• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kansızlık belirtilerine dikkat FİLİZ İÇKE ÖNAL

Kansızlık belirtilerine dikkat

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.08.2011, 00:00
Başta halsizlik olmak üzere, çarpıntı, solukluk, iş yapma gücünde azalma, nefes darlığı, ağızda yaralar, yutma güçlüğü, tırnak bozuklukları gibi farklı şikayetlere yol açıyor

Ülkemizde kadınlarda daha sık görülen kansızlık, çoğunlukla demir eksikliğine bağlı olarak gelişiyor. Demir eksikliği de, demirin vücuda yetersiz alımı veya vücuttan fazla atılımı sonucu dengenin bozulması ile ortaya çıkıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Tütüncüoğlu, "Vücuttan demir atılımının artması, kadınlarda sıklıkla adet kanaması sonucu oluşuyor. Bunun dışında basur (hemoroid), polip gibi lezyonlardan kanama veya barsak parazitlerine bağlı kayıplar, Hodgkin hastalığı gibi kötü huylu kan hastalıkları, vücudun çeşitli yerlerinden kanamalar da kansızlığa sebep olabiliyor. Yetersiz demir alımı ise vejetaryenlerde, barsaktan emilim sorunu olan hastalıklarda, midesi ameliyatla çıkarılanlarda görülüyor. Bunların dışında çocukluk çağında hızlı büyüme dönemlerinde ve gebelik döneminde de demir eksikliği de gelişebiliyor" diyor.

DEMİR TAKVİYESİ YAPILMALI
Dr. Pelin Tütüncüoğlu, kansızlığın nasıl teşhis edildiği konusunda da şu bilgileri paylaşıyor: "Anemi tanısı kan hemogram tetkikinde hemoglobin ve hematokrit adı verilen değerlerin düşük saptanması ile konur. Hemoglobin değerinin 12 gramın altında, hematokrit değerinin 37'nin altında olması ile saptanır. Demir eksikliğini belirlemek için kırmızı kan hücrelerinin olması gerekenden küçük olduğunu göstermek, kan demir depolarının göstergesi olan ferritinin düşük, kan demirinin düşük, demir bağlama kapasitesinin yüksek olarak saptamak yeterlidir. Tedavide hastanın demir eksikliği nedeni bulunmalı ve neden ortadan kaldırılmalıdır. Ancak bu her zaman yeterli olmaz. Hastaya dışarıda demir takviyesi de yapmak gerekir. Demir takviyesi demir içeren ilaçları hap veya solüsyon olarak ağızdan alınabildiği gibi, kas veya damar içine demir içeren ilaçlar da enjekte edilebilir."

Tedavi en az üç ay sürdürülmelidir
Kansızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekli bir durum olduğuna dikkat çeken Dr. Pelin Tütüncüoğlu, "Ancak kansızlığın tedavisi bir kutu ilaç ya da bir aylık tedavi ile sonuçlanmaz. Demir, emilimi zor olan bir maddedir. Tedavisinin en az üç ay sürmesi gerekebilir. Tedavi sonrası da takiplerle yeniden gelişip gelişmediği ya da yeterli gelip gelmediği gözlenmelidir. Gerekliyse demir tedavisine daha uzun süreler devam edilir" diyor.

Doğru beslenerek kan yapımı artırılabilir
* Haftada birkaç kez yumurta ve kırmızı et tüketmeye dikkat edin. İyi bir demir kaynağı olan yumurtayı kahvaltıda yiyecekseniz, yanında taze sıkılmış portakal suyu, maydonoz gibi C vitamininden zengin besin kaynakları da tüketin. Aynı şekilde kırmızı etin yanında C vitamini zengini yeşillikleri de bolca tüketebilirsiniz.
* Yeşil yapraklı sebzelerden yemek yapacağınız zaman, haşlayıp suyunu atmak yerine doğrudan pişirin.
* Çiğ tüketilebilecek yeşil sebzeleri yaz-kış sofranızdan eksik etmeyin.
* Çay ve kahveyi yemeklerden hemen sonra değil, 1-2 saat sonra için. Yemekten hemen sonra içilen bu içecekler, yiyeceklerdeki demirin vücut tarafından emilimini engeller.
* Hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.
* Sabahları kahvaltıdan önce bir kahve fincanı kadar keçiboynuzu, üzüm ya da dut pekmezi için. Süt veya süt ürünlerini pekmezle birlikte tüketmeyin.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA