• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Aktepe’nin ünü Ayvalık’ı aştı SEZER ALTAN

Aktepe’nin ünü Ayvalık’ı aştı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.02.2019, 00:00
9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı 6 - 9 Mart 2019 tarihlerinde Türkiye'nin en yeni ve en modern fuar merkezinde kapılarını tüm dünyaya açmaya hazırlanıyor.

Gelecek vaad eden sektörler arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü şimdi yeni bir ivme kazanıyor. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün yeni adresi olmaya hazırlanan Olivtech, en iyiyi arayanları fuarda buluştururken, kutsal kitapların meyvesi zeytin ve Anadolu'nun altın sıvısı zeytinyağı Olivtech Fuarı'nda uluslararası ekonomik bir değere dönüşmeyi bekliyor.

Zeytinyağı insan yaşamında vazgeçilmez yere sahip... Benzersiz bir "tarih, mimari, doğa ve lezzet diyarı" olan Ayvalık, zeytinyağları ile dünyanın en önemli bölgelerinden birisi ve markasıdır. Ayvalık Zeytinyağları ulusal sınırları aşarak uluslararası alanda dünyanın en prestijli ödüllerine layık görülmektedir.

ÖNEMLİ BİR MARKA
Ayvalık'ın köklü tarihi firmalarından olan Aktepe Zeytinyağları da sektörün önemli markalarından biri... Aktepe Zeytinyağları'nın üretimi Ayvalık - Altınova'da bulunan 1887-1888 yıllarında yapılmış olan tarihi Han'da başlamıştır. Bu Han, Çanakkale - İzmir arasındaki en ünlü Han (misafirhane) unvanını almış ve uzun yıllar yolculuk edenlere dinlence yeri olmuştur. Bir dönem Altınova Belediye Başkanlığı da yapan Han'ın sahibi Ziya Şükrü Şensal 1940 yılında bu Hanı değiştirerek zeytinyağı ve un üretimine başladı. 1970'li yıllara kadar Ziya Şükrü Şensal yönetiminde un ve zeytinyağı fabrikası olarak çalışan değirmen bu yıldan sonra Ziya Şensal yönetimine geçerek sadece zeytinyağı fabrikası olarak hizmet verdi. Ziya Şensal, Ayvalık Ticaret Odası Başkanlığı ve TOBB Komisyon Başkanlığı yapmış başarılı bir girişimci....Şimdi işin başında 3. kuşak Aydın Şensal bulunmaktadır. Genç dinamik başarılı işadamı aynı zamanda Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı.

Fabrika 1980'li yılların ortalarında birkaç değişiklik yapılsa da 2006 yılına kadar taş kırma ve pres (sulu baskı) yani geleneksel yöntemlerle üretime devam etti. Bu yıldan sonra tamamen değişikliğe uğrayıp modernize edilen fabrika ailenin kendine ait zeytinliklerinden topladığı zeytinleri titizlikle işledi. Bugün üçüncü kuşak olarak hizmet veren, ISO 9001:2008 (kalite yönetim sistemi) ve ISO 22000:2005 (gıda güvenliği yönetimi) belgeli kontini tesisinde Aktepe tescilli markasıyla üretim devam ediyor.

GÜNDE 40 TON İŞLİYOR
Fabrikanın günlük zeytin işleme kapasitesi 40 ton olup her yıl Ekim - Kasım - Aralık - Ocak aylarında faaliyet gösteren firma ilk iki ayı erken hasat olmak üzere tüm yağlarını tüketiciye sunuyor. Firmanın özelliği sadece Ayvalık tipi zeytinlerinden elde edilen Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretli natürel sızma zeytinyağını kendilerinin üretmesidir. Ayrıca üretilen yağların tümü krom tank ve klimalı depolarda muhafaza edilmektedir. Tesiste 2006'dan sonra kontini sistemine geçilmiş.

Aktepe markasının hikayesi şöyle: Aktepe'ye Ayvalık Altınova'nın tepelerinde taş olduğu için bu isim verilmiş. Bu beyaz toprak toprağı nemli tutmuş, yaz kış beslemiş... Aktepe kıymetli bir yerdir, bunu bölgeyi bilenler iyi bilir. Aktepe Zeytinyağı, yerel olarak Ayvalık'ta satılıyor. Daha fazla müşteriye ulaşmak, yeni müşteriler kazanmak ve kurumsallaşmak amacındalar. Kendi bahçeleri ve kendi imalathanelerinin ürünü olan zeytinyağını bir dünya markası yapmak istiyorlar.

Son söz: Kalite, kimse bakmadığında da doğru olanı yapmaktır. Henry Ford
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA