• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Türkiye’de en ölümcül hastalık: Zatürre ERKİN USMAN

Türkiye’de en ölümcül hastalık: Zatürre

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.04.2017, 00:00

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner, aşıların özellikle yaşlı ve çocukların zatürreden korunmasında çok etkili olduğunu, ancak yetişkin aşılaması konusunda yeterli toplumsal bilincin olmadığını vurguladı.
Prof. Dr. Abdullah Sayıner, Sağlık Bakanlığı'nın risk grubundaki yetişkinlere ücretsiz zatürre aşısı yapılması konusunda aldığı kararın olumlu bir adım olduğunu belirtti.
Zatürrenin "akciğer iltihabı" olarak tanımlanabileceğini belirten Prof. Dr. Sayıner, zatürre hakkında şunları söyledi:
"Vücudumuzun savunma sistemi normal koşullarda mikropların akciğerlere ulaşmasına engel olur. Mikroplar akciğerlere bir şekilde ulaşsa da, akciğerdeki savunma sistemleri onları temizler. Ancak bu savunma sistemlerinin yeterince güçlü olmadığı bazı kişilerde mikroplar akciğerlere yerleşebilir ve orada çoğalarak iltihaba, yani zatürreye neden olabilir.
Her yıl 100 ila 500 kişiden biri 'zatürre'ye, ya da diğer adıyla 'pnömoni'ye yakalanmaktadır.
Bu oran 0-5 yaş grubunda ve 55 yaş üzerinde daha da fazladır.
55 yaştan itibaren sıklığı gittikçe artar ve ileri yaşlarda çok yüksek oranlara ulaşır. Bunun nedeni bu yaş gruplarının bağışıklık sisteminin daha güçsüz olmasıdır.
Zatürre, ya da genel anlamda alt solunum yolu enfeksiyonları, en fazla ölüme yol açan hastalıklar arasında 3 ila 4. sırada; ölümle sonuçlanan enfeksiyon hastalıkları arasında ise 1. sıradadır, ki bu da zatürrenin Türkiye'de önemli bir sağlık sorunu olduğunu göstermektedir." Kronik akciğer, kalp, böbrek hastalıkları, KOAH, astım, kalp veya böbrek yetmezliği, diyabet ve siroz gibi tüm kronik hastalıkların vücudun genel dengesini bozarak bağışıklık sisteminin gücünü düşürdüğünü belirten Sayıner, bu gibi hastalıkların varlığında enfeksiyon riskinin arttığını belirtti. "Bu nedenle yaşın yanı sıra, kronik hastalıklar da, zatürre açısından risk faktörü olarak değerlendirilmelidir.
Bu hastalıklara sahip kişilerde zatürre daha sık gelişir ve daha ağır seyreder. Bu kişilerde hastaneye yatmayı gerektirecek ağırlıkta zatürre olma ve ölüm riski daha yüksektir. Son yıllarda bilgiye erişimin artmasıyla zatürre hakkındaki farkındalık biraz artsa da, halen zatürrenin toplumumuz tarafından yeterince bilindiğini düşünmüyorum. Risk faktörleri ve olası sonuçlar konusunda toplum olarak daha kat etmemiz gereken yol var."

İZMİR'DE YENİ BİR AKIM: ET YEME MANTAR YE!

Geniş destekli bir proje ile İzmir köylerinde besin değeri yüksek istiridye mantarı yetiştiriciliği başlatıldı.
İzmir Kent konseyi'nin 'Yerelde Kalkınma Çalışma Grubu'nun öncülüğünde köylerde küçük ölçekli aile tipi istiridye mantarı yetiştiriciliğinin öğretilmesi çalışmasına Buca' nın Kaynaklar Köyü'nde başlandı. İzmir Kent Konseyi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Ege Kadın Buluşması, EKDAV, Buca Belediyesi ve Kaynaklar Merkez Mahallesi Muhtarlığı'nın ortak yürüttüğü çalışma kapsamında köy kadınlarına konunun uzmanları tarafından uygulamalı ders verildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kaynaklar Merkez Mahalle Muhtarı Erhan Şen, böyle bir projenin köylerinde uygulanmasından son derece mutlu olduklarını ve Kaynaklar'da doğanın korunması konusunda ki çalışmalarına destek veren bir gurubu da bu projenin içerisinde görmekten ayrıca kıvanç duyduklarını söylüyor.

LAFLAMA

Bilgisayarın başında pinekleyip durmaktan bir VERİ bir KEMİK kaldığım doğrudur hani!...
O kadını seviyorum diye rahatsız etme. Yoksa size "Leyla ile Mecnun" değil "Leyla ile Meczup" derler bilesin!...
Havlu imalatına girdim. İşler pek rayında gitmedi. Havlu attım iyi mi ?

İbrahim Ormancı'dan

O YAŞTA!..

Troleybüste bir ihtiyar hanım, kendisine yer vermeyen küçük bir kıza hiddetlenerek söylenmeye başladı:
- Ahhh bu zamane çocukları...
Biz sizin yaşınızda iken, ihtiyar bir kadını troleybüste ayakta bırakır mıydık?
- Hanım nine yalan söyleme!...
- Neden yalan söyleyeyim? Çılgının zoruna bak...
- Siz benim yaşımda iken, İstanbul'da troleybüs yoktu!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA