• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Hayaller hayata dönüştü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.01.2016, 00:00
Şevket Sabancı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Esas Holding'in 'gençlik ve istihdam' alanında gerçekleştirdiği 'İlk Fırsat' projesi hayata geçti. Geçtiğimiz Ekim ayında Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, amacı üniversiteden mezun olmalarına rağmen iş bulamayan gençlerin bu sorunlarını çözerek, hayata atılmalarına katkıda bulunmak olan projeyi anlatmış, ben de 26 Ekim tarihli gazetede bundan bahsetmiştim.

Devlet üniversitelerinden son bir yıl içinde mezun olan gençler, STK'larda 12 ay boyunca çalışarak iş deneyimi kazanacak ve ayda 2 bin lira para kazanacakları proje için ilk adımlar tamamlanmış, gerekli kurumlarla protokoller imzalanmış ve başvurular beklenmeye başlanmıştı.

Başvurular tamamlandı. STK'larla değerlendirme toplantıları yapıldı. Kritere uygun olan ve yüksek puan alan 150 başvuru yeniden değerlendirmeye alındı ve en yüksek oy alan 75 aday yeniden görüşmelere çağrıldı. Bir sonraki aşamaya 40 aday kaldı. Ve yüz yüze yapılan mülakatların ardından 15 katılımcı belirlendi.

UMUTLU VE ŞANSLI

Geçtiğimiz akşam bu gençlerle tanıştık. "Hayallerim hayata dönüştü" diyen Duygu Özcan, Çukurova Üniversitesi Konaklama İşletmeciliği mezunu. Bir yıl boyunca Türk Eğitim Vakfı'nda İnsan Kaynakları sorumlusu olarak çalışacak.

Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun olan Cihan Cangir, "Sosyal hayatıyla iş hayatını birleştirmekten dolayı" çok mutlu. Cihan da Hayata Destek Derneği'nde insan kaynakları asistanı olarak çalışacak.

Hepsi son derece heyecanlı ve mutluydular. Gözleri pırıl pırıldı. En önemlisi gelecekten umutlulardı ve kendilerini şanslı hissediyorlardı. Pamukkale Üniversitesi İngilizce İşletmeyi bitiren Pelin Ak'ın söylediği şu cümle de bunu anlatıyor zaten: "Bu proje değerli ve şanslı olduğumuzu hissettirdi bize. Önemli değil değerli olmayı öğrendik. Egomuzu arka cebimizde taşımamız gerektiğini ve tevazunun saygınlığını artırdığını öğrendik."

FIRSAT EŞİTLİĞİ

Projenin benim hoşuma giden taraflarından birisi de gençlere fırsat eşitliği vermesi idi. O yüzden özellikle devlet üniversiteleri seçilmişti.

Sakarya Üniversitesi Endüstri mühendisliğini bitiren Kübra Özdemir de bu konuya değinerek şunları söyledi: "Uçurumları yok edecek bir fırsat."

Mesela Mustafa Erik Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Gül Aydın Karabük Üniversitesi, Ayşe İsmigüzel Balıkesir Üniversitesi, Mehmet Öngül Gümüşhane Üniversitesi, Gökçe Kutlu Trakya Üniversitesi mezunu. Onların ortak düşüncesi de şöyle: "İnsanlar arasında büyük uçurumlar olmadığını öğrendik. İnsanların sıcak olması beni çok etkiledi. Bundan sonra daha özgüvenli olacağız."

Sivil toplum kuruluşları arasında da Tema, Alternatif Yaşam Derneği, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı bulunuyor.

İlk fırsat bir ilk adım. İş dünyasının desteğiyle bu işin devamı da gelecek gibi...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI