• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar yatay seyrediyor BİLAL DOĞAN

Piyasalar yatay seyrediyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.05.2012, 00:00
Borsa bu hafta yatay seyretti. 58 bin 500-59 bin bandı arasında hareket etti. Önümüzdeki hafta da yatay seyrin devam edeceğini tahmin ediyorum.
Türk Lirası'ndaki değer kaybıyla beraber tahvil piyasası haftanın son işlem gününü satıcılı açtı.
Merkez Bankası, istisnai gün uygulamasına devam ederek piyasaları geleneksel, haftalık ve aylık repo yoluyla fonladı. Yeni zorunlu karşılık cetvelinin başlamasıyla hafta sonu yüksek karşılık tutmak isteyen piyasa yapıcı bankalar, MB'den gecelik repo yoluyla 3.15 milyar TL daha borçlandı. 10 yıl vadeli nominal kıymet bu haftaki güçlü duruşuyla yalnızca Türkiye tahvil piyasası değil diğer gelişmekte olan ülke tahvil piyasalarından da pozitif yönde ayrıştı. 2 yıl vadeli gösterge kıymet faizi 6bp artarak yüzde 9.51 bileşik seviyesinde günü kapadı. Gelecek hafta Şubat dönemi işsizlik ve Nisan ayı bütçe dengesi verileri açıklanacak. Euro Bölgesi'ndeki karışıklığın devam etmesi yüksek olasılık. Bu nedenle TL ve faizler üzerindeki baskılar sürecek.
Merkez Bankası'ın da sıkı para politikasına devam etmesi bekleniyor. Faizlerde yüksek seviyenin süreceğini tahmin ederken, gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9.30-9.60 aralığında hareket edeceğini öngörüyorum.

KUR YATAY SEYRETTİ
Küresel piyasalarda Avrupa'daki seçim sonuçlarının yanında JP Morgan'ın başarısız hedging stratejisinden en az 2 milyar dolarlık zarar ettiğini açıklamasıyla, riskten kaçış artarken kur cuma gününe yükselişle başladı. Daha sonrasında bir miktar toparlanarak yatay seyre büründü. İç piyasada Mart ayı cari dengenin olumluya işaret etmesi toparlanmada etkili oldu. Öte yandan Merkez Bankası kapanış kurlarına göre lira, dolar karşısında yüzde 0.05 değer kaybederken euro karşısında 0.05 değer kazandı. Dolar günü 1.7840 TL'den euro da 2.3090 TL'den kapadı. Euro/dolar paritesi 1.2930 seviyelerinde. Yunanistan konusu havayı bozmaya devam ediyor. Dış piyasalarda negatif gelişmeler etkili olmayı sürdürüyor. TL her ne kadar Merkez Bankası'nın ek sıkılaştırması ile sağlam kalmaya devam etse de dış sorunlardan kaynaklı fiyatlamaları tüm gelişmekte olan ülke para birimleri gibi yansıtıyor. Dünyadaki gelişmelerden bağımsız hareket zaten beklenmemeli. Merkez Bankası'nın sıkı para politikasına devam etmesi nedeniyle dolar/TL paritesinin 1.76-1.80 aralığında dalgalanmasını bekliyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA