• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Afetler ve tıp ERKİN USMAN

Afetler ve tıp

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.04.2011, 00:00
Dünyada bilinen nükleer enerji santrali sayısı 440.
Bu teknolojiye sahip ülke sayısı da 30'u geçmiyor.
Dünya, toplam enerji tüketiminin yüzde 15'ini bu santrallardan sağlıyor.
Bu oran bazı ülkelerde yüzde 30'a kadar çıkıyor.
Bu saydıklarımız nükleer enerjinin artıları.
Bu madalyonun bir de arka yüzü var.
* * *
Dr. Zeki Hozer'in araştırmasına göre, 11 Mart'ta Japonya'da meydana gelen deprem ve onu takip eden tsunami ve onun da hemen peşinden nükleer enerji santralları tahribatı, Dünya'nın afet perspektifini
radikal bir şekilde değiştirdi.
Dr. Zeki Hozer'i dinleyelim:
"Deprem sonrası toplumlarda görülen insani ve maddi kayıplar, büyük zararlara yol açmasına karşın zaman içinde ölümler dışında telafi edilebiliyor. Hatta altyapı çalışmalarına yönelik yoğun yatırımlar ülkenin durgunluğu aşmasına, makro ekonomik göstergelerin ortaya çıkmasına yol açıyor."
* * *
Dr. Zeki Hozer, son 30 yılda gerek ulusal ve gerekse uluslararası platformlarda Afet Tıbbi Terminolojisi ve kavramlarına giderek sık sık atıflar yapıldığını vurguluyor ve devam ediyor:
"Bununla ilgili olarak afetler, sessiz dönem-alarm dönemi-izolasyon-dış yardım dönemleri şeklinde bölümlere ayrılmış, buna göre örgütlenme, planlama, erken uyarı ve alarm sistemleri ile, altyapı ve eğitim çalışmalarını yoğunlaştırmışlardır. Japonya, deprem ve doğal afetlerle ilgili standartları belirlemiş bir ülkedir. Bu ülkenin son afetlerle mücadelede acizliği göz önüne alınarak, uluslararası dayanışma ruhu içinde insanlığın Japon mucizesinden ilham almaya devam etmesini sağlamalıyız."

Haydi anlamlı görev başına
Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Onkoloji Bölümü öğretim üyeleri tarafından 2006 yılında kurulan ve Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçlanan Ege Lösemili Çocuklar ve Onkoloji Derneği, çocuklar yararına anlamlı bir gece düzenledi. 13 Mayıs Cuma günü Balçova Termal Otel Kardelen Salonu'nda saat 20.00'de başlayacak geceyi, ünlü sanatçılar Coşkun Sabah ile Blue Note Orkestrası renklendirecek. İzmirlilerin, her zamanki duyarlılıklarıyla, bu anlamlı geceye katılarak çocuklara moral ve katkı vereceğine yürekten inanıyoruz. Davetiyelerin temin edileceği telefonları verelim: 0232-4457703 (Hüseyin Yıldız), 0232-4456210 (Center Bilgisayar), 0232-4458646 (Derece Yazılım), 0232-3902381, 0232-3903904 (EÜ Çocuk Onkoloji Halkla İlişkiler).

Dario Moreno'lu bir gece
Dünyaca ünlü İzmirli hemşerimiz Dario Moreno'nun 90. doğum günü anısına, panelli, ödüllü ve konserli muhteşem bir anma günü geliyor.
"Dünden bugüne yaşayan ve yaşatılan Dario Moreno müzik ekolü paneli" 30 Nisan Cumartesi günü saat 15.00'te.
Güzelyalı Kültür Merkezi'ndeki panel, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın açış konuşmasıyla başlayacak, bunu Paris'ten gelen dünyaca ünlü yazar ve Dario Moreno araştırmacısı Laurent Martin'in konferansı izleyecek.
Bu panelin yöneticisi: Sancar Maruflu,
Konuşmacılar: Hüseyin Çebi, Kaden Galenti, Maraş Nacaroğlu, Alber Zibil, Işıltan Uşaklıgil, Murat Gültekin, Daniel Alfandari.
* * *
"Dario Moreno Müzik Ödülleri Töreni ve Derio Moreno Esintisinde Los Pasharos Sefaradis Konseri" de aynı gün 19.30'da Eşrefpaşa Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde.
Bilgi telefonu da şöyle: 0554-584 14 23


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA