• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Doların zirve koşusu BİLAL DOĞAN

Doların zirve koşusu

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.08.2015, 00:00
BORSA: Koalisyon hükümeti kurulması sürecinde siyasilerden gelen açıklamalarla geçen hafta boyu dalgalı bir seyir izleyen Türk hisse senetleri piyasası, geçtiğimiz Perşembe günü sert satışların ardından Cuma günü bir miktar tepki alımı ile karşılaşıldı. BIST-100 endeksi günü yüzde 0.29 yükselişle 77.308.95 puandan tamamladı. Endeks, haftanın tamamında ise yüzde 1.4 geriledi.
AK Parti ile CHP arasında koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasın ardından gözlerin bugün yapılacak AK Parti MHP görüşmesine çevrildiğini belirtebilirim, mevcut durumda erken seçim ihtimalinin masada olmasına rağmen iki partinin yapacağı görüşme sonuçlarının takip edileceğini söyleyebilirim.

JEOPOLİTİK RİSKLER

FAİZ: Türkiye'nin artan iç ve dış jeopolitik risklerin yükseldiği ve ABD'nin 10 yıl aranın ardından faiz artışlarına hazırlandığı bir dönemde seçimlerin Kasım'da tekrarlanma olasılığının artmasıyla piyasalarda başlayan sert satış baskısı geçen haftanın son gününde de sürdü. Gösterge bileşik faiz günü yüzde 10.19'dan kapattı.
Faizlerde iki yıllık tahvillerde yüzde 10'un üzerindeki seyrin kalıcı olarak devam etmesi bekleniyor. Merkez Bankasının olası bir faiz artırımı bile liraya biraz destek vermekle birlikte siyasi ve jeopolitik risklerin bu derece yükseldiği bir ortamda piyasaları sakinleştirmeye yetmeyebilir.

GÖZLER PPK'DA
DÖVİZ: Koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması ve erken seçim ihtimalinin kuvvetlenmesiyle kurdaki sert yükseliş sürdü. 28462 ile tarihi zirveye çıkan dolar kuru, Merkez Bankası'nın birbiri ardına attığı adımlar ateşi pek söndüremedi. Dolar kuru Cuma gününü 2.8350 liradan kapatırken, EURO /TL 31721 ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Gözler 18 Ağustos'taki PPK'da. Siyaset de piyasalara yön vermeye devam edecek. Koalisyon görüşmeleri sonrasında dövizdeki ilk tepkilerin seçim ihtimalinin güçlenmesinin döviz piyasasında oynaklığı artırdığını belirtebilirim. Öte yandan TCMB anketinde yıl sonu dolar/TL beklentisi 2.8321 TL'ye çıktı.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA