• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bitki çayı içmenin tam zamanı FİLİZ İÇKE ÖNAL

Bitki çayı içmenin tam zamanı

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.01.2011, 00:00
Havaların iyiden iyiye soğuduğu şu günlerde, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemimizin her zamankinden daha güçlü olması gerekiyor. Susamasak da yeterince su içmek, gün içinde çay ve kahvenin yanı sıra bitki çaylarından da yararlanmak kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayacak

Hastalanmadan önce sağlığı korumaya yönelik doğal yöntemleri uygulamak ucuz, pratik ve yan etkisizdir. Doğal yöntemlerden yararlanırken asıl amaç hastalanmayı beklemek değil, hastalanmadan sağlığımıza sahip çıkmak ve onu korumaktır. Burada da bitki çaylarının önemi ortaya çıkıyor.

ADAÇAYI
* Mikrop öldürücü ve rahatlatıcı özelliği ile ağız içi dokusunu ve boğazı rahatlatır. Soğuk algınlığına iyi gelir.
* Sindirimi düzenler.
* İdrar söktürücüdür.
* Terlemeye yardımcı olur.
* Ağrılı, düzensiz adetleri iyileştirir.
* Menapoz dengesizliklerini hafifletir.
Adaçayı kaynatılmaz, haşlama ya da demleme şeklinde hazırlanır. Kaynar suda 2-3 dakika bekletilip hemem içilmelidir. Daha fazla beklerse acı bir tat oluşur ve zararlı maddeler açığa çıkar.

KEKİK
* Sindirimi kolaylaştırır.
* Krampları azaltır.
* Vücudu zehirli ve yaşlandırıcı atıklardan arındırır.
* Mikrop öldürücü özelliği ile üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
* Stresi azaltır.
Kekik, içerdiği uçucu yağın kaybolmaması için kaynatılmadan tüketilmesi gereken bir bitki. En iyi sonuç için yarım tatlı kaşığı kuru kekiği bir su bardağı taze kaynamış suda ağzı kapalı şekilde 5 dakika demlendirin. Öğün aralarında günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

NANE ÇAYI
* Mide gazını söktürür ve mide bulantısına iyi gelir.
* Ağrı kesici ve rahatlatıcı özelliği vardır.
* Ruhsal gerginlikliği gidermeye yardımcıdır.
* Baş ağrısı, romatizmal ağrılar, astım bronşit, öksürük, grip gibi rahatsızlıklarda rahatlatıcıdır.
Bir tatlı kaşığı kuru nane, üzerine taze kaynamış su ilave edilerek birkaç dakika beklenir. Ardından isteğe göre limon dilimi ve/veya bal ilave ederek içilir.

KUŞBURNU

* Yorgunluğun vücuttan atılmasına yardımcı olur.
* İçinde bulunan doğal C vitaminin ile bedenin savunma sistemini güçlendirir.
* Soğuk algınlıklarına karşı korur.
* Konsantrasyonu artırır.
Kuşburnu meyvelerinin kaynatılması ile hazırlanan çay, gün içinde öğün aralarında 2-3 fincana kadar içilebilir.

YEŞİL ÇAY
* Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
* İçindeki polifenol ve kateşin, tümör oluşumunu önler
* Hücre yenileyici ve yaşlanma karşıtı özelliği vardır.
* Toksin atıcı olduğundan metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardımcıdır.
* Cildi güzelleştirir.
* Hafızayı diri tutar.
* Sigaranın zehirli etkilerini azaltır.
* Bakteri ve virüsleri öldürür.
Yeşil çay da demleme yoluyla hazırlanır. Çayın çok fazla acılaşmaması için çay yaprakları kaynak suda çok az bekletilmeli ve çay, her seferinde taze olarak hazırlanmalıdır. Yeşil çay öğün aralarında veya aç karnına içilebileceği gibi yemeklerin yanında da tüketilebilir.

REZENE
* Hazmı kolaylaştırır.
* Balgam söktürücü olduğu için öksürük sorunlarında kullanılabilir.
* İdrar söktürücüdür.
* Sinirleri yatıştırmaya yardımcıdır. Uyumadan bir saat önce içilmesi faydalıdır.
Bir tatlı kaşığı hafifçe ezilmiş rezene tohumu, bir bardak taze kaynamış suda 10 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir.

Kür yapın
Bitki çaylarının kimi uykusuzluğa iyi geliyor, kimi hazımsızlığa... İhtiyacınıza göre seçeceğiniz bitki çayını günde iki kez ve 7-10 gün boyunca düzenli içerek fayda görebilirsiniz

Dikkat!
Bitki çaylarının pek çoğunun sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce günde iki kez içilmesi yeterli. Uzmanlar, "Bitki çayının da fazlası zararlıdır. Çok fazla içersek başta böbreklerimiz ve karaciğerimiz üzerinde ciddi hasarlar oluşması kaçınılmaz olacaktır" diyor

Acılaşmamalı!
Demleme, kaynatma ve normal ısıda hazırlama olarak üç temel bitki çayı hazırlama şekli vardır. Ihlamur ve kuşburnu meyvesi dışındaki bitki çayları kaynatılarak hazırlanmaz. Örneğin adaçayını kaynattığınızda tadı acılaşır ve içindeki toksin miktarı artar. Hemen hemen her bitki için geçerli olan bir kural var; tadı acılaşan çay yararını kaybetmiş ve içindeki zararlı maddeler açığa çıkmış demektir!



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA