• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Haydi, Karikatür ve Neşe Müzesi’ne ERKİN USMAN

Haydi, Karikatür ve Neşe Müzesi’ne

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.01.2012, 00:00
Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, göreve geldiği tarihten bugüne kadar sessiz sedasız üç butik müzeyi yaşama geçirdi.
Sırada Kent Tarihi Müzesi, Spor Müzesi ve Kadın Müzesi var. Bu müzelerin yer alacağı binaların tümünü de eski yapılar oluşturuyor ve şu anda restorasyon çalışmaları sürdürülüyor.
Binalar tamamlandığında üç yeni müze daha yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulacak. Başkan Tartan, daha önce Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, İzmir Mask Müzesi ve geçtiğimiz günlerde de Neşe ve Karikatür Müzesi'ni hizmete açmıştı. Bakın Hakan Tartan ne diyor:
"Neşe ve Karikatür Müzesi ile İzmir'e yeni bir soluk, heyecan geldi ve kültür ve sanatın gerçek, çağdaş ve gülen yüzünü göstermek adına bir adım daha atıldı. Arşivi, altyapısı ve kültürel zenginliği açısından dünyadaki 55 önemli karikatür müzesi arasında ilk on beşin içinde olduğumuzu gururla söylüyorum. Aynı zamanda Akdeniz kültürüyle özdeş Neşe ve Karikatür Müzesi ile hem güldüren hem düşündüren yapısı ile sadece İzmir'e değil Türkiye'nin geleceğine de aydınlık bir pencere açtığımızı düşünüyorum."

bir portre

Çok yönlü bir İzmirli: Mukadder Özakman

Hem şair, hem hicivci ve hem de bir mühendis.
Mukadder Özakman 13 haziran 1932, İzmir doğumlu. Tam adı: Mukadder Sadık Özakman.
İzmir Kocatepe İlkodkulunu 1945 yılında bitirdi. Sırasıyla Mithatpaşa Erkek Sanat Enstitüsü (1950), İstanbul Yıldız Teknik Okulu Teknikerlik Bölümünü, ardından Ege Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Gakültesini bitirdi.
Bu öğrenim sürecinin ardından 1954-88 yılları arasındaki İzmir Karayolları 2. Bölge Müdürlüğünde proje mühendisliği ve başmühendislik izledi.
1988'den itibaren İzmir'de faaliyet gösteren bir şirkette otoyol proje mühendisi olarak çalıştı ve 1992'de emekliye ayrıldı.
Buraya kadar Mukadder Özakman'ın ş hayatı...
Bu işin ardında bir de sanat ve hiciv kısmı var.
İlk şiiri "Yalnızlığım" Varlık Dergisi'nde yayınlandı. İlerleyen yıllarda, Özakman'ın şiirlerini Varlık ile çeşitli dergi ve gazetelerde okuduk.
Asıl ününü taşlamalarla kazanan Özaakman'ın bu konudaki ilk yapıtı "Kendime Hicviye" 1965 yılında Pardon'da çıktı. Sonraki taşlamaları Akbaba, Ustura, çivi, Gırgır ve Gıcık dergileri ile, Demokrat İzmir, Ekspres, DÜnyü ve Yeniasır'da yayınlandı.
1967 yılından itibaren Akbaba'da yayınlanan taşlamalarında çarpık yönlerinin insanlara verdiği zararı gülmece yolu ile gezler önüne serdi. "Aşk Senfonisi" adlı şiirleriyle Çağdaş

Karagöz'ün Köfteciliği

3 Bölümlük, canlı Karagöz oyunu'nnun başlangıç gazeli şöyle:
***
Video denen illet yayılsa da bu sıra
Karagöz perdesini kurdum Yeni Asır'a.

Bu Ramazan boyunca oyunlar düzenledim
Ezberci dostlar gibi konmadım ben hazıra

Yunan sahip çıkıyor, yıllardır Karagöz'e
Bizim yalancı dolma yemek oldu hınzıra

Tipleriyle birlikte Karagöz denen oyun,
Bizimdir, duyuralım Hind'e, Çin'e, Mısır'a

Şeyh Küşteri Usta'mı anarım rahmet ile
Hatalarım olursa, bakmaz ruhu kusura

Hoşgeldin ey Ramazan, bize mutluluk getir,
Nasıl kavuşturduysa yüce Tanrım hzura.

Çalsın artık davullar, başlıyor oyunumuz
Yaslan artık koltuğa sandalyeye hasıra...

küpe

Acımak zekayı aydınlatmakla kalmaz, kalbi de ısıtır.
Lamartine

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA