• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Giriş Tarihi: 19.06.2011, 00:00
Bir Sezen Aksu albümü daha çıktı. Her yeni albümünde yaptığım gibi aldım, üç, beş, onbeş kez dinledim ve hemen yorum yapmadım. Deneyimliyim. Sezen'i derinlemesine anlamak için iyice sindirmek gerekiyor. Beni aylar, hatta yıllar sonra yakalamış o kadar çok şarkısı var ki...
***
Sezen bu, tükenmez bir kaynak. Üretimi durursa ölür, yaşayamaz. Yenilikçi. Her albümünden bir şarkı mutlaka gündem yaratır. 35 yıldır ne hitler çıkardı. 1976'da ilk hiti "Olmaz Olsun", ardından "Kaybolan Yıllar" geldi. Dönemin en iyi müzisyenleriyle çalışmak şansını yakaladı. Onno Tunç ile yıllar süren beraberliğinde bestecilik yönü de olgunlaştı.
80'lerde "Ağlamak Güzeldir", "Firuze", "Sen Ağlama", "Git", "Kusura Bakma", "İkinci Bahar", "Değer mi", "1945" gibi unutulmaz şarkılar yorumladı.
90'larda "Gülümse", "Herşeyi Yak", "Hadi Bakalım", "Kalbim Ege'de Kaldı", "Işık Doğudan Yükselir", "Rakkas", "Zalim" gibi şarkılara imza attı.
2000'lerde "Keskin Bıçak", "Ben Sende Tutuklu Kaldım", ""İstanbul İstanbul Olalı", "Şarkı Söylemek Lazım, "Yaz", "Arka Sokaklar", "Yanmışım Sönmüşüm Ben", "İkili Delilik" gibi hitler çıkarmaya devam etti.
***
Söz yazdı, besteledi. Söz yazdı, ülkemizin en önde gelen bestecileri müzikledi. Yabancı kaynaklı şarkılara Türkçe sözler yazdı. Yazdığı şarkıları isteyen her sanatçıya verdi, onların seslendirmesinden büyük keyif aldı. Başka bestecilerin, hatta rekabet içinde olduğu iddia edilen sanatçıların şarkılarını yorumladı. Hiçbir kompleksi olmadı. Kendine güvendi. Kıskandığında açık açık söyledi. Bir filozof olgunluğuyla Türkiye'nin müzik üretim merkezi oldu...
"Sorma", "Masum Değiliz", "Tükeneceğiz", "Büklüm Büklüm", "Aldırma", "İzmir Yanıyor", "Gidiyorum Bu Şehirde", "Sarı Odalar", "El Gibi", "Hepsi Senin mi" de onun şarkıları.
Aslında ürettiklerini sıralasak köşemiz sadece Sezen Aksu şarkılarının listesiyle dolacak...
Ve de Sezen Aksu üretim merkezinden yalnız şarkılar değil, Sertab Erener, Levent Yüksel, Aşkın Nur Yengi, Harun Kolçak, Işın Karaca gibi şarkıcılar da çıktı.
***
Müzik dünyamızda uzun yıllar birlikte de çalıştık. "Çocuklar Gibi", "Meskenim Dağlar", "Ali" gibi bestelerimi okudu. "Heyamola" yı birlikte yorumladık. Özdemir Erdoğan'la seslendirdiği "Küçük Bir Aşk Masalı" benim bestem. Tribute albümümde "Melankoli" adlı bestemi yorumladı. Bazı şarkılarıma vokal yaptı. Birlikte sahne aldık. Çok iyi arkadaş olduk. Bir süredir sadece telefonda görüşüyoruz. Ama birbirimize olan sevgimiz hiç azalmadı...
***
Minik bir Sezen Aksu anlatımından sonra son albümü "Öptüm" ile ilgili düşüncelerime gelelim:
"Unuttun mu Beni" favori şarkım. Eski model düzenleme şarkıya yakışmış. 60'ların Shadows soundu elektro gitar da. Sözler de beste de mükemmel. En güçlü Sezen Aksu şarkıları arasında yer alabilir. Nakarat hemen takılıveriyor. " 'Arkadaş' Şarkısını Duyunca" ikinci favorim. Nazan Öncel'in "Ballı"sı, kendi yazdığı "Ayar" da tutulacak şarkılar. Cemal Süreyya dizeleri üzerine bestelediği "Sayım" beni çok etkilemedi. Şiirden dolayı entellektüellerin favorisi olabilir.
***
Sezen, çok genç ve müthiş yetenekli bir müzik ekibiyle çalışıyor. Denemeler yapıyor, onlardan verim almasını biliyor. Gençler onun yanında pişiyorlar. İstediği herkes yanında oluyor ve birlikte demleniyorlar. Sinan Özer'den olan oğlu Mithat Can Özer çocukluğundan beri o kazanda pişenlerden. Şimdi o da ortaya verimli işler çıkarıyor. Müfit Bayraşa'nın oğlu Ozan Bayraşa'da "Kaçırıcam Seni" adlı şarkıdaki aranjmanıyla büyük ümit veriyor.
Bir olumsuz eleştirim Sezen'in ses kaydına ve miks yapılırken sesinin aşırı kompresörden geçirildiği için insanı etkileyen o tınısın kaybolmasına. Nefesi de tamamen yok edilmiş. Bu yüzden çok mekanik geliyor. Hareketli şarkılarda belki geçerli olabilir ama ben duygusal şarkılarda o eski Sezen'i duymak istiyorum...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA