• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Adını foklardan alan “Foça” YUNUS KARAKAYA

Adını foklardan alan “Foça”

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.12.2016, 00:00

Foça (Yunanca: "Phocaea"), İzmir'in kuzeyinde yer alan bir sahil ilçesidir.
Kent Antik Çağda bir İyon yerleşimi olarak ortaya çıktığında denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış, günümüze Foça olarak gelmiştir.

CHP-MHP ARASINDA GEÇEN SİYASET

Foça gezim sırasında zaman zaman MHP'li Meclis üyesi Taner Acar bana eşlik etti.
Kendisini Foça'ya adamış bir isim olan Taner Acar, ilçe halkı tarafından da çok sevilen ve saygı duyulan bir isim.
Siyaset CHP ile MHP arasında geçiyor. AK Parti İlçe Yönetiminin bu iki parti arasına girebilmek için atağa kalkması gerekiyor.
Yalnız nedense Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'a karşı halkın bir soğukluğu var.
Eskiden vatandaşla iç içe gördüğüm Başkan Demirağ'ın halktan kopmasının sebebini bir türlü anlayamadım.
2005 yılında kapanan Foça Tatil Köyü enkaz haline gelmiş durumda. Foça Belediyesi'nin MHP'li Meclis Üyesi Taner Acar, kent yöneticilerinin tesisi hayata döndürecek projeler geliştirmeleri gerektiğini söylüyor. Acar, hazırlayacağı dosyayı önümüzdeki günlerde Başbakan Binali Yıldırım'a sunmak istiyor. Tabii bu konuda AK Parti Foça İlçe Yönetiminin ve İzmir Milletvekillerinin de Acar'a yardımcı olması gerekiyor.
Eğer Foça'da atıl durumda bulunan eski adıyla Club Med olan tesis Türk turizmine kazandırılırsa hem ilçe esnafının hayatı kurtulur, hem de İzmir turizmi bir adım daha öne çıkar.

TÜRK TURİZMİNE 'AÇIK BÜFE'Yİ KAZANDIRDI

1967 yılında Başbakan Süleyman Demirel'in talimatı ve Turizm Tanıtma Bakanı Nihat Kürşat'ın girişimleriyle açılan Foça Tatil Köyü o dönemlerde Türkiye'nin en gözde mekanı haline geldi. 2005'te kapanan ve o dönemki ismi Club Med Foça Tatil Köyü olan tesis, Türkiye'deki tatil köyü konseptinin ilk örnekleri arasında yer aldı.
Bir dönem sadece Fransız turistlere hizmet veren tesis, Türkiye'den de ünlüleri ağırladı. Foça'daki tesis, açık büfe yemek uygulaması, animasyon gösterileri gibi Türk turizmine birçok ilki kazandırdı.

KIŞIN TATİL YAPABİLİRSİNİZ

Foça'daki butik otellerde aslında yaz kış tatil yapabilirsiniz.
Kışın sakin bir şekilde kafa dinlemek şehrin gürültüsünden uzak kalmak istiyorsanız Foça'daki butik otelleri tercih edebilirsiniz.
Selma Bülbül, Bülbül Yuvası'yla ilgili bakın neler söylüyor;
Geleneksel Türk misafirliği anlayışıyla, konuklarını evlerine uğurlarken yüzlerindeki gülümsemeyi görebilmektir tek hedef...
Foça'nın, Kozbeyli'nin, Yeni Foça'nın, Aliağa'nın, Menemen'in pazarlarında kendi ürünlerini satan üreticilerinden alışveriş edebileceğiniz pazar turlarına katılabilirsiniz. Akşam yemeklerini sahil boyunca uzanan bir balıkçıda ya da dünya mutfağının yanı sıra Ege'nin unutulmaya yüz tutmuş, genelde evlerde hazırlanan yemeklerinden tadarsınız.
Selma Hanım'ın "Bahçe Yemekleri" diye adlandırdığı, Bergama çığırtması, Girit kabağı veya lorlu biber dolması olabilir belki seçiminiz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA