• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CANAN DÜZDOL

Kestaneli lahana sarması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.03.2012, 00:00

1 adet lahana
Yarım kilo soğan
Yarım su bardağı pirinç
Yarım su bardağı Orkide zeytinyağı
1 kahve fincanı çamfıstığı
1 çay kaşığı tarçın, yenibahar
1 bardak su
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
100 gr. kestane şekerlemesi
Tuz, karabiber

Kestaneli lahana sarması için soğanları yemeklik doğrayalım. Pirinçleri ayıklayıp ıslatalım. Uygun bir tencereye zeytinyağı ve çamfıstığını koyalım. Fıstıklar sarı renk alınca içine soğanı koyup orta ateşte kavuralım. 6 dakika sonra pirinçle birlikte karıştırıp baharatları, kestane parçalarını ve tuzu koyup kaynamakta olan suyu ilave edelim. Kısık ateşte beklettikten sonra ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Yeteri kadar tuzlu kaynar suda kök tarafından bıçak ile oyulmuş lahanayı haşlayıp, sarılabilecek uygun parçalara bölelim. Diğer tarafta soğumuş olan sarma içini, kıyılmış dereotu ve maydanozu karıştırarak tatlandıralım. Bu tamamlanınca bir tencerenin altına bir miktar soğan, yuvarlak kesilmiş havuç ve lahana parçalarını koyalım. Bunların üstüne düzgün bir şekilde sardığımız sarmaları dizelim. İşlem bitince tuz, limon suyu, 3 çay bardağı su, bir çay kaşığı şeker koyarak üzerini yemek tabağı veya bir kapla kapatarak kısık ateşte 40 dakika pişirelim. Ilık veya soğuk olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Krem karamel


2 buçuk su bardağı toz şekerden hazırlanmış karamel
2 su bardağı süt
3 yumurta
2 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı toz şeker
3-4 damla vanilya esansı

İlk olarak fırını 165 derecede ısıtın. Karameli hazırlayıp, 5 krem karamel kalıbının dibine dökün. Kremayı hazırlamak için sütü bir tencerede bir taşım kaynatın ve ocaktan alarak ılınmaya bırakın. Bu arada bir kapta yumurta ve yumurta sarılarını, şeker ve vanilya esansını telle çırpın. Ilık sütü çırpmaya devam ederek bu karışıma yedirin. Karışımı ince bir tel süzgeçten geçirerek, dibine karamel konmuş kalıplara dökün. 8-10 santim yüksekliğinde ve yarıya kadar sıcak su dolu bir fırın tepsisine kalıpları dizin. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika, krema sertleşinceye kadar pişirin. Krem karamel pişince tepsiyi fırından alın. Kalıpları sudan çıkartıp, bir kenarda soğumaya bırakın. Krema soğuyunca bir bıçağı kalıpların kenarlarında gezdirerek kremayı gevşetin ve altüst ederek tabaklara çıkartın. Krem karameli soğuk olarak, dilerseniz meyvelerle süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI