• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ELİF AKTUĞ

Kadınlardan Ekşi Sözlük'çülere ihtar!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.06.2015, 00:00
Çıkış noktasını çok zekice bulduğum bir internet sitesiydi 'Ekşi Sözlük'. Gündeme düşen her konuyu ve haberi bir de oradan okumak gibi bir adetim vardı. Hatta hakkımda yazılan onca öfke, kin ve edepsizlik dolu cümleye rağmen desteklediğimi söylerdim her zaman. Zaman içinde yazarları çoğaldı, kimi yazar bildiğin 'cıvıttı', kimi kişisel nefret ve öfkesini kusabildiği bir mecra olarak kullandı, kimiyse 'olamamışlığının' arkasına ve elbette takma isimle yazmanın altına sığınıp verip veriştirdi, artık önüne ne gelirse. Ekşi Sözlük yazarları ilginçti, aralarında çok zeki ve mutlaka bir gazetede yazması gerektiğini düşündüğüm sıkı bir entelektüel birikime ve kültüre sahip olan pırıl pırıl insanlar vardı. Bazıları çok zekiydi, kurdukları cümlelere hayran olurdum; bazıları sıradandı, araya kaynamış gibiydi. Bu çeşitlilik de güzeldi ama çok seslilik iyi bir şeydi. Ve aradan zaman geçti, ben siteye bakma ve düzenli okuma alışkanlığımı kaybettim.

KADINA DÜŞMANLAR SANKİ

İlginç bir şekilde kadınlara karşı bir tavırları olduğunu düşündüğüm kişiler soğuttu beni siteden, sadece popüler kültürle alakalı ahkam kesmeler, popüler kültür starlarına bir hayranlık ve tapınma durumu; olacak şey değildi. Dedim ya benim hakkımda onca berbat ve saygısız cümle kuran ve okuduğu bir iki eğlenceli 'life-style' yazıma bakarak kişilik değerlendirmesi yapmaya yeltenen 'ergenler' sebebiyle değil, ikide bir kadını aşağılayan başlıklara rast gelmem sebepti, Ekşi'den vazgeçmeme. Derken dün şöyle bir haber okudum bir haber sitesinde. "En çok okunan sözlüklerden biri olan Ekşi Sözlük'teki cinsiyetçi entrylere kadınlar isyan etti." Ne kadar sevindim anlatamam. Kadın ve bedeni üzerinden onlarca başlık üreten ve durmadan seksist söylemlerde bulunan ve kadını cümle içinde bir 'mal'mış gibi kullananlar demek ki, başkalarının da dikkatini çekmişti. Change.org'da bir başlık açıldı ve "Ekşi Sözlük'te cinsiyetçi entry istemiyoruz!" başlığıyla bir imza kampanyası başlatıldı.

KADINI KULLANMAYAN VAR MI?
Aslında bu sıkıntı uzun zamandır bir habis ur gibi bütün medya organlarını sarmış durumda. Gazeteler, dergiler, internet siteleri ve en başta televizyonlar; kadını kullana kullana bir hal oldu. Kadınlar da bu duruma sebebiyet verdi aslında. Kullanılırken kullanmak sistemini fark etti kadınlar, sistem rezil bir şekilde gelişti. Kabak şimdilik sadece 'Ekşi Sözlük'ün başına patladı, çünkü işin çivisi çıkmak üzereydi. Baksanıza, cinsiyetçi entry'lerden bazıları şöyle, her gün bunlara benzer onlarcası ekleniyor başlıklara: "Döve döve tecavüz edilesi kadınlar", "İntihar etmesi gereken kadın", "Memesiz kısa boylu kıllı kadın", "Bakire olmayan hatunla evlenmek", "Popoya kadar şort giymenin mantıklı açıklaması"... Bu söylemler bitmeden, bu tarz söylemlere engel olmadan da kadına karşı şiddetin engellenemeyeceğini düşünüyorum. Ekşi, çok sevdiğim bir tattır ama dozu kaçarsa mide bulandırıcı oluyor. Kusura bakmasınlar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA