• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

Küçük bir aşk masalı

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.02.2016, 00:00
TRT televizyon yayınlarına başladığında gençlere yönelik ilk müzik eğlence programını yapanlar belki de Bülend Özveren'le bendik. İzmir'den ayda bir Ankara'ya gider, geçen yıl kaybettiğimiz İskender Salgırlı'nın yönetmenliğinde "Gençlerle Müzik" programını çekerdik. Klip diye bir şey yoktu televizyon literatüründe. Radyoda plaktan çaldığımız şarkıları görüntülemek için senaryo oluşturur, kamerayla sokağa çıkar çekimler yapardık. Meğer İskender'in yönetiminde çekilen o filmlere ve onların kurgulanması sonunda ortaya çıkan görüntülere daha sonraki yıllarda 'klip' denecekmiş...

***

Özel televizyonlara ve 90'li yıllara kadar TRT klip çekimlerini hep kendisi yaptı. Prodüktörler programlarına konuk ettikleri sanatçıların şarkılarına ciddi emek vererek klipler çekiyorlardı.

90'larda pop müzik şaha kalktığında televizyon yayıncılığında da, müzik sektöründeki plak yapımcılığında da (plak dediğime bakmayın, o tarihte plak tarihe karışmış, kaset ve CD dönemi başlamıştı) çok şey değişti.

Albüm yapma maliyetlerine ciddi bütçelerle klip maliyetleri de eklendi. Artık klip dönemi başlamıştı...

***

2016'da da klip çağı devam ediyor. Şimdi elimizin altında bir de internet var. Sonsuz imkanlarla istediğimiz her şarkıya anında ulaşıyoruz. İzliyoruz, dinliyoruz hatta kendimize göre klipler bile yaratabiliyoruz. Ama sanatçılar şarkılarını duyurabilmek için oluk gibi para harcamak ve profesyonellerle klip yapmak zorundalar. Yoksa işler yürümüyor...

***

İşte bu klip girişinden sonra gelelim esas konumuza.

Cuma günü, Aysun Kocatepe'nin "Aşka 22 Durak" albümünde yer alan "Küçük Bir Aşk Masalı" şarkısına bir klip çekildi. 16 saat sürdü çekimler. Şimdi üç dört gün kurgusu ve renk ayarları var. Sonra hazır olacak. Peki bu şarkının ortaya çıkış öyküsünü biliyor musunuz?

***

1984'ün Eylül ayıydı. Aysun'la flört etmeye başladığımız dönem. Hıncal Uluç'la aynı evi paylaşıyoruz. Bir akşam Aysun da bizde ve evde oturuyoruz. Kapı zili çaldı.

Açtım, "Biz geldik!" diyerek Sezen Aksu ve Onno Tunç içeri daldılar. Çay, kahve, biraz sohbet ve konumuz tabi ki müzik.

"Var mı yeni bir şeyler?"

"Bende yok" dedim. Sonra birden aklıma geldi. "Bir şarkı var ama sözünü yazamadım, isterseniz enstrümantal olarak dinleteyim."

Sezen tez canlı. "Hadi geç bakalım piyanoya" dedi.

Ezgiyi çaldım. "Bana bir kağıt kalem getirin" diye seslendi. Ve ekledi:

"Ben tamam deyinceye kadar çalmaya devam et!"

***

Aradan ne kadar zaman geçtiğini hatırlamıyorum. Ama arada bir salona göz atıyorum. Onno kanepede oturuyor, iyice sıkılmış. Aysun bir köşede ne olacak diye merakla bekliyor. Sezen sallanan koltukta kağıda bir şeyler karalıyor. Hıncal da iskemleyi Sezen'in yanına çekmiş, neler yazdığına bakıyor...

Birden Sezen'in sesini duydum "Bitti" diye. Ardından Hıncal'ınkini: "Hayır bitmedi!" diye. Sezen'e döndü, "oraya ekle" dedi.

"Gerçek olsa masallar ya da biz masal olsak."

***

"Küçük Bir Aşk Masalı" oldu şarkının adı. Düet için Sezen'e partner aramaya başladık ve ilk aklımıza gelen isim Özdemir Erdoğan oldu.

***

Onno düzenlemeyi yaptı. Şarkı Sezen Aksu - Özdemir Erdoğan ikilisi tarafından mükemmel yorumlandı. 1985 Eurovision elemelerine yolladık ve Türkiye finaline kaldık. Özdemir daha karizmatik olmak için saçları kazıttı, Sezen bembeyaz giyindi... Harika bir ikili oldular.

***

Şarkıyı sonraki yıllarda Seden Gürel- Keremcem, Neco- Bengü ikilileri de seslendirdi. Tam 31 yıl sonra son yorumlayanlar da Aysun Kocatepe- Cemil Demirbakan ikilisi...

İşte klip bu ikilinin yorumuna çekildi... İki de konuk oyuncu katıldı çekimlere. Behzat Uygur ve İlkyaz Kocatepe. 15 Şubat'ta yapılacak albüm tanıtımından sonra klip hem internetten hem de televizyon kanallarından yayına girecek... Yönetmen, son dönemlerde adını duyuran Hasan Kuyucu...

Klip nasıl mı oldu? Vallahi sonucu ben de merak ediyorum...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA