• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

25 yıl oldu...

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.08.2015, 00:00
20 Ağustos'ta tam 25 yıl oldu Ayla Dikmen'i kaybedeli. Bizim kuşağın önemli ve değerli müzik yorumcularından biriydi ve Milli Orkestramızla ülkemizi dış festivallerde temsil eden bir sanatçıydı. Yeni kuşak pek tanımasa da Çağan Irmak'ın "Issız Adam" filminde kullandığı "Anlamazdın" adlı şarkıyla ölümünden 18 yıl sonra bir kez daha ses getirmiş, sesi ve yorumuyla yüreklere dokunmuştu. Bestesi İspanyolca olan "Anlamazdın"ın Türkçe sözlerini de bu yıl 16 Şubat'ta kaybettiğimiz Fikret Şeneş yazmıştı.
***
İzmir'de, 20 Ağustos 1990'da hayata veda ettiğinde daha 46 yaşındaydı Ayla Dikmen.
1944'de Kütahya'da dünyaya gelmiş, ilk, orta ve lise eğitimini Aydın'da tamamlamıştı. Ankara'da Ticari İlimler Akademisi'nde okurken bir çay partisinde zamanın orkestra şeflerinden Üstün Poyrazoğlu eşliğinde şarkı söylemiş ve o günden sonra şarkıcı olmaya karar vermişti...
***
Ayla Dikmen'in hayatı o günden sonra bir masal gibi gelişti. Siyasal Bilgiler'de okumak üzere İstanbul'a geldi, Yavuz Özışık ile tanıştı ve Parla Nur takma adıyla şarkıcılığa başladı. Şerif Yüzbaşıoğlu tarafından keşfedilmesi çok zaman almayacaktı. Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası'nın solisti oldu ve 1964'de 2. Boğaziçi Müzik Festivali'nde en iyi kadın şarkıcı seçildi.
***
1964'te kurulan ve üç yıl boyunca Balkan festivallerinde ülkemize birincilik üstüne birincilik kazandıran Milli Orkestramızın Tülay German'dan sonra Erol Büyükburç, Tanju Okan ve Başar Tamer'le birlikte solistliğini yapmıştı. Halk türkülerimizi batı kalıplarında seslendirmiş, Latin şarkılarını çok güzel yorumlamıştı.
"Niksarın Fidanları", "Mühür Gözlüm", "Alyanaklım", "Nereye", "Aşk Defteri", "Onu Bunu Bilmem Kararlıyım", "Sevmişiz Birbirimizi" onun hit şarkıları olmuştu
***
Ayla Dikmen 17 Nisan 1968 tarihinde hayatının aşkıyla tanıştı. Bu kişi İzmirli yakışıklı ve çok popüler bir tenis ustasıydı. Enis Berki'yle dillere destan bir aşk yaşadılarşanlandılar ve hep nişanlı kaldılar...

FOTOROMANDA OYNADIK

Onun zirvelerde dolaştığı, benim de popüler olmaya başladığım1972 yılının Mayıs ayında rahmetli Hüseyin Baradan'ın çektiği ilk renkli fotoromanda birlikte oynadık. O zamanlar dergilerde yayınlanan foto romanlar çok modaydı. "Aşk Ölünce" Ekspres Gazetesi'nde yayınlandı. Ayla, fotoromandaki sevgilim Arzu Okay'ın ablası rolündeydiArzu Okay Yeşilçam'ın gözdelerindendi. Daha sonraki yıllarda sinemayı bırakıp iş kadını oldu ve yıllarca Paris'te kaldı... En son 90'larda rastlamıştım. Şimdi yine Türkiye'de yaşıyor.
***
Ayla Dikmen, ardında 1966'dan 1978'e kadar doldurduğu 17 kırkbeşlik plak ve 1974,1976, 1980 yıllarında doldurduğu üç long-play (albüm) bırakarak ayrıldı aramızdan...
Yeğeni ve hayranı Meltem Çelebioğlu, 2005 yılında sanatçının eski şarkılarını CD formatında topladı ve onun anısına yeni kuşak şarkıcılara da okutarak 3 CD'lik bir albüm yayınladı. Özel kapakla bastırdığı albümlerden birini de bana armağan olarak yollamıştı... Arşivimin en kıymetli albümlerinden biri olarak saklıyorum o albümü.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA