• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Egeli dağcılara acayip bir ceza ERKİN USMAN

Egeli dağcılara acayip bir ceza

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.06.2012, 00:00
Genel merkezi İzmir'de bulunan Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Uluslararası Dağcılık Birliği'ne (UIAA) üyelik başvurusu nedeniyle Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından 1 yıl hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldı. İtiraz üzerine konuyu değerlendiren Tahkim Kurulu, hak mahrumiyetini 4 aya indirerek onayladı. Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Onursal Başkanı Orhan Kozan, "Uluslararası Dağcılık Birliği'ne federasyonlar da kulüpler de üye olabiliyor. TDF'nin üye olduğu birliğe üyelik başvurumuz nedeniyle, ortada suç ya da yasalara aykırı bir davranış yokken cezaya çarptırıldık. Tahkim Kurulu da cezanın herhangi bir gerekçeye dayandırılmadığını kabul etti. Karar, spor tırmanış milli takımında yer alan ve gelecek vaad eden sporcularımızı olumsuz etkileyecek bu konunun, tekrar değerlendirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
* * *
Merkezi İzmir'de bulunan, 17 il ve 6 ilçedeki şube ve temsilcilikleri aracılığıyla yürüttüğü faaliyetlerle, binlerce kişiye doğa bilincini ve doğa sporları sevgisini aşılamayı hedef edinen Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, TDF tarafından "hak mahrumiyeti" cezasına çarptırıldı.
TDF tarafından, Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'nün Uluslararası Dağcılık Birliği'ne üyelik başvurusu yapması nedeniyle Disiplin Kurulu'na sevk edilerek 1 yıl hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldığı, kulübün itirazı üzerine konuyu değerlendiren Tahkim Kurulu'nun bu cezayı 4 aya indirdiği duyuruldu.
* * *
Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Onursal Başkanı Orhan Kozan, kulübün disiplin kuruluna sevkini gerektirecek bir tutum ya da davranış içerisinde bulunmadığını bildirerek, kulubun, hangi suça ya da eyleme karıştığı dahi belirtilmeden 'talimata aykırı davranış' suçlamasıyla 'hak mahrumiyeti' cezasına çarptırıldığını savundu.
* * *
TDF'nin, Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'nün UIAA'ya üyelik başvurusu yapması nedeniyle cezalandırıldığını belirten Kozan, şunları söyledi:
"UIAA, tüm ülkelerde dağcılık faaliyetlerini yürüten kulüpler ve organizasyonu sağlayan federasyonların üye olabildiği bir birlik. TDF'nin üye olduğu birliğe, bugüne kadar başarıyla sürdürdüğümüz uluslararası faaliyetlerimizi daha ileri taşıma, yabancı kulüplerle işbirliğini geliştirme adına biz de üyelik başvurusunda bulunduk. Başvurunun önünde hiçbir engel bulunmamasına rağmen, TDF bu başvuruya şiddetle karşı çıkarak, kulübümüze yönelik hasmane bir tutum içerisine girdi. Kulüplerin üstü bir kuruluş olarak TDF'den, Türkiye'de doğa sporlarının yaygınlaşması ve gelişmesi amaçlı faaliyetler yürüten kulüplere ve kişilere destek olmasını, yönlendirmesini, projeler üretmesini beklerken, bünyesinde milli sporcuları barındıran ve projeleriyle binlerce kişiyi doğayla buluşturan Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'ne yönelik bu yaklaşımına anlam veremiyoruz."
* * *
Yasalara aykırı bir davranışlarının söz konusu olamayacağını kaydeden Kozan, ortada bir suç ya da bir delil olmadığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Kulübümüze verilen bu disiplin kararı, tamamen TDF Başkanı Alaaddin Karaca'nın bize göre yanlış olduğunu değerlendirdiğimiz icraatları karşısındaki duruşumuz nedeniyle verilmiştir. Kararı taşıdığımız Tahkim Kurulu, cezanın herhangi bir gerekçeye dayandırılmadığını kabul etti, ancak 4 ay hak mahrumiyetine hükmetti. Hak mahrumiyeti cezası, kulüp üyeleri ve soprcularını, her türlü amatör ve profesyonel dağcılık, spor tırmanış ve dağ kayağı yarışmalarına iştirak etmekten; hakemlik, temsilcilik, eğitmenlik, gözlemcilik yapmaktan; yarışmalarda görev almaktan; kulüp mensubu olarak federasyonla resmi ilişkide bulunmak ve yarışmaktan men edilmesidir. Bu karar alınırken, spor tırmanış milli takımında yer alan ve gelecek vaad eden kulüp sporcularımızın geleceği de düşünülmemiştir. Konunun tekrar değerlendirilmesini istiyoruz."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA