• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

EĞİTİM ŞART!

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.03.2010, 00:00
Köpeğin yaşadığı alanda nasıl davranacağını öğrenmesi gerekiyor

İnsanlarla birlikte olan yaşamında köpekler her zaman değişik amaçlarla insanlar tarafından eğitilmiştir. Eski tarihlerden günümüze kadar geçen sürelerde köpekler daha çok avlanmada yardımcı, çadır, kulübe, köy vb yaşanan yerlerin çevresinde yabancılara karşı koruma, bayanların at arabası gezilerinde ısınma aracı, Amerikan iç savaşı sonrası aşırı üreyen sıçanlara karşı mücadelede kedilerin yetemediği durumlarda, koşu yarışlarında, kişisel korunmada ve bazende sadece tüy, görünüm vb güzellikleri için beslenmişlerdir.
İnsanların köpeklerden bu tip beklentileri bugünlere gelindiğinde avcılık korunma vb aynı kalırken evlerimizde ve bahçelerimizde birlikte yaşadığımız bir çok köpek sadece insanların onlarla birlikte olmaktan ve dostluklarından mutlu olmaları nedeniyle beslenmeye başladı.
Köpeğimizin yaşadığı alanda veya gezdirilirken şehir yaşamı içinde nasıl davranacağını öğrenmesi için eğitimi gerekmektedir. Eğitim almamış bir köpeği hele ki büyük bir ırksa tasmasından tutup gezdirmek pek kolay bir iş değildir. Uygun alanlarda bile olsa serbest bırakılan eğitim almamış bir köpek hem kendisi hem de çevresi için ciddi problemlere neden olabilir.
Köpeklerin eğitiminde asgari olarak sosyal yaşamda kendisinin, sizin ve çevrenin rahatsız olmayacağı konularda eğitim alması yeterli olabilir. Son yıllarda bu tip eğitimler için Türkiye'de bu konuda eğitim almış çok az sayıda bulunan profesyonel köpek eğitmenleri köpeği ve sahibini birlikte eğitiyorlar.

Tüylerin dökülme mevsimi
Bazı mevsimlerde görülen aşırı tüy dökülmesi fizyolojik olabilir. Köpek ve kediler soğuklara uygun kalın ve sık tüylerini döküp sıcak havalara uygun daha ince yapıda tüyler çıkarmaya başlarlar. İşte bu dönemde aşırı bir tüy dökülmesi başlar. Eğer uygun fırçalarla düzenli tararsak 1 ay kadar süren bu dönemde tüm değiştirilen tüyleri toplamış oluruz. Eğer bu tüy dökülmesine dayanamıyorsak da çaresiz her ırk köpeğimizi tıraşa götürüp toptan tüy dökülmesi probleminden kurtulabilirsiniz.

Kediniz sık sık tuvalete gidiyorsa

Kediniz, özellikle yetişkin kediniz sık sık idrar için tuvalete gidiyorsa ve tuvaletini yaparken bağırıyorsa, gecikmeden veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. İdrar kesesi iltihabı(Sistit) veya idrar yolları kumu problemi ile karşı karşıya kalmış olabilir. Özellikle yetişkin erkek kediler de bu sık tuvalete gitme, idrarını yaparken miyavlama gibi belirtileri daha fazla ciddiye alınmalı ve bu belirtileri kaçırmamalısınız. Çünkü erkek kedilerde çok dar olan idrar yolu önce geçici tıkanır, kedi ara ara idrarını yapabilir. Ama biraz evvel bahsettiğim belirtileri dikkate almazsanız tam tıkanma olup, hiç idrarını yapamaz ve çok kısa bir süre içinde üremi oluşarak kedinizi kaybedebilirsiniz.

Muhabbet kuşu beslerken
Bir sürü kelimeyi konuşabilen muhabbet kuşunuzu insan gibi görüp, ekmek, kurabiye, çay, kola, pilav, peynir, cips vb ile besleyebilirsiniz. Bu tür doğada asla bulamayacağı ve yiyemeyeceği besinlerle beslenen kuşlarda bu besinlerin içindeki fazla yağ, tuz ve diğer katkı maddeleri nedeni ile ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Böbreklerinde hastalık oluşabilir ya da bazen lipom diyebileceğimiz yağ tümörleri ve diğer tümörler oluşabilir. Aşırı şişmanlayıp yaşam kalitesi düşebilir ve erkenden sevgili dostumuzdan ayrılmak zorunda kalabiliriz.
Tüm bu saydığım nedenlerle lütfen muhabbet kuşunuza güvenilir yerlerden aldığınız tohum karışımlarından oluşan yemlerin yanında hindiba gibi vitamini yüksek otlar verin.

Haftanın isimleri
Köpek: Randi- Shania- Roz- Scully- Tanna
Kedi: Meeko- Misty- Scarlet- Damla- Kimi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI