• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
‘Asgari Ücret Desteği’ hakkının kaybedilmesi EKREM GÜLCEMAL

‘Asgari Ücret Desteği’ hakkının kaybedilmesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.08.2019, 00:00

İlk defa 2016 yılında özel sektör işverenlerine yönelik olarak verilmeye başlanan Asgari Ücret Desteği ve hangi koşullarda bu destekten faydalanılabileceği konusunda daha önceki yazılarımda detaylı bilgiler vermiştim.
Asgari ücret desteğinden yararlanmak için herhangi bir başvuru gerekmemekte olup tüm işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sistem üzerinden yürütülmektedir.
Ayrıca bir işyerinin devlet desteği ya da diğer teşviklerden yararlanması asgari ücret desteğinden faydalanmasını engellememektedir.

2019 YILINDA UYGULANAN TUTARLAR

Daha önceki yıllardan farklı olarak 2019 yılında asgari ücret destek tutarı işyerinde çalışan işçi sayısına göre farklılık göstermektedir. İşçi sayısı belirlenirken 2018 yılı Ocak ila Kasım dönemlerinde uzun vadeli sigorta kollarından aylık prim ve hizmet belgeleri ile bildirimi yapılan 4/a kapsamındaki sigortalı sayısının ortalaması esas alınacaktır. Buna göre 2018 yılı Ocak - Kasım aylarında ortalama sigortalı sayısı; beş yüzün altında olan işyerleri için günlük 5 TL, beş yüz ve üzerinde olan işyerleri için günlük 3,36 TL destek sağlanmaktadır.
İşverenler açısından diğer teşvikler ile beraber düşünüldüğünde maliyetlerin azaltılması konusunda asgari ücret desteği önemli bir kalem oluşturmaktadır. Ancak bazen, işyeri için önemli olan bu desteğin kaybedilmesi ve geri ödenmesi gibi bir durumla işverenlerimiz karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu yazımda hangi durumlarda asgari ücret desteğinin kesileceğinden ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri alınabileceğinden bahsedeceğim.

MUVAZAALI İŞLEMLERDE GERİ ALINIYOR

- Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad ve unvan altında ya da bir iş birimi olarak açılması
- Yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması,
- Şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi İşsizlik Sigortası Fonu katkısından (asgari ücret desteğinden) yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan veya sigortalıların prime esas kazançlarını 2019 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemi için eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinden İşsizlik Sigortası Fonunca karşılanan tutar, gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınır ve asgari ücret desteğinden faydalanamaz.

KAYIT DIŞI İSTİHDAMDA DA TAHSİL EDİLİR

Kayıt dışı istihdam konusunda caydırıcılığı sağlamak amacıyla sigorta prim teşviklerine uygulanan sigortasız işçi ya da sahte sigortalı çalıştırılması durumunda söz konusu teşvik ve desteklerden yararlanılamayacağı yönündeki düzenleme asgari ücret desteğinde de geçerlidir. Buna göre;

- Denetim elemanlarınca yapılan soruşturma ve incelemelerden,
- Mahkeme kararlarından,
- Kamu kurum ve kuruluşlardan alınan yazılardan, Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği, kazanç ve günlerini eksik bildirdiği veya bildirilen sigortalıların fiilen çalışmadığı durumlarının tespit edilmesi halinde asgari ücret desteği kesilmekte, ayrıca 2019 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemi içinde yararlanılan asgari ücret desteği tutarı, gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınmaktadır. Bu durumda işveren hem idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmakta hem de yararlandığı teşvik ve desteklerden faydalanamamakta, yararlandığı asgari ücret desteği gecikme cezası ve zammıyla birlikte kendisinden ayrıca tahsil edilmektedir.

UYGULAMAYLA İLGİLİ DİĞER HÜKÜMLER

İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili 2019 yılı Ocak ila Aralık aylarına/ dönemine ait aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini yasal süresi içerisinde vermemeleri ya da sigorta primlerini yasal süresinde ödememeleri halinde asgari ücret desteği kesilmektedir.
Ancak Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48'inci maddesine göre tecil ve taksitlendiren işverenler bu tecil ve taksitlendirme devam ettiği sürece asgari ücret desteğinden faydalanmaya devam edebilmektedirler.
Sosyal güvence içinde kalın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA