• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gürer Aykal gitti ama  orkestra kaldı yadigar! BÜLENT GÜRLÜK

Gürer Aykal gitti ama orkestra kaldı yadigar!

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.08.2014, 00:00
Karşıyaka Filarmoni Orkestrası Genel Müzik Direktörü Gürer Aykal ile belediyenin yollarını ayırdığını biliyoruz. Her zaman sanattan uzak durmasını istediğimiz 'politik nedenler'le alınmış bir karar olsa gerek ki, Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar'dan da konunun gerekçesiyle ilgili kesin bir açıklama duyamadık!
***
Fazıl Say'ın, Antalya'da önceki Belediye Başkanı'yla birlikte kente kazandırdığı Piyano Festivali'nin elinden alınarak, şimdiki yönetim tarafından Gürer Aykal'a teslim edilmesinin yol açtığı tepkiler yüzünden ünlü şefin biletinin kesildiği konuşuluyor. Fazıl Say'ın, piyano festivalinin başına gelenlerle ilgili serzenişlerine hak vermekle birlikte, benim bugünkü derdim bu polemiğe parmak basmak değil.
***
Biliyorsunuz, sevgili İzmir'imizde belediyelerin sanat politikaları, kentin kültür çıtasını hak ettiği seviyelere yükseltmek adına oldukça yetersiz. Hal böyleyken, hiç değilse bin bir zahmetle yeşertilen sanatsal kazanımlarımızı korumayı ilke edinmeliyiz.
***
Karşıyaka'nın eski belediye yönetimi döneminde takdir edilecek atılımlarından biri de, Karşıyaka Opera ve Tiyatro Binası'nın inşası ve bu mekanın İzmir'de sanatsal faaliyetlere en çok ev sahipliği yapan salonlardan biri haline getirilmesiydi. Sahnenin tamamlanmasında, Karşıyaka Belediyesi'nin 'Genel Sanat Yönetmeni' olarak atadığı şef Gürer Aykal'ın yol göstericiliği ve emekleri yadsınamaz.
***
Ve bugün yaşananlara bakıldığında ne ilginçtir ki, Gürer Bey'in katkılarıyla ilçeye mal edilen o kültür mabedi, dünya çapındaki piyanistimiz Fazıl Say'ın konseriyle açılışını yapmıştı. Ardından Karşıyaka'nın ve yeni sahnenin kendine ait bir de orkestrası olması gerektiğini düşünen eski Başkan Cevat Durak, Belediye Filarmoni Orkestrası'nı kurdurmuş, Müzik Direktörlüğü'nü de yine Gürer Aykal'a bırakmıştı.
***
Ha... Bırakmıştı da iyi mi etmişti? Gürer Aykal'ın, İzmir'den yetişip Ankara ve İstanbul orkestralarında çalan, rüştünü ispat etmiş isimlerden oluşturduğu orkestra, ne yazık ki kentin yeni yetiştirdiği birçok değerli ve işsiz genç sanatçıyı bünyesinde barındırma olanağından mahrum kalmıştı. Nitekim Aykal'ın taşıma enstrümancılarla değirmeni döndürmeye çalışması yüzünden, Karşıyaka Filarmoni, kentin sanat yaşamına damga vuracak bir konser sürekliliği gösteremiyordu!
***
Şimdi şu veya bu sebepten, Gürer Aykal hoca gönderildi... Ama geride akıbetini merakla beklediğimiz bir belediye orkestrası kaldı yadigar! Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar'ın, konservatuvarından her yıl pırıl pırıl genç yeteneklerin çıktığı İzmir'in başka hiçbir belediyesinde olmayan bu orkestrayı sahipleneceğini umut ediyorum. Büyükşehir tarafından 'Gençlik Orkestrası'nı bitiren umursamazlığın, Karşıyaka'da da tekerrür edebileceğini aklımdan bile geçirmek istemiyorum.
***
Sayın Cevat Durak, Karşıyaka Filarmoni'nin temellerini atarak kent kültürüne azımsanmayacak bir hediye sundu. Başkan Akpınar da, orkestrayı İzmir'in bağrından yetişen ve işe ihtiyaç duyan genç sanatçılarla revize ederek, yılın geneline yayılan bir konser programıyla daha üretken hale getirirse, elinden öpülecek bir iş başarmış olacak.
Benden söylemesi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA