• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Üç boyutlu sinema ile kukla keyfi bu festivalde BÜLENT GÜRLÜK

Üç boyutlu sinema ile kukla keyfi bu festivalde

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.02.2015, 00:00
Kuklaseverler, haberi dünkü Sarmaşık manşetinden almıştır! Yıllardır festivali iple çeken büyük bir hayran kitlesi oluşturmayı başaran 'İzmir Uluslararası Kukla Günleri', dokuzuncu kez perdelerini açmak üzere programını belirledi. Bu yıl yine dünyanın sayılı kukla topluluklarını ve önemli sanatçıları İzmir'de buluşturacak olan Kukla Günleri, 23 ülkeden 42 farklı gösteriyle şehrin her yerini şenlik alanına dönüştürmeye aday. 5 Mart'tan itibaren 17 gün boyunca, İzmir'in farklı noktalarındaki 38 gösteri mekanında 150'nin üzerinde oyun sahnelenecek.
Bu temsiller arasında, kukla sanatının dünyada temsil edilen tüm türleri yer alıyor. Bizim Karagöz tasvirlerimizden ipli, ahşap ve dev boyuttaki kuklalara, gölge ve ışık oyunlarından müzikli danslı gösterilere dek geleneksel ve modern sanatın en iyi örneklerini bu festivalde izleme şansı bulacaksınız! Değişik yaş gruplarına göre hazırlanan programda, 7'den 70'e tüm kukla severlerin zevkine hitap edecek gösteriler sizi bekliyor!
***
Kalite çizgisi ve ilgi grafiği her yıl biraz daha yükselen festival, son iki yıldır gerek Avrupa'dan aldığı 'övgü', gerekse İstanbul'dan getirdiği 'ödül' ile İzmir'in kısa sürede ne kadar önemli bir kültür sanat markası haline geldiğini kanıtladı.
Yeni Asır'ın da basın sponsorluğunu üstlendiği İzmir Uluslararası Kukla Günleri, üstelik kentin yerel yönetiminden hak ettiği oranda destek görmeyişine rağmen hayallerimizin bile erişemediği menzillere hedef koyarak bu günlere geldi. İki yıl önce, Kanada'da yılda bir kez yayımlanan dünyanın en önemli kukla dergisi 'Marionnettes'te "Avrupa'nın Lider Kukla Festivalleri" arasında gösterilen İzmir Uluslararası Kukla Günleri, geçtiğimiz sene de İstanbul'da eğlence endüstrisinin tek yarışması olan 'Shining Star Awards-2014 Eğlence Ödülleri'nde 'En İyi Festival' payesine layık görüldü.
***
Köklü festivallerin 50 yılda geldiği noktayı böylesine kısa bir sürede yakalamak elbette tesadüflerin ürünü değil, Kukla Günleri Direktörü Selçuk Dinçer'in tüm engellere rağmen inatla ve yılmadan mücadele etmesinin eseridir! Zira onun çabaları bu festivalin ortaya çıkması kadar, İzmir'i geleceğin 'kukla kenti' haline getirecek çalışmaların da esin kaynağı olmuştur. Nitekim bu yılki festivale hazırladıkları kukla oyunlarıyla kendiliğinden başvuran ve programa dahil edilen kentin iki topluluğu Tiyatro Oyun Kutusu ve Hayalperest Kukla Tiatrosu bunun en güzel örnekleridir.
***
Ayrıca İzmir Kukla Günleri'nin dünya standartlarındaki seviyesine dikkati çekmek amacıyla, Mart'taki festivalde aramızda olacak gruplar arasında ünü kıtaları aşan birkaç topluluk hakkında tüyo vermek istiyorum.
Romanya'dan gelecek olan 'Teatrul De Marionete Gepetto', dünyada ilk kez üç boyutlu sinema ile kuklayı birleştiren bir gösteri niteliği taşıyor. Modern ve yenilikçi kukla sanatının bu olağanüstü örneğiyle tanışacak olmak bile festivale büyük bir heyecan katıyor. Bunun dışında Avustralya'dan 'Perth Theatre Company', İspanya'dan 'Trukitrek Puppet Company' ve özellikle Almanya'dan katılacak 'Ensemble Material Theatre' toplulukları da dünyanın her köşesini dolaşmış ve en prestijli kukla festivallerinin vazgeçilmezleri haline gelmiş, gerçekten çok güç koşullarla ilk kez Türkiye'ye getirtilebilen grupların başında geliyor. Şimdiye dek sayısız ödüller alan bu kukla tiyatrolarının İzmir'deki gösterilerini kaçırmamanızı şimdiden tavsiye ediyorum. Benden söylemesi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA