• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Aracınızla kışa meydan okuyun ERKİN USMAN

Aracınızla kışa meydan okuyun

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.12.2011, 00:00
Uzmanlar aralık, ocak ve şubat aylarında havaların çok soğuyacağı uyarısında bulunuyor.
İşte bu aşamada bir başka uzman da, sürücülerin araçlarının kış bakımlarını ivedilikle yapması gerektiğini söylüyor.
İşte bu aşamada, yüksek makine mühendisi Güngör Kaya, kış bakımlarının aracın kullanım ömrünü uzatacağına dikkati çekiyor ve sıralayor:
* Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için yüzde 33 ile yüzde 50 arasında antifriz kullanılması önerildiğinden bu miktarlara uygun oranda eklenen antifriz donmanın yanında kireçlenme ve korozyon gibi olumsuz etkenleri de ortadan kaldırmaktadır.
* "V" kayışı gerginliği kontrol edilmelidir. Yaz aylarında genişleyen "V" kayışı özelliğini kaybetmektedir. Kayışın gerginliğinin ayarlanması veya değiştirilmesi gerekmektedir.
* Cam fıskiyelerinin temizliği kontrol edilmelidir. Camı temizlemeye yarayan fıskiyeler sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabilir.
* Kışa girerken yapılması gereken en önemli kontrollerden bir diğeri otomobilin yola tutuşunu sağlayan lastiklerin kontrolüdür.
* Soğuk havalarda zorunlu olmadıkça el freni çekilerek park edilmemesi gerekmektedir.
* Ateşleme ve elektrik sisteminin kontrolü yapılmalı. Buji tırnakları ayarlanmalı ve temizlenmeli, gerekiyorsa bujiler değiştirilmelidir.
* Motor yağı eksilmiş ise tamamlanmalı veya yenilenmelidir.
* Hava filtresi temizlenmeli veya değiştirilmelidir. Kirli hava filtresi her 100 kilometrede yaklaşık 2 litre daha fazla yakıt tüketimine neden olmaktadır.
* Kış öncesinde kalorifer sisteminin kontrolü yapılmalıdır.
* LPG sistemi ve gaz kaçağı kontrolü yapılmalıdır. LPG dönüşümlü araçların yetkili LPG dönüşüm firmalarında hem gaz ayar hem de gaz kaçak kontrolü yaptırmalarında yarar

hayattan
Lazlar sevilmez mi?

Karadeniz'deki Ofspor-Altay maçına spor muhabirimiz Murat Arabacı gitti. Altay yenilgiyle döndü ama, bizim Murat ne malzame toplamış öyle. Of'ta dolaşırken bir araba. Biz genelde "Dikkat arabada bebek var" yazısını görürüz. Ama Karadeniz'de iş başka... Hareket eden arabanın arkasındaki yazı aynen şöyle: "Dikkat (!) arabada LAZ vardır."
Maç sonrası daha ilginç. Stat görevlisi İzmir'de askerlik yapmış. Görevli demiş ki, "O günleri hiç unutamıyorum. Abi ya, İzmir'de bir tane çirkin kız olmaz mı" diye eski günleri vadediyor. Sohbet koyulaşıyor, "Abi hafta sonu buralar Batum'a akıyor eğlenmek için" deyip, sonra da o yörenin ağzına yerleşmiş özlü sözünü, söyleyiveriyor Karadeniz uşağı: "Japonya'yı tsunami vurdu, Trabzon'u da Rusunami."
16 Aralık'ta müthiş bir komedi filmi geliyor. Trabzon'daki sinemada "Sumela'nın Şifresi Temel, 16 Aralık'ta vizyonda. Biletler satılmaktadır" afişini asmış. Bizim Murat muziplik yapacak ya. Gişe memuruna yaklaşmış, "Temel'e 16 Aralık'a bir kişilik bilet" demiş. Gişe memurunun cevabı hemen hazır: "Bir hafta yer yok." Yahu bu Temel'in uşakları kendilerini seyretmek için biletleri şimdiden kapışmış. Güzel insanlar bu Karadenizliler, vallahi bayılıyorum.

kentten
Kürşat ile Burçin İzmir'i sevdiler

Art 10 Fikir Atölyeleri, 13 Aralık'ta yine bir ilke imza atıyor ve "bir yazarın piyanistle buluşması"nda Türkiye'nin en sevilen ve tanınan yazarlarından Kürşat Başar'ı ağırlıyor. Başar bu kez hem söyleşi hem imza hem kokteyl hem de konuşturduğu saksafonuyla üstelik kendisine piyanoda eşlik edecek piyanist Burçin Büke ile birlikte dinleyeceğimiz canlı performansla İzmirlileri Key Hotel'de buluşacak.
Söyleşide Kürşat Başar'la hayata dair her konuya 360 dereceden bakılacak. Söyleşisinin ardından, yazarken edebiyattan çok müzikten etkilendiğini, müziğin yazarlığının içinde olduğunu söyleyerek konserler veren Başar ile dünyanın sayılı sahnelerinde çalan piyanistimiz Burçin Büke'nin canlı performansına tanıklık edeceğiz. İzmirliler, "bir yazarın piyanistle buluşması"na Do-Re Music de katkılarını sunacak.
Sınırlı sayıda kişiyi ağırlayacak etkinliğe katılanlar Feast'in seçme lezzetleri ve kanepelerini tatma imkanı da bulacak. Öte yandan D&R Alsancak'ta Kürşat Başar kitaplarını, Burçin BÜKE de yeni CD'si "Gözbebeğim"i imzalayacak.

laflama
* "Kral öldü" diye sevinenler, geçmişte "Kral öldürdü" demekten tırsanlardır!
* Kasiyer bir kıza aşık oldu, kızı göreceğim diye, kredi kartı limitlerini patlattı.
* Eeee! Kimi erkekler alemci, kimi erkekler de ailemci.
* Nasıl futbolcusun sen? Gol-yordam bilmiyorsun be!
İbrahim Ormancı'dan

küpe
Bir insanın yaşı, göze batacak bir şeyi kalmadığı zaman dikkati çeker.
Emerson


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA