• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Merhamet etmeyene merhamet olunmaz TOLGA TEKİN

Merhamet etmeyene merhamet olunmaz

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.09.2019, 00:00

Türkiye iki haftadır şiddet olaylarıyla yankılanıyor. Geçen hafta Emine Bulut cinayetiyle tekrar gündeme gelen kadına şiddet olaylarıyla ilgili dinimizin bakış açısını sizlere aktarmıştım.
Bu hafta ise İzmir'de 5 yaşındaki küçük bir çocuğun hunharca katledilmesiyle ilgili haberlere üzülerek şahit olduk. Kadın ve çocuklarımıza yapılan bu zulüm, bu şiddet insanlığa yakışmıyor. Bu kişilerin sadece dünyada aldıkları ağır cezalar yeterli gelmeyecek, onları ahirette de eğer tövbe etmezlerse bir azap bekliyor.

AĞIR CEZA VERİLECEK

Bu olaylara o kadar çok üzgün ve kızgınım ki artık yazacak şey bulamıyor ve yine ayeti kerimelere ve hadisi şeriflere sarılıyorum. Evet bu kişilerin dünyadayken "ağır ceza", ahirette ise "cehennem azabı" çekmesini istiyorum. Çünkü bana yüce İslam dininin öğrettiği bir kural var.
Ebû Hüreyre'den (r.a.) rivayet edilen bu hadis-i şerif şöyledir: Nebî (s.a.v.), Ali'nin (r.a.) oğlu Hasan'ı öpmüştü. O sırada Akra İbni Hâbis de Peygamberimiz'in yanında bulunuyordu. Akra: "Benim on tane çocuğum var, onlardan hiç birini öpmedim" dedi. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona hayretle bakıp: "Merhamet etmeyen kimseye merhamet olunmaz" buyurdu. (Buhârî, Edeb 18; Müslim, Fezâil 65. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 145;Tirmizî, Birr 12.) İşte bu hadisi şerif, her şeyi açık ve net bir şekilde anlatıyor

İYİLİĞİN KARŞILIĞI İYİLİK

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) sevgili torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin başta olmak üzere bütün çocuklara karşı sevgi, şefkat ve merhamet dolu duygularla davranırdı.
Veda hutbesinde kadınlara iyi davranılması konusunda uyardığı ümmetine aynı şekilde çocuklara karşı da şefkat ve merhametle davranmayı tavsiye etti.
Biraz önceki hadisi şerifte geçen kimsenin durumuna karşı söylenen bu söz, İslam tarihine geçmiş ve insanlık adına çok önemli bir sözdür. Yani on çocuğa sahip olduğu halde, onlardan hiçbirini bir kere bile öpmediğini söyleyen kimsenin durumuna Peygamber Efendimiz, merhamet etmeyene merhamet edilmeyeceğini söyleyerek, dünyada başkalarına karşı sevgi, şefkat ve acıma hissi taşımayanlara, âhirette de Allah'ın acımayacağını bildirmiş ve üstün insânî değerlere sahip olunması gereğini bu sözleriyle sistemleştirmişlerdir.
Bu gerçek Kur'ân-ı Kerîm'de de "İyiliğin karşılığı, yalnız iyilik değil midir?" [Rahmân sûresi /60] ayetiyle ifade edilir. Şöyle bir düşünecek olursak; eğer çocuğuna sarılıp öpmeyen bir kimse bile "merhamet etmeyene merhamet edilmez" hitabından nasibini alacaksa, çocukları öldürenler, şiddet gösterenler ve kötü davrananlar gerek dünyada gerekse ahirette yaptıklarının yanına kalmayacağını bilmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA