• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasaların gözü İstanbul’da BİLAL DOĞAN

Piyasaların gözü İstanbul'da

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.10.2009, 00:00
Geride bıraktığımız hafta, ABD'den gelen son işsizlik verileri dünya piyasalarını tedirgin etti. Bu tedirginlik, "Acaba krizde yeni bir boyut mu başlıyor" sorularını gündeme getirdi. Merkez bankaları ve hükümetler tarafından kriz ile mücadele için alınan önlemlerin likidite fazlalığına neden olması, faiz indirimlerinin işsizliğin artması ve enflasyonist baskıyı gündeme getirmesi, artan işsizlik ve kapanan işyerlerinin kredi kartları ve kredilerin geri dönüşünü sağlayamaması krizde ikinci dalganın başladığını gösteriyor. Bu ikinci dalga kaygılara neden olduğu için piyasalar temkinli bir duruş sergiliyor, yükseliş yönünde ivme kazanamıyor.
Son G-20 Zirvesi'nde alınan kararlarla, piyasalardaki likidite fazlalığının toplanması yönünde çalışmalar devam ediyor. Tabii ki, bu kararın uygulanışı dolara yükseliş yönlü güç kazandırırken, merkez bankalarını faiz yükseltmeye zorlayacak. Dolayısıyla enflasyon tehdidi önlenmiş olacak. İç piyasaya baktığımızda ise, Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönem yapacağı toplantıda faiz indirimi yapabileceği yönündeki açıklamaları ve IMF ile görüşmelerin tekrar başlaması, para akışının yoğunlaşması piyasaları yurtdışındaki dalgalanmadan ayrıştırıyor. Bu ayrışmanın oluşturduğu olumlu seyir ile temkinli ve yatay seyreden İMKB Endeksi günü ve haftayı 46 bin 856 puanla kapattı.
Bu hafta, ABD'de açıklanacak ekonomik veriler izlenecek. Yurtiçinde ise 6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul'da yapılacak olan IMF ve Dünya Bankası'nın toplantıları ile IMF anlaşmasındaki gelişmeler etkili olacak.

BONOYA İLGİ ARTIYOR
Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentisi bonoya ilgiyi artırıyor.
Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 11 Mayıs 2011 vadeli pazartesi valörlü kağıt, haftayı yüzde 8.61 seviyelerinde tamamladı.
Bu hafta yurtdışında ABD verileri izlenecek. Perşembe günü İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz toplantıları takip edilecek. İçeride ise Hazine'nin çarşamba günü 16.7 milyar TL iç borç ödemesi öncesi tahvil ihracı gerçekleştirecek.

DÖVİZDE DURUM
Geçtiğimiz hafta da, dövizin seyrinde, yurtdışı gelişmeler, özellikle ABD verileri ve euro/dolar paritesi etkili oldu. TL, küresel piyasaları takip ediyor. ABD piyasalarındaki rahatsızlık yurtiçi döviz piyasasına da yansıyor. ABD'den gelen son veriler ile başlayan tedirginlikle, dolar iç piyasada yukarı hareket ederek 1.510 seviyelerini test etti. G-20 Zirvesi'nde alınan kararla, enjekte edilen fazla paranın piyasadan çekilmesi durumunda oluşacak olan arz daralması dolar kurunda yukarı hareketin ivme kazanmasını güçlendiriyor. Küresel piyasalarda satın alınan iyimserlik ve risk iştahı, ABD verileri ile yerini tekrar endişeye bıraktı. Bu hafta, 6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul'da yapılacak olan IMF-Dünya Bankası toplantıları ve IMF anlaşması ile ilgili gelişmeler, euro/dolar paritesindeki hareketler ve Eylül ayı enflasyon verilerinin yansıması döviz piyasasının seyrinde etkili olacak önemli konu başlıkları olarak karşımıza çıkıyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA