• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Borsada kar satışı gelebilir BİLAL DOĞAN

Borsada kar satışı gelebilir

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.10.2012, 00:00
Türkiye'nin kredi notunun artırılacağına yönelik beklentiler ve cari açık verileriyle geçtiğimiz perşembe günü İMKB'de artan iyimserlik, cuma günü bir miktar kar satışı getirirken, endeks gün sonunda yatay kapandı. İlk seansta alım ağırlıklı bir seyir izleyen endeks, 69 bin 969 puan ile yıl içi zirve seviyesinden gelen kar satışlarını 69 bin 400 bölgesinde karşıladı. İkinci yarıda tepki alımları ile 69 bin 500 seviyesinin üzerine çıkan bileşik endeks, yeniden 70 bin bölgesine yönelse de, burada yeniden satış baskısı ile karşılaştı. Ulusal 100 Endeksi, cuma gününü 25 puanlık artışla 69 bin 603 puandan tamamladı. Banka hisselerine bir miktar kar satışı gelirken, sanayi şirketi hisseleri ise endeksin tutunmasını sağladı.
Küresel piyasalarda geçmiş haftalara göre değişen bir şey yok. Bu hafta özellikle Yunanistan konusunda daha somut gelişmeler beklenebilir. Son IMF tahminleri ABD ekonomisinin toparlanması konusunda karamsar bir tablo çiziyor. IMF Euro Bölgesi konusunda da zaten fazla umutlu değil, bu hafta petrol fiyatları, Ortadoğu'daki karışıklıklar, Suriye krizi yakından takip edilmeli. Ayrıca, zirve seviyeleri gören endekste kar satışlarına dikkat! İMKB 100 Endeksi 70 bini gördüğünde kar satışları gelebilir.

FAİZDE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Cari açığın Ağustos ayında da beklentilerin altında gelmesi ve kümülatif açığın yılbaşından bugüne gerilemeye devam etmesinin desteğiyle geçtiğimiz perşembe yüzde 7.60'ın altına gerilemeyen faizlerdeki düşüş haftanın son günü de sürdü. Ayrıca Türkiye'nin kredi notunun artırılacağı beklentileri de piyasalarda olumlu havaya destek verdi. Ancak Suriye ile artan gerginlik piyasalarda tedirginlik yarattı. Bileşik faiz günü yüzde 7.58 seviyesinden tamamladı. Bu hafta bileşiklerin Suriye ile ilgili bir olumsuzluk olması durumunda yüzde 7.50'leri görmesi ve Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık indirim yapması bekleniyor. Veri akışının yoğun olduğu bir hafta yaşanacak. Merkez Bankası'nın Para Polikitası Kurulu (PPK) toplantısından sonra alacağı kararlar önem taşıyor. Faiz koridorunda daraltma kararı, faizlerde bir miktar düşüşe neden olabilir, ancak Suriye konusundaki gerginlik ve belirsizliğin sürmesi, diğer taraftan enflasyon görünümünün bozulması bu konuda aşağı yönlü hareketi sınırlayacaktır.
Bu çerçevede gösterge tahvili bileşik faizinin yüzde 7.50-7.80 aralığında hareket etmeye devam edebilir.

DOLAR GERİLEDİ
Fitch'in Türkiyenin kredi notunu artırabileceği beklentilerini cari açıktaki düşüş eğilimininde desteklemesi piyasalarda olumlu havanın sürmesine neden oldu. Geçtiğimiz perşembe, gerileyen kur yine Suriye ile ilgili haberler ve dış piyasalardaki gelişmeleri izledi. Dışarıda paritenin bir miktar euro yönlü değerlenmesi içerde euroyu yükseltti, doları biraz aşağı çekti. İçerde önemli bir haber olmadığı günde dışarıdaki gelişmeler yakından izlendi. Merkez Bankası kapanış kurlarına göre lira, dolar karşısında yüzde 0.28 değer kazanırken, euro karışısında yüzde 0.3 değer kaybetti. Dolar geçtiğimiz haftayı 1.8050 TL'den, euro da 2.3430 TL'den kapattı.
Bu hafta hem içerde hem de dışarıda yoğun bir gündem var. Gözler Çin'de açıklanacak ticaret datasında olacak. İçerde PPK toplantısı önemli olacak. Dışarıda ise Avrupa yakından izlenecek. Paritede 1.30 seviyesinin üzerine doğru hareket yaşanabilir. Dolar/TL tarafında da yurtdışında ve Suriye ile ilgili bir olumsuz gelişme olmadığı sürece Tl'nin değerlendiğini görmeye devam edebiliriz. Sepet, Suriye gerginliği ile 2.08 seviyesine kadar yükseldikten sonra 2.07 seviyelerine geriledi. Bu konudaki risklerin azalmasıyla sepet bazında TL'de 2.05'lere kadar gevşemeyi görebiliriz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA