• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf ve Sanatkarlar Şurası Toplanıyor ZEKERİYA MUTLU

Esnaf ve Sanatkarlar Şurası Toplanıyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.11.2016, 00:00

5. Esnaf ve Sanatkar Şurası, Sn. Cumhurbaşkanı, Sn. Başbakan, Sn. Gümrük ve Ticaret Bakanı, diğer ilgili Bakanlar, Bakanlık Müsteşarları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve teşkilat temsilcilerimizin katılımıyla 8 Kasım 2016 tarihinde Ankara'da toplanacaktır.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve bağlı odaları da şuraya katılım sağlayacak, 13 başlık altında görüşülecek taslak maddeler hakkındaki görüşlerini ilgili makamlara ileteceklerdir.
Son olarak 2014 yılında gerçekleştirilen şuranın kararları doğrultusunda oluşturulan çalışma gruplarında, İzmir Birliği'nin temsilcileri de aktif yer almış, esnaf sanatkarların gelişimi ve mevcut sorunlarının çözülmesine yönelik çalışmalara katkı vermişlerdir.

NEDEN ÖNEMSİYORUZ?

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Esnaf ve Sanatkar Şurası'nı çok önemsemektedir.
Çünkü;
1- Esnaf Sanatkarlar Şurası, toplumun çoğunluğunu oluşturan ancak hak ettikleri ilgiyi göremeyen üyelerimizin seslerini duyurabilmeleri için büyük fırsat oluşturmaktadır.
Kesimimizin sorunlarını, çözüm önerilerimizi ilk elden ülkenin üst düzey yöneticilerine iletme imkanını veren Şura, beklentilerimizin karşılanmasına ve üyelerimizin mesleki açıdan gelişimlerine katkı verecek önemli bir organdır.
2- Şura, sosyal fayda sağlayacak çalışmalara da öncülük edecektir.
Halkın çoğunluğunu oluşturan ve işlevleri itibarıyla ülkenin ekonomik ve sosyal hayatına yön veren esnaf sanatkarların durumlarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, zincirin devamında toplumsal huzurun ve refahın yakalanmasını da sağlayacaktır.

TOPLUMSAL YAŞAM

Öte yandan, şurada görüşülecek taslak maddeler, sadece esnaf sanatkarları değil, toplumsal hayatı ve ekonomiyi de doğrudan etkileyecek bazı konu başlıklarını içermektedir. Bu konu başlıklarını örneklendirmek gerekirse:
- Mesleki Sorumluluk Sigortası'nın esnaf sanatkarları kapsayacak biçimde genişletilmesi:
Tıp doktorları, mali müşavirler ve avukatlarda faal olarak işleyen mesleki sorumluluk sigortası; kişilerin mesleki hatalarından oluşacak tazminat taleplerini karşılamaktadır.
Bu uygulamanın kapsamına üyelerimizin de alınması, elde olmayan nedenlerden doğan kaza ve hatalar için üyelerimize ek yük gelmesini önleyecektir. Aynı zamanda da tüketicinin olası mağduriyetleri önlenecek, taraflararası uzlaşı sağlanacak ve toplumsal konsensüsün oluşturulmasına katkı koyulacaktır.
Yani, eşyayı taşırken zarar veren nakliyecinin, özel güne elbiseyi yetiştiremeyen terzinin, (müşterisinin talebi halinde) tazminatını sigorta karşılayacak, üyelerimize herhangi bir külfet gelmeyecektir. Neticede esnaf kesimine güven artacak, tüketici memnuniyeti için de önemli bir adım atılacaktır.
- Komşu ülkelerden göçün esnaf sanatkara yansıması: Suriye'deki iç savaştan kaçan insanlar sadece esnaf sanatkarların değil, tüm toplumun sorunudur.
Ailesiyle birlikte ülkemize sığınanlara kucak açmak ve destek vermek bir insanlık vazifesidir.
Öte yandan Suriyeli göçmenlerin de katılımıyla Türkiye'de işsizlik sayısının artarak 4 milyona yaklaşacağı tahmin edilmektedir.
Dolayısıyla ülkemizde daha fazla iş imkanı yaratılmalıdır.
Daha fazla iş imkanı da ancak üretimi, reel sektörü ve en az yatırımla en fazla istihdam sağlayan esnaf sanatkarları destekleyerek sağlanabilecektir.
- Mesleki Eğitim Merkezleri ve Çıraklık Eğitim Sistemi:
Mesleki eğitimle ilgili sıkıntıların belirlenerek çözümlenmesi, kalifiye elemanların yetişmesini kolaylaştıracak ve daha kaliteli üretimlerin yapılmasını sağlayacaktır.
Bu şekilde hem üretilen üründen veya hizmetten yararlanan insanların, yani tüketicilerin memnuniyeti artacak, hem üyelerimizin çırak bulma sorunu giderebilecek, hem de Türkiye'nin en büyük sosyal problemlerinden biri olan 'İşsizlik' ile mücadelede önemli bir adım atılmış olacaktır.
Türkiye'deki işsizliğin en önemli nedenlerinden birisi 'Meslekliksizlik'tir. Artık 'Her işi yaparım' devri kapanmıştır.
Günümüzde işverenler mesleğinde, branşında ustalaşmış çalışanlar aramaktadırlar. Böyle bir ortamda mesleki eğitimdeki sıkıntılara daha fazla hassasiyet gösterilmesi, Türkiye'nin en büyük sosyal ve ekonomik sorununun çözümüne katkı sağlayacaktır.
Bu düşüncelerle önümüzdeki hafta düzenlenecek olan 5. Esnaf ve Sanatkar Şurası'nın kesimimize ve Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyor, Şura esnasında ve sonrasında yapılacak çalışmalara İzmir Birliği'nin bilgisiyle, tecrübesiyle azami katkı vereceğini ifade etmek istiyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA