• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Borsada iyimser hava BİLAL DOĞAN

Borsada iyimser hava

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.02.2012, 00:00
ABD verilerinin yarattığı olumlu hava ile haftanın son işlem gününe moralli başlayan piyasalar, Yunanistan iyimserliğiyle alıcı seyir izledi. Avrupa borsalarındaki yükselişe eşlik ederek yukarı yönlü hareketine devam eden İMKB-100 Endeksi haftanın son işlem gününde 61 bin seviyesine geldi. Yunanistan'ın kurtarma paketi alacağı yolundaki iyimserlik artarken, gözler bugün yapılacak olan Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına çevrildi. Olumlu beklentinin desteğiyle alıcı seyir izleyen borsa, gün içi en yüksek seviye olan 61 bin 111 puandan kapandı. Bileşik Endeks, 1081 puan yükselirken hisse senetleri ortalama yüzde 1.8 değer kazandı.
Önümüzdeki hafta dış gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. Piyasada gelen kar satışlarının derinlik kazanmadan destek seviyelerinden karşılandığını, göstergelerin yukarı olması nedeniyle endeksin bir süre 59 bin 500-61 bin 500 bandında kalmasının mümkün göründüğüne değinebiliriz. İyimserlik devam ediyor, ancak piyasa yeni beklenti yaratamadı. Bir süre piyasanın hazmetme psikolojisiyle hareket etmesini bekliyoruz. Piyasada iyimserlik devam etmekle birlikte çıkış trendi gücünü koruyor.

FAİZDE YÖN AŞAĞI

Haftanın son günü faiz oranları alternatif piyasalarda olduğu gibi Yunanistan'a yardım anlaşmasının bugün sağlanacağına dair umutların artmasıyla fon girişleri paralelinde yeniden yönünü aşağı çevirdi. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9.30'un altına indi. Fonlama maliyeti ve küresel gelişmeler gün boyu yakından izlendi. Çok büyük bir etkinin olmadığı gün içinde fonlamada artışın beklenenin üzerinde olmaması da, gösterge tahvile Yunanistan konusu ile birlikte bir miktar olumlu yansıdı. Gösterge tahvil günü yüzde 9.32 seviyesinden kapadı. Valörlü işlemlerde ise yüzde 9.25 seviyelerine gevşeme görülüyor.
Önümüzdeki hafta Yunanistan'a yardım konusunda ilerleme olacağı beklentisi yurtiçi piyasaları da olumlu etkileyecek. Öte yandan içerde Merkez Bankası'nın PPK toplantısından sonra yapacağı yorum ve açıklamalar dikkatle izlenecek. Bu çerçevede faizlerde önemli bir değişim olması beklenmezken, gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9.15-9.50 aralığında dalgalanacağını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki dönemde ekonomide yumuşak iniş kaygılarının ön plana çıkmasını bekliyoruz ve bunun tahvil piyasası için olumlu olacağını düşünüyoruz.

DÖVİZDE SATIŞ VARDI

Para piyasaları geride kalan haftada daha çok küresel piyasalara ve Yunanistan konusundaki gelişmelere bağlı olarak hareket etti. Kurda hafta içinde çıkış görülse de haftanın son gününde küresel piyasalarda olumlu ortamla birlikte hareket düşüş yönündeydi. Yunanistan'a yardım anlaşmasının bugün sağlanacağına dair umutların artmasıyla paritede euronun güçlenmesi içerde de doları tekrar 1.75 seviyelerine yaklaştırdı. Fon girişleri nedeniyle dövizde satışlar ağır bastı. Dolar günü 1.7550 TL den euro da 2.3110 TL den kapadı.
Önümüzdeki hafta 21 Şubat'ta Merkez Bankası'nın PPK toplantısı var. Burada faiz oranlarında herhangi bir değişiklik olmasını beklemiyoruz.
Ayrıca bu hafta Şubat ayına ilişkin kapasite kullanım oranları açıklanacak. Dolar/TL paritesinin 1.75-1.79 aralığında hareket edeceğini tahmin ederken, piyasalarda risk iştahının artması halinde paritede 1.75'in altının denenebileceğini öngörüyorum. Paritede ise Yunanistan ile birlikte 1.3148 dolara kadar yükselen euroun 1.33 seviyesini tekrar aşabileceğini belirtebiliriz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA