• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Barış harekatı 37 yaşında! ERKİN USMAN

Barış harekatı 37 yaşında!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.07.2011, 00:00
Yeşilada'da Rum azgınlığının doruğa ulaştığı yıllardı.
Evler yatılıyor, yıkılıyor.
Yollar kesiliyor.
Türk varlığına kasetmiş EOKA canilerinin hergelelik yarışı tahammül edilmez hale gelmişti ki...
***
5 Temmuz 1974'te Türkiye, Yunanistan ve İngiltere dışişleri bakanları I. Cenevre Konferansı çalışmalarına başladı. 30 Temmuz'da sona eren konferansta Türk tarafının istekleri doğrultusunda: "Ada'da bir güvenlik bölgesinin kurulması, Rum ve Yunan işgalindeki Türk bölgelerin derhal boşaltılması, esir durumda olan asker ve sivillerin müb edilmeleri veya serbest bırakılmaları, barışın sağlanması ile birlikte anayasaya uygun bir hükyeniden kurulmasının temini, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Kıbrıs Türk Toplumu ile Kıbrıs Rum Toplumu olmak üzere iki otonom idarenin mevckabul ve ilan edildi.
* * *
Ve, 20 Temmuz 1974'te Türk askerinin Kıbrıs'a asker girişini Babakan"Biz aslında savaş için değil, barış için, yalnız Türkler'e değil, Rumlar'a da barış getirmek için Ada'ya gidiyoruz. Türkiye'nin Kıbrıs'ta barış, kardeşlik ve özgürlük için giriştiği harekbu sabah erken saatlerde başlamıştır" deyirek dünyaya duyurmuştu.
***
20 Temmuz 1974 sabahı uçakların bombardımanından sonra Türk Ordusu 06.15'ten itibaren havadan indirme ve denizden çıkarmaya başladı
Pakistan, Afganistanve İran Türkiye'ye yardım sözü verdi. Libya Devlet Başkanı Kaddafi, ihtiyaç duyulan tüm askeri mühimmatların kullanılabileceğini bildirdi. Bunun yanında Suudi Arabistan 1.5 milyar petrol ile 1 milyar dolar nakit para hibe etti.
Türk kuvvetleri 22 Temmuz'da Girne'yi ele geçirdi. Türk paraşütçüleri Lekoşe'nin kuzeyinde Gönyeli ve Pınarbaşı köylerine indi. Yunan birliklerinin Ada'da garantör olarak bulunan Türk birliğine saldırması ise, çarpışmaların ada geneline yayılmasına neden oldu. Türk müdsonucu Yunanistan'daki cunta idaresi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Nikos Sampson Hükde yıkıldı.
Bu, Barış Harekatının ilk bölümü. Bu atılımı ilerideki günlerde Kıbrıs haritasını belirleyen ikinci harekat izleyecektir.

kentten
Kıbrıs Gazisinden konser

Kıbrıs Barış Harekatının 37.yılındayız.
Bu günün anısına İzmir'de özel bir Türk sanat müziği konseri var.
İsmail Özçeltik yönetimindeki Türk Sanat Müziği korosu muzun solistlerinin konserine TRT İzmir Radyosunun ve İzmir Devlet Korosu'nun seçkin sanatçıları da renk katacak.
Bu ilginç programın bir başka özelliği de Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmış gazi tabib yarbay doktor Ayhan Çekiç'in Kıbrıs için bestelediği eserlerine de yer verilecek olması.
Ayhan Çekiç aynı zamanda iyi bir bestekar ve güfte yazarı.
Ayhan çekiç'in eserlerini, İsmail özçeltik ,İdris Ercan, Asuman Ertekin, Elif Şenyiğit, Bengi Yaman ve Berna özçeltik seslendirecek.
Koro şefi İsmail Özçeltik "Milli onurumuzun zedelendiği, değerlerimizin erozyona uğratıltığı bir dönemde bu program çok daha fazla anlam kazanmıştır" diyor ve ücretsiz olarak sunulacak bu çok özel sanat olayına İzmirlileri davet ediyor.
Bu konser için iletişim telefonu: 0542 590 74 90

küpe
Seven yaşar,yaşayan da çalışır ve çalışan ekmek bulur.
M. Scudery


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA