• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
AHMET VELİ OLGUNDENİZ

İkna edici cevaplar

ahmet.olgundeniz@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.06.2010, 00:00
Bazen hayatımda geriye dönüp bakarım. Şu ana kadar sayısını hatırlamadığım kadar çok insan kaynakları müdürüyle görüşmeler yapmışım, onlarca iş görüşmesine de gözlemci olarak katıldım.
Şahsi kanaatimi sorarsanız günümüzün İK müdürlerinin önemli bir bölümü iş görüşmelerinde, "hangi soruların hangi amaçla sorulduğunu ve alınacak cevapların nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda" yeteri kadar bilgili veya özenli değil. Daha ziyade iç güdüleriyle hareket ediyorlar gibi geliyor bana.
Hele hele adaylar ise tamamen hazırlıksız.

POZİTİF OLUN
Birkaç örnek üzerinde konuşalım, ne dersiniz? Diyelim ki A firmasında çalışan bir makine mühendisisiniz ve daha iyi imkanlar sunan B firmasına geçmek istiyorsunuz. İş başvurusunda bulundunuz ve sizi görüşmeye çağırdılar. İşte karşılaşacağınız ilk soru şu:
"Özgeçmişinizde şu anda bir işte çalıştığınızı belirtmişsiniz, neden yeni bir iş arıyorsunuz?"
İşte bu soruya adaylarımızın verdiği cevaplardan bazıları: "İşyerim kıymetimi bilmiyor, emeğimin karşılığını alamıyorum, mesai saatleri çok uzun ve iş yorucu, yöneticiler kifayetsiz, işyeri evime çok uzak, aşırı sorumluluk veriyorlar, maaşım çok az..."
Bu yanıtlardan görüşmeci aday hakkında önemli ipuçları elde eder/etmeli. Biz gelelim adaya. Tabii bunlar benim şahsi tavsiyelerim...
Böyle bir soruyla karşılaştığınızda cevabınızın "pozitif" olmasına özen gösterin. Yani halihazırdaki işinizden kaçıp kurtulmayı arzu eden birisi görüntüsü yerine kendini geliştirmek adını yeni bir işe geçmek isteyen birisi görüntüsü vermeye çalışın.
Mesela, "Şu anki işimde gelebileceğim en üst noktaya kadar gelmiş bulunuyorum. Firmanızdaki bu pozisyonun benim mesleki yetenek ve becerilerimi geliştirmeme yardımcı olacak ayrıca size daha faydalı olabileceğimi düşünüyorum."
Bir başka kritik soru da "Özgeçmişinizden anladığım kadarıyla çok sık işyeri değiştirmişsiniz. Neden?"
Böyle bir soruya nasıl yanıt verirdiniz? "Maymun iştahlı birisiyim ne yapayım? Hemen sıkılıyorum, onların hiçbirisi benim için uygun işler değildi ama işsiz kalmayayım diye takıldım, şansım bir türlü yüzüme gülmedi benim, patronlar çok kötüydü bana kafayı taktılar..."
Böyle bir soruyla karşılaştığınızda kariyerinizdeki çokca değişiklikleri makul bir şekilde açıklayacak gerekçeniz olmalı. Ancak görüşmeciye bu yer değiştirmelerin artık geride kaldığını ve fırsat verilirse yeni pozisyona kalıcı olmak istediğinizi izah edin çünkü onlar sadece bununla ilgilenir.

FARKLI DENEYİMLER
Mesela şöyle bir yanıt uygun olabilir bence, "İş hayatına başladığım ilk yıllarda farklı şirketlerde ve pozisyonlarda çalışmanın beni mesleki açıdan geliştireceğine inanıyordum. Farklı iş deneyimleri hem değişik şirket kültürlerini ve iş kollarını tanımama yardımcı oldu. Diğer alternatifleri denediğim için artık ne yapmak istediğimi tam olarak biliyorum. Şirketinizdeki bu pozisyonun benim için en uygun iş olduğuna eminim ve size uzun yıllar çok faydalı olacağıma inanıyorum."
Böyle kulağa daha iyi geliyor öyle değil mi?
İyilikle kalın
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA