• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
EKREM DURUL

Tarihten yapraklar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.12.2015, 00:00
1726 Yılında İzmir

Yukarıda belirttiğim malların yanı sıra a Smyrna çevresinde ravent (ışgın), mazı, sakamonya ve afyon bulunup satılıyor. Fransızlar birçok malı nakit para ile alıyor, İngiliz ve Hollandalılar ise genelde başka mallarla takas yapıyorlar. Smyrna çok önceleri Hristiyan ellerde olduğundan her zaman bir Başpiskopos makamına sahipti. 1344'te Venedikliler şehri ele geçirmiş ve 1428'e dek şehre hakim olduktan sonra, şehir Sultan Murat tarafından alınmıştır ve o zamandan beri Türklerin yönetmi altındadır. Smyrna'da benim bulunduğum sırada gerçekleşen ilginç olaylardan bahsetmeden geçmek istemiyorum. İlk önce: 1726 Haziran ayında , Rodos Adası'ndan Constantinopolis'e giden bir gemideki Napoli doğumlu, Hristiyan Katolik dönme, Smyrna'da karaya ayak bastığında Hristiyan inancını kızgın ve açık bir şekilde bırakarak, ruhu tek başına mutlu edebilen kiliselere rağmen Müslümanlığı kabul etmiş. Ama tanrı, "merhametin babası bir günahkarın ölümünü değil öğrenip yaşamasını ister."

21 ARALIK 1975

DÜNYA
Polis köprüleri açtı…
Polis olayların büyümesini önlemek için köprüleri açtırdı. Öğrencilerden büyük bir kısmı köprülerin açık olduğunu görünce dağıldılar. Bir kısmı da teknelerle karşıya geçmeye çalıştılar. Bu neden topluluk gösterisine devam edemedi.

İZMİR
Bir Alyanakzade daha…
Belediye Başkanı İhsan Alyanak, "CHP başa geçince kuyruklar gerçekten arttı" dediği iddiasıyla troleybüs şoförü Hüseyin Özdeniz'in işine son verdi. Hüseyin Özdeniz "hakkımı arayacağım, gerekirse Alyanak'ı mahkemeye vereceğim" dedi.

SPOR
Haftanın spor olayları
Altay galibiyet için and içti… Galatasaray'ın hızı Yusuf ve Ahmet'le kesilecek… 12 yönetici Göztepe'ye moral veriyor…pirim üstüne pirim vaat ediyorlar…. Bornova beden eğitimi ve spor okulu açıldı, fakat spor aleti yok.

21 ARALIK 1955

DÜNYA
Kira hakkındaki kanun teklifleri
Geçici encümen, kiraların yılbaşından altı ay sonra serbest bırakılmasını kabul etti. Büyük Millet Meclisinde kiralara dair müzakereler yarın başlayacak…. Kıbrıs'ta Pazar günkü nümayişler sırasında Rumların Türklere saldırdıkları haber verildi.

İZMİR
Meskensiz vatandaşlar için eve ve arsa
1954 senesinde belediye bütçesine; belediye hududu dahilinde döşemeleri bozuk ve toprak yolların yapılması için 2.5 milyon lira ayrıldı. Gece kondu sahiplerine tevzi edilmek üzere il 39 evin inşası için belediyece faaliyete geçildi.

SPOR
Müesseseler arası Sportif temaslar
Yapı Kredi bankası ile OKTAŞ müesseseleri arasında dün Karşıyaka sahasında bir dostluk maçı yapılmıştır. Baştan sona kadar çekişmeli ve zevkli geçen karşılaşma, daha üstün oyun tutturan OKTAŞ'ın 2-1 galibiyeti ile bitmiştir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA