• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Büyüme ve istihdamdaki gelişmeler olumlu ZEKERİYA MUTLU

Büyüme ve istihdamdaki gelişmeler olumlu

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.06.2018, 00:00

Bu ay içinde TÜİK tarafından açıklanan iki önemli veri, 2018 yılının ilk çeyreğinde ekonominin oldukça iyi bir performans gösterdiğini ortaya koymuştur.
Tüm ekonomik gelişmelerin genel bir yansımasını ifade eden büyüme hızı 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,4 gibi oldukça yüksek bir düzeyde gerçekleşmiştir. 2017 yılının bütününde ekonominin aynı hızda büyüdüğü dikkate alındığında, 2018 yılının ilk çeyreğinde de konjonktürün benzer şekilde devam ettiği anlaşılmaktadır.
Büyümenin detaylarına bakıldığında; hizmet sektörünün yüzde 10, sanayi sektörünün yüzde 8,8, inşaat sektörünün yüzde 6,9, tarım sektörünün ise yüzde 5,6 oranında büyüdüğü görülmektedir. Bu veriler sektörel boyutta dengeli ve yüksek sayılabilecek bir büyümeye işaret etmektedir.
Ayrıca esnaf ve sanatkarlarımızın yoğun olarak faaliyette bulunduğu hizmetler ve sanayi sektöründeki yüksek oranlı büyüme bizleri mutlu etmiştir.

İHRACAT ARTIRILMALI

Büyümenin harcama cephesindeki gelişmelere bakıldığında 2018 yılının ilk çeyreğinde özel tüketimin yüzde 11, kamu tüketiminin yüzde 3,4, yatırımların ise yüzde 9,7 oranında büyüdüğü görülmektedir.
Bu çeyrekte mal ve hizmet ihracatındaki büyüme binde 5, mal ve hizmet ithalatındaki büyüme ise yüzde 15,6 düzeyinde gerçekleşmiştir.
Ekonominin daha sağlıklı büyümesi açısından yılın geri kalan bölümünde ihracatın büyümeye daha fazla katkı vermesi gerekmektedir. Kurlarda yaşanan artışın buna imkan vereceğini söylemek mümkündür.

İŞSİZLİKTE AZALMA

İşsizlik tüm ülkeler gibi Türkiye'nin de önemli bir sorunudur. Yaşanan teknolojik gelişmelerin emek ihtiyacını azaltması ve nüfus artışının sürmesi nedeniyle işsizlik önemli bir sorun olmaya da devam edecektir.
Bununla birlikte yüksek büyümenin etkisiyle yılın ilk çeyreğinde hem istihdam artışı hem de işsizlik azalışı sağlanabilmiştir. Nitekim 2017 yılının Mart ayına göre 2018 yılının Mart ayında toplam istihdamda bir milyon on bin kişilik artış gerçekleşmiştir.
Yine aynı dönemde işsiz sayısı ise 432 bin kişi azalmış ve 3 milyon 210 bin kişiye gerilemiştir. Böylece son bir yılda işsizlik yüzde 1,6 oranında azalarak 10,1'e gerilemiştir. Bu veriler 2017 yılında başlatılan istihdam teşvikleri ile genişletilen kredi imkanlarının istihdamı olumlu yönde etkilediğini ortaya koymaktadır.
Büyüme ve istihdam verileri birlikte değerlendirildiğinde söylenebilecek en önemli şey; Türkiye'nin yüksek oranda ve sürdürülebilir büyümeye ihtiyacı olduğudur. Ayrıca büyümenin sadece iç taleple değil, aynı zamanda ihracatla da desteklenmesi gerekmektedir.
Seçimler sonrası ekonomi yönetimi Türkiye'nin bu şekilde büyümesi için gerekli önlemleri almalı, yatırım ve ihracata dayalı bir büyüme zeminini oluşturmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA