• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ara öğünler hamilelikte de çok önemli FİLİZ İÇKE ÖNAL

Ara öğünler hamilelikte de çok önemli

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.01.2012, 00:00
Hamilelikte bütün besin öğelerine duyulan ihtiyacın arttığını dile getiren Diyetisyen Ebru Piroğlu, "İlk 3 ayda, ay başına 400-450 gram veya daha az kilo alınmalıdır. Bu da günde yaklaşık 135 kalorinin fazladan alınması demektir. Ara öğünlere dağıtılabilecek bu kalorilerin abur cubur olarak tanımlanan boş kalori kaynaklarından değil, anne adayı ve bebeği için faydalı kaynaklardan alınması gerekir" diyor

İlk üç aylık sürenin, hamileliğin en önemli dönemi olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Ebru Piroğlu, "Bu dönemde anne adayının iyi beslenememesi, bebeğin doğumsal kusurlarla dünyaya gelmesine veya erken dönem çocukluk enfeksiyonlarına karşı dirençsiz olmasına neden olabilir" diyor. Hamileliğin ilk üç aylık döneminde, 4. haftanın sonunda anne adayı bulantı, göğüslerde hassasiyet ve yorgunluk gibi bazı bulgulardan hamile olduğunu anlayabilir. Embriyonun 25 günden sonra kalbi atmaya, sindirim sistemi omurgası ve omuriliği oluşmaya başlar. Kol ve bacakları oluşturacak minicik çıkıntılar belirir. Gelişme hızlandığından ilerleyen haftalarda annenin sağlıklı beslenmesi büyük önem taşır.

GÜNDE 60 GRAM PROTEİN

Dİyetisyen Ebru Piroğlu'nun verdiği bilgiye göre, bebekte her hücrenin oluşumu için protein kullandığından, özellikle gebeliğin ilk üç aylık döneminde alınan protein miktarı ve kalitesi büyük önem taşıyor. Proteinler aynı zamanda bebekle anne arasında madde alışverişini sağlayan organ olan plesentanın, yeni kan hücrelerinin ve kas dokusunun oluşumu için de çok gerekli.
Ayrıca proteinler, hamilelikte çok önemli yeri olan hormonların yapımında da kullanılıyor.
İlk üç aylık dönemde, günde 60 gram protein alımı yeterli. Dengeli bir tüketim için bu proteinin 45 gramı et, kalanı da 1/4 çay fincanı kuru baklagil ve 1/2 yumurta ya da 40 gram peynirden gelmeli. İlk üç ay, bulantıların en çok görüldğü dönem olduğundan fazla bir şey yiyemeyebilirsiniz. Ancak uzmanlar, özellikle ihtiyaç duyulan besin maddelerini elinizden geldiğince az da olsa yemeye uğraşmanızı öneriyor.

SU İÇMEYİ UNUTMAYIN

Su, ilk üç ayda alınması gerekli olan öğelerin başında geliyor. Özellikle sabah bulantınız varsa, su kaybı çok ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle günde 2-3 litre su içilmesi önem taşıyor.

KABIZLIĞA KARŞI POSA

Hamileliğin ilk üç ayında günlük lif ihtiyacını karşılamak için günde 5 adet meyve ve sebze yenmesi gerektiğini, böylece anne adayının kabızlıktan da kendini koruyabileceğine dikkat çeken Piroğlu, "Bu besinlerle yeterli lif alımı sağlarsanız doğru yoldasınız demektir. Ancak lifli ürünleri alırken, bolca sıvı alın. Sıvı almadan lif alırsanız da kabızlığa davetiye çıkarabilirsiniz" diyor.

SABAH BULANTILARI

Gebeliğin ilk üç ayında en çok görülen bulguların başında sabah bulantıları ve kusma geliyor.
Ağır derecede bulantı ve kusması olan anne adaylarında bu duruma bağlı olarak kilo ve su kaybı oluşabiliyor. Her ne kadar gebelikte "sabah bulantıları" diye bir tanım varsa da, bulantı ve kusma şikayetleri günün diğer saatlerinde de görülebiliyor. Diyetisyen Ebru Piroğlu, bulantılara karşı şu önerilerde bulunuyor: "Bulantınızın hangi koşullarda ortaya çıktığını tespit edin. Herhangi bir kokudan rahatsız oluyorsanız, kokunun olabileceği ortamda kalmayın. Evde yemek pişiremiyorsanız, mutfağa giremiyorsanız, yerinize birnin yemek pişirmesini sağlayın veya dışarıda uygun yerlerde yiyin. Yeterince sıvı alın. Su kaybı, kusmanın yarattığı en büyük tehlikedir. Her 30 dakikada bir yiyeceğiniz minik öğünlerle midenizi boş bırakmayın. Gece öğününüzü yemeyi unutmayın. Gece yatarken yediğiniz yarım sandviç veya birkaç kraker ve süt gibi minik bir öğün, bütün gece şekerinizin dengede kalmasını sağlar ve sabah bulantılarınızın azalmasına yardım eder. Çok yağlı, baharatlı ve ağır kokulu gıdalar yemekten kaçının. Kahvaltıdan önce minik bir öğün alın. Mümkünse yataktan kalkmadan önce ya da gece geç vakit yarım sandviç veya birkaç tuzlu kraker gibi minik bir öğünle bulantıyı önlemeye çalışın."

Bir günlük örnek besin listesi
SABAH

* 1 su bardağı süt
* 2 dilim az yağlı beyaz peynir
* 1 adet yumurta
* 4 dilim ekmek
* 1 tatlı kaşığı bal/reçel/pekmez
* 5 adet zeytin
* Çiğ sebze (domates, salatalık)

ARA ÖĞÜN

* 2 porsiyon meyve
* 1 çay bardağı süt veya yoğurt veya 1 su bardağı ayran

ÖĞLE

* 1 kase çorba
* 1 porsiyon sebze yemeği veya salata
* 1 su bardağı az yağlı yoğurt
* 2 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN

* 2 porsiyon meyve
* 1 çay bardağı süt veya yoğurt veya 1 su bardağı ayran

AKŞAM

* 3 köfte büyüklüğünde (90 g) kırmızı et (Tavuk, hindi veya balık eti 4
köfte kadar tüketebilirsiniz)
* 1 porsiyon sebze yemeği veya salata
* 1 kase çorba
* 1 su bardağı az yağlı yoğurt
* 2 ince dilim ekmek

GECE

* 2 porsiyon meyve
* 1 su bardağı az yağlı süt veya yoğurt
Öğünlerde 1 dilim ekmek yerine şunları da tüketebilirsiniz: 2 yemek kaşığı pilav veya 2 yemek kaşığı makarna veya 1 kepçe çorba veya 4 yemek kaşığı kuru baklagil veya 2 yemek kaşığı haşlanmış mısır veya 1 küçük boy patates veya yarım paket form bisküvi.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA