• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Üç renkli kediler dişi olur

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.01.2011, 00:00
Üç renkli diye tabir ettiğimiz siyah-sarı-beyaz renkleri bir arada taşıyan kedilere Calico denir ve her zaman dişi olurlar. Üç renkli kedi derken bu ille alacalı üç renkli olması gerekmez, siyahın arasında kırçıllı beyaz veya sarı vb gibi renk dağılımlarında bile kediler dişidir. Bu kedilerin renk genlerindeki bir durumla bağlantılıdır. Bildiğiniz gibi her yavru anneden ve babadan aldığı X veya Y olmak üzere birer gen ile cinsiyeti belirlenir. Eğer anneden ve babadan X kromozomu alınırsa yavru XX kromozomu ile dişi olur. Ama anne ve babadan aldığı genler X ve Y olursa o zamanda yavru XY kromozomuna sahip olduğu için erkek olur.
Siyah ve sarı renk X genine bağlı olduğu için ve beyaz gen başka bir genle belirlendiği için beyazın yanında hem siyah hem de sarının bir arada olabilmesi için 2 adet X geninin bir arada olması gerekir bu da ancak dişilerde söz konusudur. Erkeklerin üç renkli olabilmesi için gen bozukluğu sonucu XXY şeklinde fazladan bir genin daha olması ile mümkündür. Üç renkli erkek kedi çıkma ihtimali 3.000/1 dir. Üç renkli erkek kediler gen sorununa bağlı kısırdır ve 10.000/1 oranında kısır olmayan üç renkli erkek kedi çıkabilir.

Köpek yavrularında risk
NOT: Yeni Asır Tv'de bu hafta Esin Sayın'ın programında canlı yayında birlikte Petshop konusunu değerlendirdik. Programı izlediyseniz yorumlarınızı veya konuyla ilgili bilgi ve düşüncelerinizi mavisehirvet@gmail.com mail adresinden benimle paylaşırsanız bu önemli konuya siz de katkı koymuş olacaksınız.
Yeni aldığınız köpek yavrusunda en çok dikkat etmeniz gereken konu ishal olup olmadığıdır. Çünkü kanlı ishal dediğimiz öldürücü hastalığa neden olan virüsler hemen her zaman adi ishallerden sonra ortaya çıkar.
Adi ishal ise hemen her zaman beslenme hatalarından oluşur. Lütfen yeni bir yavru aldığınızda hemen o gün veteriner hekime gidip beslenme vb konularında bilgi alınız.
Unutmayın her zaman sağlıklı yavruyla vaktinde gidip önerileri ve tavsiyeleri öğrenip, tam uygulamak, yarın öbür gün elinizde ishal veya kanlı ishal bir yavruyla gitmekten çok daha iyidir.

Guinea pig'ler hastalıklara karşı çok dayanıksızdırlar
Guinea pig dediğimiz ve Türkiye'de kobay diye adlandırılan tavşan benzeri bu özel hayvanlarda hastalıklar aniden ve hızlı gelişebilir. Özellikle en çok rastlanan rahatsızlıklar olan, ishal, idrar yolu enfeksiyonları çok ciddiye alınmalıdır. Kliniğimize gelen hasta guinea pig'ler eğer geç getirildiyse tedavi şansları çok az olmaktadır. Özellikle ishallerde sevdiğiniz dostunuzu bazen bir gün içinde bile kaybedebilirsiniz. Lütfen problem yaşamamak için beslenme kurallarına dikkat ediniz ve herhangi şüpheli durumda acil veteriner hekime başvurunuz.

Haftanın isimleri
Köpek: Argos- Layla- Jacky- Hippie- Hearty
Kedi: Sneezy- Kinga- Jamie- Grapes- Hamish


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA