• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Altın fiyatları ne olur? CAHİT SÖNMEZ

Altın fiyatları ne olur?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.09.2014, 00:00
Altın fiyatları son 9 ayın en düşük seviyelerine gerileyince altın ile ilgili yazı yazmanın zamanı geldiğini düşünüyorum. Biliyorsunuz belli aralıklarla ya da kayda değer gelişmeler olduğunda alternatif yatırım araçlarından altını ihmal etmemeye çalışıyorum. Dünya Altın Konseyi'nin ilginç diyebileceğimiz raporu yayımlandı, bu arada dünya altın arzında söz sahibi olan büyük madenlerin yöneticileri dikkat çeken beyanlarda bulundular.
Altın fiyatlarının seyrini etkileyecek bilgilere değinelim, sonrasında ileriye yönelik projeksiyon yapmaya çalışalım...
Dünya Altın Konseyi'nin bu yılın yedincisini yayımladığı "Altın Yatırımcısı" raporunda ilgi uyandıran tespitler şöyle:
- Altın talebi büyüme hızı ve dolayısıyla uzun vadeli tasarruf oranıyla pozitif korelasyona sahip. Milli gelirlerdeki yüzde 1'lik bir artış mücevher altın talebinde yüzde 5'lik artış sağlıyor.

ÇİN VE HİNDİSTAN
- Bu yıl, geçen seneyi de ekleyelim, toplam altın talebinin yüzde 48'ine sahip Hindistan ve Çin'de büyüme hızının tatminkar seviyelere ulaşamaması altın talebini olumsuz etkiliyor. Aynı şekilde toplam içinde yüzde 15 ağırlığı olan Avrupa ülkelerinin büyüyememesi de altın talebinin düşük kalmasına neden oluyor.
- Gelişmekte olan ülkelerin ileriye yönelik altın talebi açısından potansiyelleri var.
- Merkez bankaları 2009 yılından bu yana net altın alıcısı konumlarını koruyorlar. Şu an itibarıyla toplam talepteki payları yüzde 7'ye ulaşıyor.
- Borsa yatırım fonlarının altın piyasasındaki etkinlikleri her geçen gün yükseliyor.
- 2009 yılında finansal krizle bağlantılı olarak altın talebine eklenen ekstra 660 ton toplam talebe momentum kazandırmış ve 2012 üçüncü çeyreğine kadar talep artarak devam etmiş. Ancak, düşüşe geçişinden bu yana 900 ton kayıp vermiş talep cephesi.
- Yatırım amaçlı altın talep edenler son yıllarda vadeleri uzatmışlar. Yani, altın alan bir tasarruf sahibi altını kısa vadede satmayıp elinde tutmayı tercih ediyor. Aslında düşen fiyatlar karşısında doğal bir sonuç.

ARZ DARALACAK

Arz tarafına yönelik tespitlere de bir göz atalım...
- 2000'lerin başından bu yana sürekli sunumlarını artıran altın madenleri ne yazık ki altın arzlarını daraltmaya hazırlanıyorlar. Hatta madenlerden yeni altın çıkarmayıp stoklarını kullanan madenler de artıyor.
- 139 milyon ons civarında olan toplam rezerv altın tahmin ediliyor.
- Geçen yıla göre madenler altın çıktısını 1 milyon ons düşürdüler. Altın talebinin 2 bin tonlara düşmesi madenleri ileriye yönelik ek talep olarak fazladan çıkarma güdülerini de olumsuz etkiliyor.
Kanadalı altın madeni devi Barrich Gold yöneticileri altın talebindeki gerilemenin kısa vadede devam edeceğini bekliyorlar. Yükselen enerji fiyatlarının maliyetleri artırdığından da yakınan altın madencileri tehditkar uyarılarını da yapmaya başlamışlar: "Yakında altın çıkaran maden kalmaz." Yaptıkları beyan ve raporlarından altın fiyatlarını belli seviyelerde tutmak için arzlarını ayarlamak istedikleri net bir şekilde görülüyor.
Teknik analiz altın fiyatlarının 1.221.85 seviyesine ilk aşamada çıkacağını gösteriyor. İkinci direnç noktası 1.223.16'da bulunuyor. Bunu kırarsa 1.230'lara gidebilir. Aşağıda 1.217 ve 1.209 önemli dirençler. Eğer jeopolitik riskler yükselirse yukarı yönlü hareket izleyebiliriz. Aksi takdirde madenciler arzı kısana kadar yatay seyir bizi bekliyor...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI