• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Zeytin hasadının tarihi kitap oldu SEZER ALTAN

Zeytin hasadının tarihi kitap oldu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.01.2024, 00:00

Zeytin ve zeytinyağı yaklaşık 8 bin yıl öncesinden bu yana dünyaya güzellik, sağlık ve lezzet pınarı olarak hizmet veriyor.
Bu açıdan bakınca "Doğa, tarih, mimari ve lezzet kenti" olan kendine özgü güzellikleri barındıran Ayvalık, zeytinyağı ile bir dünya markasıdır. Türkiye'nin, Ege Denizi kıyılarında yer alan turistik kenti Ayvalık aynı zamanda ülkenin en önemli zeytin/zeytinyağı merkezlerinden biri. Coğrafi işaretli Ayvalık zeytinyağının ünü, son yıllarda sınırları zorluyor, dünyada da adından söz ettiriyor.
İşte, Ayvalık'ın bu tarihi gelişimini anlatan bir eserden söz edeceğim bugün sizlere... "Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Geçmişten Günümüze Ayvalık'ta Zeytin Hasadı" adlı kitap okuyucu ile buluşmaya hazırlanıyor.

Parma Yayınları'ndan çıkan kitabın editörlüğünü Halil Genç, proje koordinatörü ise Serkan Aziz Ceyhan üstlendi. Ayvalık ve Ayvalık zeytinyağı kültürü üzerine yazılmış eserlerden oluşan nitelikli bir seçki olan kitap, farklı eğitimlerden ve disiplinlerden gelen, Ayvalık'ta yaşayan ve yaşamış birbirinden değerli altmış beş düşün insanının zeytine, şiir, öykü, anı, deneme, makale ve fotoğraflarla sağladığı katkı, bilimsel, edebi, sanatsal ve güncel bir bakış yelpazesi oluşturuyor.

TARİHİ BİNADA 3. KUŞAK
Kitapta yer alan yazılardan biri de kendilerini, "İnsan ve zeytin ağacının asırlık dostluğuna dayanan saygı, sevgi ve birlikteliğin hikâyesi" olarak tanımlayan, binlerce çocuğumuza müziğin büyülü dünyasıyla tanıştıran Zeytin Çekirdekleri'ne ait. Ayvalık zeytinyağının üretildiği fabrikaların birçok binası halen korunuyor ve Ayvalık, fabrika bacalarının oluşturduğu 'Endüstriyel Peyzajı' nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor. Yaklaşık yüz elli yıl önce yapılmış olan Madra Zeytinyağı Fabrikası hâlâ ayakta. Sezai Ömer Bey'in (Madra) 1917'de Midilli adasından İstanbul'a gelerek yağ ve sabun ticaretine başlaması, 1920'lerin başında Ayvalık'a yerleşmesi fabrikaya yeni bir yapısallık kazandırmış. 1888'de yapılan ve Ziya Şükrü Şensal tarafından 1940 yılında zeytinyağı fabrikası olarak düzenlenen Altınova'daki Aktepe Zeytinyağı Fabrikası da üretimini sürdürüyor.
Ayvalık'ın şirin mahallesi Altınova'da, 1305 (1888) tarihli handa, zeytinciliği dededen, babadan öğrenen ve 3 nesildir sürdürmenin sorumluluğuyla çalışan bir aile işletmesi, Aktepe Zeytin ve Zeytinyağı.
Aktepe Zeytinyağlarının 3. Kuşak temsilcisi Aydın Şensal bu tarihi hanı bir gastronomi destinasyonu yapmak için çalışmalara başladıklarını belirtiyor. Aktepe Zeytinyağları Altınova'da bulunan tarihi handa üretim yapmakta. Burası aynı adreste 80 yılı aşkın aralıksız zeytinyağı üretimi yapılan tarihi, mistik bir yer. Burası hem Körfez Bölgesine hem Ayvalık'a hitap edebilecek hem tadımların yapıldığı üretimin gerçekleştiği çok özel bir destinasyon.
Burada Ayvalık'a gelenlerin mutlaka görmesi, bu tarihi mistik havayı soluması gereken bir yer.
Buranın destinasyon olması yönünde çalışmalar yapılmakta. Bütün grupların, konunun uzmanlarının bireysel ziyaretçilerin tadımların workshopların yapıldığı yöresel ürünlerin satıldığı otel ve restoranının olduğu bir destinasyon olması için her türlü imkan mevcut..
Aktepe Zeytinyağları, Ayvalık'ı ve Türk zeytinyağını uluslararası alanlarda en iyi şekilde temsil etmenin haklı gururunu yaşıyor.
2023 Dubai Zeytinyağı Yarışmasında Ayvalık'ın tarihi köklü firmalarından Aktepe Zeytinyağlarına bu yılda Altın Madalya ile ödüllendirilerek dünyanın en iyi zeytinyağı seçildi. Geçen yıl dünyanın en prestijli 3 ödülüne layık görülen Aktepe Zeytinyağları, Amsterdam IOOC 2022, L.A. Int. EVOO Comp. 2022, Berlin GOOA 2022 ödüllerini aldı. İlk üretimine Ayvalık Altınova'da bulunan 135 yıllık handa başlayan Aktepe Zeytinyağları aldığı ödülle dünya listesine girdi.
Son söz; Hem zeytinyağı tüketimini hem de bölgenin turizm ve kültür pazarlama stratejisi olarak destinasyonun zeytinyağının markalaşması sağlanmalıdır. Ülkemizin ve Ayvalık zeytinyağlarının markalaşmasında alınan bu kitabın ve uluslararası ödüllerin çok önemli etkisi vardır.
Aktepe ailesini bu başarısından dolayı kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA