytin hasadı için Zeytinliova'ya hareket ettik.
Burada Zeytinliova Belediye Başkanı bize hasat ile ilgili bilgiler verdi. Çiftçinin zeytin yetiştiriciliği ve hasadı konusunda bilinçli ve duyarlı olduğunu söyledi. Ayrıca Akhisar'da yaklaşık 200.000 ton zeytin çıkmakta olup, kişi başı 100 kg. zeytin toplandığı hesap edildiğinde 3 ay boyunca 22 bin kişiye istihdam sağlandığını dile getirdi.
Daha sonra tüm basın, "Basın Zeytinliği"ne zeytin fidanı diktik. Artık benim de Akhisar'da, üzerine ismim yazılı bir zeytin ağacım oldu.
Küreği elime aldığım gibi başladım toprağı atmaya. Söylediklerine göre 4-5 sene içerisinde zeytin vermeye başlarmış. Ben de her sene gelip zeytin ağacıma bakacağım.
YAĞ OLUP ÇIKIYOR
Zeytinyağı fabrikasında önce yeşil zeytinler ham halde dışarıda bulunan büyük bir kazan içerisine atıldı. Oradan sıra ile önce yapraklar, çekirdekler temizlendikten sonra, zeytinler ezilerek posalarından ayrılıp yağ olarak kazandan akıyor. Ben bunları tek tek görünce şok geçirdim. Zeytinyağı elde etmek için birçok safhadan geçiriliyormuş. Burada da zeytinyağlarının tadına baktıktan sonra, otobüslere binip doğru yola koyulduk.
Akşam otelimize döndük. Daha sonra hazırlanıp Akhisar Belediye Gölet'te akşam yemeği için yola koyulduk. Göleti gördüğüm zaman gözlerime inanamadım. Gerçekten harika bir yerdi. Belediye Başkanı Salih Hızlı Bey'in ellerine sağlık diyerek, yemeğimize başladık. İzmir sanatlarının şarkıları ile samimi bir ortamda gecemizi bitirdik.
Ertesi gün öğlen olmuş bizim de karnımız acıkmıştı. Zeytinliova Gölet'te, Ramiz Köfte tarafından hazırlanan köfteleri ördeklerle birlikte yemeye çalıştık. Bir yandan da onları beslemeyi ihmal etmedik. Daha sonra, "Zeytin'de dünya ikinciliğini hedefleyen Türkiye'nin hedefinde Akhisar'ın rolü ve önemi" konulu panelin yapıldığı bir sinemaya gittik. Sabah tekrar erkenden büyük bir heyecanla yola koyulduk. Akhisar'ın tarihi ve turistik yerlerini gezdikten sonra, helikopter ile zeytin ağaçlarını tepeden seyrettik.
Şimdiye kadar hiç helikopterle gezmemiştim. Büyük bir fırtına ve soğuk eşliğinde sallana sallana helikopterle gezdik. Tepeden zeytin ağaçlarını görünce herhalde Akhisar'da ev yok diye düşündüm. Düzenli ve simetrik bir şekilde heryeri irili ufaklı ağaçlar dolmuştu.
Gözler atmaca gibi benekli zeytin arıyorlar
Öğle üzeri Ece Zeytin işleme tesisini gezdik. Uzun bir masanın üzerinde çeşitli zeytinlerle birlikte, zeytinyağları ve küçük ekmek parçalarına sürülmüş siyah, yeşil zeytin ezmeleriyle karşılaştık. Kahvaltı yaptığımız halde sanki acıkmış gibi güzelim zeytinlere saldırdık. Tatmamak elde değildi, hepsi birbirinden güzel ve lezzetli, nasıl durabilirdik. Fabrikanın içine girmek için, naylonlarından çıkarılmış sterilize edilmiş beyaz önlük ile beyaz bone, ayaklarımıza da galoşlarımızı geçirip başladık gezmeye. Çalışan hanımların üzeri tertemiz, elleri devamlı suyun içinde olduğundan kırış kırıştı. Gözleri atmaca gibi bir tane bile benekli zeytinin kavanoza girmelerine izin vermiyorlardı. Burada bol bol çayımızı içtikten sonra, Gürkay Zeytinyağı fabrikasına doğru yola çıktık.
Zeytin hakkında çok şey öğrendim
Panelde önce Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, 10 milyon 250 bin zeytin ağacının bulunduğu Akhisar'da 15 bin ailenin geçimini zeytincilikle sağladığını söyledi. Türkiye'de sofralık siyah zeytinin yüzde 35'i yemeklik yeşil zeytinin ise yüzde 70'ini Akhisar'da karşılandığını belirtti. Daha sonra Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar'ın tarım ve turizm hakkında bilgi verdi. Daha sonra, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Türk zeytinyağı pazarı, ihracat potansiyeli ve Akhisar'ın yerini anlattı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Derneği Başkanı Mustafa Tan ise zeytin ve zeytinyağında kalite sorunları üzerinde bilgi verdi. Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tarım Uzmanı Yardımcı Doç.Dr. Renan Tunalıoğlu da, tarımın gelecekte alacağı önemi hakkında sunum yaptı. Ece Zeytinleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Ece Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Gökalp ise, sofralık zeytinde Akhisar'ın konumunu dile getirdi.
