• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yeni yıla merhaba CAHİT SÖNMEZ

Yeni yıla merhaba

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.01.2016, 00:00
Yılın ilk günü... Diğer yılbaşlarında olduğu gibi umutla girdik "tamam bu yıl her şey düzelecek" sesleri içimizde yankılandı gece boyunca... İlk sınamayı bu sabah piyango bileti ile yapıyoruz. Amorti bile çıkmamasıyla hafif geriliyor umutlar. Sağlık olsun...

Zaten bugüne kadar büyük ikramiye kazananlara pek de hayır getirmemiş savunma mekanizması devreye giriyor. Sonrası malum, yarın işbaşı... Her şey kaldığı yerden devam edecek...

Bizi bu umut silsilesine kuşkusuz kapitalizm sokuyor. Tüm ekonomiyi adeta renkli inanılmaz albenili sempatik kutunun içine koyuyor ve güzel bir hediye gibi sunuyor bizlere... Tabii kutunun içinden tam bir tüketim çılgınlığı çıkıyor. Piyango bileti ile başlıyor, sevdiklere giysi ya da aksesuvar gibi hediyelerle, tatil programlarıyla, yemek mönüsüyle devam ediyor. Tam fabrikaların üretim bandı gibi. Aralık ayında bizleri banda koyuyorlar, 1 Ocak sabahı bandın sonundan çıkıyoruz.

İstemeden ama zevk alarak üzerinde gittiğimiz bu bandın maliyetini ise birkaç hafta içinde öğreneceğiz. Kredi kartları hesap ekstrelerini görünce... Bankalararası Kart Merkezi'nin verileri her yılın Aralık ayında diğer aylara göre daha fazla kredi ve banka kartı kullandığımızı gösteriyor. Geçen sene kredi kartları ile yurtiçinde 44 milyar TL tutarında harcama yapmışız. Fazla değilmiş demeyin çünkü 37 milyar TL de banka kartıyla yapılan tüketim var. Benzin gibi bazı zorunlu kalemleri göz ardı ettiğimizde en büyük pay market ve giyim olmuş.

Aralık'ta tüketim miktarında belirgin artış olan gıda ürünü kuşkusuz hindi... Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği'ne göre bu yıl yaklaşık 500 bin adet hindi tüketmiş olacağız. Bu yıl hindi fiyatları 80 ile 100 lira arasında idi.

Yılbaşı alışverişleri ile ilgili yapılan anketler tüketimi daha çok hanımların yaptığını gösteriyor. Kuşkusuz yılbaşı akşam yemeği için market alışverişini hanımlar yapıyor. Ama diğer kalemlerde de açık ara öndeler. Zaten anneler ve babalar günü için yapılan harcama sonuçları da bu gerçeği teyit ediyor. Babalar gününde, anneler gününe nazaran tüketim miktarı daha yüksekmiş. Çünkü babalar günü alışverişine çıkan anne bir hediyenin yanı sıra bir de kendine alıyormuş. Bu yüzden hem adet hem de harcama tutarı açısından böyle bir sonuç çıkıyor. Fazla uzatmayayım yılın bu ilk gününde... Nasılsa yıl boyu yoğun ekonomi ve piyasa gündemleriyle başınızı ağrıtacağız. FED yine düşmeyecek yakamızdan... Kur faiz ve borsa üçgeninde gelişmelerle ilgili fal bakmaya devam edeceğiz.

Yüzünüzden tebessüm eksik olmasın... En azından hesap ekstreniz gelene kadar...

Mutlu seneler...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI