• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dış piyasalar ve Merkez Bankası izlenecek BİLAL DOĞAN

Dış piyasalar ve Merkez Bankası izlenecek

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.03.2010, 00:00
Geçen hafta, hem içerde hem de dışarıdaki birçok olumsuzluk ve bu olumsuzluklardan kaynaklanan karamsarlıkları geride bıraktık. İçerde siyasi gerginliğin biraz azalması, Yunanistan konusunda AB liderlerinden gelen olumlu açıklamalar ve ABD ekonomisine ait verilerin beklentilerin üzerinde gelmesiyle küresel risk iştahında tekrar artış gözlendi. Yurtiçinde, IMF beklentisinin sona ermesinin piyasalara fazla bir etkisi olmadı. Çünkü anlaşma olacağı yönünde beklenti zayıflamıştı. AB cephesinde, IMF gibi bir Avrupa Para Fonu kurulmasına ilişkin çalışmalar AB piyasaları ile birlikte global piyasalara da ivme kazandırdı. Ancak, IMF çıpasının yokluğunda küresel piyasalarda olabilecek bir sarsıntının ve siyasi tansiyonun yeniden yükselmesinin etkileri ekonomi ve piyasalarda daha fazla hissedilecek. Yurtiçin olası bir referandum, siyasi gerginlik ortamının sürmesi, cari açık ve enflasyon riski gibi durumlar ülkemiz ekonomisini daha kırılgan duruma getirdi.

BONODA İHALE ETKİSİ
İMKB, geçtiğimiz hafta ya 53 bin 113 puandan başladığı ve sıkışıkdar bir bant aralığında hareket etti. Endeks 53 binli seviyeleri test etti.. Ancak haftanın son işlem gününde ABD borsalarının satıcılı seyretmesinin etkisi ile günü ve haftayı 52 bin 232 puandan kapattı. Bu hafta yurtiçinde, 18 Mart'ta Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yapılacak. Şubat ayı bütçe sonuçları da açıklanacak. Yurtdışında ise, AB ülkelerinin ekonomisi ile ilgili gelişme ve açıklamalar ile ABD ekonomisi izlenecek.
Haftaya yüzde 9.15 seviyesinde başlayan bileşik faiz, IMF'ten gelen açıklama sonrasında TL'nin değer kaybetmesine neden oldu ve gösterge faiz yüzde 9.25'in üzerini test etti. Faizlerin yükselmesinde Hazine ihalelerinde talebin beklentilerin altında kalması da etkili oldu. Ardından tahvil ve bono piyasası, Hazine'nin başarılı geçen eurobond ihalesinden olumlu etkilendi. Hazine 2021 vadeli eurobond ihalesi gerçekleştirdi. Olumlu geçen ihale sonrasında gösterge faiz günü ve haftayı yüzde 9.18 bileşikten tamamladı. Bu hafta, yurtdışında olumlu havanın devam edeceği beklentisinin güç kazanması ile yatay bir seyir izlemesi beklenen piyasada PPK toplantısından gelecek yorumlar ve açıklamaların etkili olması bekleniyor.

DÖVİZDE DALGALI SEYİR
Yurtiçi döviz piyasasında geçtiğimiz hafta euro/dolar paritesinin seyri belirleyici oldu. ABD'de önceki hafta açıklanan istihdam verilerinin ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserliği desteklemesiyle yüksek getirili para birimlerine talep artınca, dolar yükselmişti. Geçen hafta içinde Yunanistan ve Euro Bölgesi ile ilgili yapılan açıklamalarla oldukça dalgalı bir seyir izleyen döviz piyasası, haftanın son gününde AB'de beklentilerden olumlu gelen sanayi üretim haberleri ile euro güçlendi. FED Başkan Yardımcılığı'na yapılacak atama ile ilgili yorumlar dolar üzerinde baskı oluşturdu. Haftanın son günü euro, dolar karşısında 1.3794 parite ile son bir ayın en yüksek seviyesini test etti. Cuma günü itibariyle euro/dolar paritesi 1.3758 düzeyinde haftayı tamamladı. Bu hafta kurlarda, euro/dolar paritesindeki gelişmeler ve uluslararası paritelerin, seyir üzerinde etkili olması bekleniyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI