• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Muhtarlarımızın sigortalılık bildirim işlemleri EKREM GÜLCEMAL

Muhtarlarımızın sigortalılık bildirim işlemleri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.04.2019, 00:00

Geçtiğimiz hafta sonu yerel seçimler gerçekleşti ve önümüzdeki 5 yıl boyunca görevlerini yürütecek olan Belediye Başkanları ve muhtarlarımızı seçtik. Öncelikle seçimler sonucunda göreve başlayan tüm adayları tebrik ediyor görevlerinde başarılar diliyorum.

Muhtarların sigortalı tescilleri ve prim ödeme yükümlülüğü
Bildiğiniz üzere muhtarlarımız 5510 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar.
Yani başka bir deyişle Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. 5510 sayılı Kanuna göre köy ve mahalle muhtarlarımızın sigortalılıkları seçildikleri tarihten itibaren başlamakta olup muhtar seçildiklerine ilişkin mazbatalarını ilgili seçim kurulundan aldıkları tarihten itibaren il veya ilçe mülki amirliklerince onbeş (15) gün içinde Kurumumuza bildirimleri yapılmaktadır. Sigortalılıkları ise görevlerinin son bulması ile son bulmaktadır.

Tescil bildirimi online olarak yapılmaya başlandı
Köy ve mahalle muhtarlarımızın bildirimleri mülki idare amirliklerince daha önce de kağıt ortamında Kurumumuza bildirilirken, Kurumumuz ile İç İşleri Bakanlığı arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan veri paylaşımına ilişkin protokol kapsamında muhtarlarımızın bildirimleri online olarak Kurumumuza bildirilmeye başlanmıştır, yani yeni seçilen muhtarlarımızın ayrıca bildirim işlemi yapmalarına gerek yoktur.

Muhtarlarımızın primleri devletten
Geçtiğimiz yıllarda muhtarlarımız ödemekle yükümlü oldukları 4/b kapsamındaki sigortalılık primlerini kendileri ödemekle mükellef idiler. Muhtarlarımız aldıkları maaşın bir kısmını SGK primi olarak ödediklerinden yaptıkları hizmet karşılığında kazandıkları ücret oldukça düşük kalmaktaydı.
Ancak 2017 yılı Mayıs ayında çıkarılan KHK ile bu durumun önüne geçilmiş ve muhtarlarımızın primleri İl Özel İdareleri ya da Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarınca ödenmeye başlanmıştır. Böylelikle muhtarlarımızın üzerindeki prim yükü kaldırılmıştır.

2019 İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ DEVAM EDİYOR

Daha önceki yazılarımızda da ayrıntılarını belirttiğimiz 2019 İstihdam Seferberliği hızla devam ediyor. İstihdam seferberliğinin, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan tarafından ilan edildiği günden itibaren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'mız, TOBB 'a bağlı tüm odalar, işveren STK ve kuruluşları hızla tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarına başladı. Bu kapsamda işverenlerimizin, sanayicilerimizin, esnafımızın kısaca istihdam sağlayanlar için her bir ek istihdam için ÜCRET, PRİM ve VERGİ teşviki getirildi. Şöyle ki; Nisan ayının sonuna kadar gerekli şartları sağlayan sigortalıların, mevcut istihdama, yeni ve ek olarak işe alınmaları halinde bu sigortalılar için Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ÜCRET, PRİM ve VERGİ ödenmeyecek.
Akabinde ise, 15 aya kadar prim ve vergi ödenmeyecek.
Nisan ayının henüz başında olmamız sebebiyle, istihdam teşvikinin özellikle ÜCRET desteği kısmından en fazla sürede yararlanmak için yeni işe alımların bu ilk haftalar içinde olması önemli. Aksi takdirde, ücret desteği çalışılan gün sayısı üzerinden verildiğinden, Nisan ayının ne kadar sonuna kalırsanız, Nisan ayı için o kadar az ÜCRET desteği alırsınız. Sağlayacağınız bu ek istihdam, Mayıs ayına kalır ise de ücret desteği alamazsınız ancak gerekli şartların sağlanması halinde PRİM ve VERGİ teşviklerinden 18 aya kadar yararlanabilirsiniz.
Söz konusu teşvikin ayrıntılarından 13 Mart 2019 tarihli köşe yazımızda bahsetmiş idik bu yazımıza gazetemizin internet sayfasından yazarlar kısmından erişebileceğiniz gibi;
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın internet sayfasından ve www.istihdamseferberliği. tobb.org.tr adresinden de bilgi alabilirsiniz.
Sosyal güvence içinde kalın..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA