• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Atatürk’te yeşeren 67 yıllık dostluk ERKİN USMAN

Atatürk'te yeşeren 67 yıllık dostluk

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.12.2009, 00:00
Türkiye'de Atatürk adını en güzel şekilde yaşayan, yaşatan ulu çınar mutlaka İzmir Atatürk Lisesi'dir. Kentte eğitime, kültüre, spora ve diğer çeşitli sosyal etkinliklere süper öğrenciler yetiştiren ilk ve en önemli lise, tabii ki İzmir Atatürk Lisesi. Başbakanlar, bakanlar, belediye başkanları, Türk edebiyatının, sporunun anıt isimleri hep Atatürk Lisesi'nden yetişmiştir ve yetişmeye de devam etmektedir.
***
Başbakan Şükrü Saraçoğlu, Kazım Orbay, Dışişleri Bakanı Şemsettin Günaltay, Maliye Bakanı Sümer Oral, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, İçişleri Bakanı Hayri Kozakçıoğlu, İlhami Sancar, Vasıf Çınar, Mustafa Necati, İzmir Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz, şu anda televizyonların gözde dizisi Aşk-ı Memnu'nun yazarı Halid Ziya Uşaklıgil, Berlin Film Festivali'nde ödül alan Susuz Yaz'ın yazarı Necati Cumalı, Yaban ve pek çok eser bırakan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Salah Birsel, Mehmet Emin Yurdakul, ünlü bestekar Ahmed Adnan Saygun, bir çırpıda sayıverdiklerimiz.
***
1888'de, bundan 122 yıl önce yanan eski adliye binasında (bugünkü valilik binasının bulunduğu bölgede) 5 yıllık Mekteb-i idadi (ilkokul) olarak eğitim-öğretime başlayan Atatürk'te okumak bir ayrıcalıktı. Size bu pazar öyle bir grubu tanıtıyorum ki, onların okul arkadaşlıkları ebedi bir sevgiye dönüşmüş. 1943 yılında, 16 yaşlarındayken lisede buluşmuşlar, mezun olmuşlar, evlenmişler, çocukları, torunları, hatta torunlarının çocukları olmuş ama onların arkadaşlık ve Atatürk Liselilik duyguları azalmamış, bilakis artmış.
Aradan geçen 67 yılda hiç sektirmiyor, her ay İzmir Tüccar Kulübü'nde yemekte bir araya geliyorlar. Hem de nerelerden. Ankara, İstanbul, Bodrum vs... Anılarını anlatıyor, geçmişi tatlı, tatlı anıyor, aralarından ayrılanları da saygıyla yadediyorlar.
İçlerinden biri eski bir bankacı olan Orhan Adalı, bir anısını gururla bizimle paylaştı. Araları açık olan rahmetli Baş Vekil İsmet İnönü ile rahmetli yazar Atatürk Lisesi edebiyat öğretmeni Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nu barıştırdığını, ballandıra ballandıra anlattı. Ve ebedi dostlarının 67 yıldır Atatürk Lisesi adı altında bütünleşenlerin isimlerini verdi: Dr. Nihat Önderoğlu, Halit Şarlak, Hakkı Anter, Dr. Dündar LimoncuoğlUu, Orhan Adalı, Lem'i Yayger, Dr. Ahmet Ajun, Prof. İsmail Yaran, Prof. Mehmet Tokgöz, Mehmet Kabasakal, Ahmet Tokatlıoğlu, Çağlayan Çağlayan, Dr. Sabit Kıymaz, Cemil Karataylı, Ayhan Uysal ve Dr. Münip Dinç.

Haydi, müzikte dünya turuna
Ege Üniversitesi'ndeki Egeart Sanat Gösterileri'nin bugünkü programında "Blue Note Orkestrası"nın "Müzikte Dünya Turu" var.
Ege Üniversitesi Devlet Türk Sanat Musikisi Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi ıÜüOzgen Akçagül'ün kurduğu "Blue Note Orkestrası", yarın saat 20.00'de müzikte dünya turu, konserini gerçekleştirecek. Özgen Akçagül ve arkadaşları bu konserde her tür müzikten örnekler sergileyecek, danslarıyla görsel şölen sunacak. "Müzikte Dünya Turu" bu akşam 20.00'de Atatürk Kültür Merkezi'nde.
Bir önemli notum var: Bu konsere giriş ücretsiz. Ne var ki, Atatürk Kültür Merkezi'ne gidip davetiyenizi almanız lazım.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA