• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Alaçatı’da endişe var ERKİN USMAN

Alaçatı'da endişe var

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.11.2012, 00:00
Alaçatı Türk turizminin parlayan yıldızı. Bir zamanlar tütünün esiri olarak sadece 2 bin 500 kişinin yaşayabildiği bu turizm cenneti, İstanbulluların ilgisi ve işgaliyle dünyada modernleşme ve gelişmede rekorlara imza atan bir belde. Bir zamanlar eski parayla 10 bin liraya zor alıcı bulan eski taş evler için şimdi trilyonlardan söz ediliyor. Yazın Alaçatı sokaklarından insan gelip geçiyor, geziyor, iğne atılsa yere düşmeyecek derecede kalabalık.
Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'a göre şu anda kış nüfusu 10 bin, yaz nüfusu ise 150 binin üzerinde... Ve ilçe olma hedefinde giden Alaçatı, yeni Büyükşehir Belediye Yasa tasarısıyla mahalle haline geliyor, Çeşme'nin bir mahallesi oluyor.
* * *
Muhittin Dalgıç yeni yasanın marka değeri olan turizm merkezlerini baltalayacağı görüşünde. Diyor ki: "Hükümet, beldelerin çarpık yapılaşmasından söz ediyor. Oysa 1/25000'lik planların onayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan geçiyor. Ona aykırı planı zaten geçiremezsiniz. Ufak belediyelerin maddi imkansızlıklarından söz ediliyor. Oysa İller Bankası'nın desteği yüzde 6'dan 12'ye çıkarılacağı vadedilmişken yüzde 2.5'lara geriledi.
***
Başkan Dalgıç yeni yasayla Alaçatı'da 90 bin dönüm Turizm Gelişim Alanı'nın yok edileceğini savunurken, isimleri kentlerinden öteye bağımsız olarak dünyaya ün salan Alaçatı, Side, Belek, Kalkan, Kaş ve Ölüdeniz gibi turizm cennetlerinin de olumsuz etkileneceğini belirtiyor. Dalgıç'a, "Mahalle olursanız merkez Çeşme ile sorun çıkar mı?" diyoruz. Gülüyor, "Tabii ki merkez bizim turizmde ya da bir başka atılımda planlarımızı onaylamayabilir, başka görüşe sahip olabilir" sıkıntısını dile getiriyor.
***
Muhittin Dalgıç, Büyükşehir Belediyeleri Yasası'nın değişiklik yapılmadan aynen onaylanması halinde yasal yollara başvuracaklarını ve haklarını arayacaklarını da ekliyor. Dalgıç, "1998 yılında da da Büyükşehir Koruma Gelişim Alanları Yasası çıkarılmış, dava sonunda durdurulmuştu. Bu kez de yanlıştan dönüleceğini ve haklının kazanacağına inanıyoruz" diye konuşuyor.
Anlaşılan, Büyükşehir Belediyesi Yasası uygulamada hayli ilginç tartışmaları da beraberinde getirecek. Bekleyelim, görelim.

kentten
KARSAD'dan anlamlı toplantı

Karşıyaka Spor Adamları Derneği, Karşıyaka'nın ebediyete göçen iki efsane futbolcusu Erol Baş ve Cengiz Kocatoros (Gode) için 15 Kasım Perşembe günü saat 13.30'da "Erol Baş-Cengiz Kocatoros Geçmişe Yolculuk Buluşması" isimli bir toplantı düzenledi. Başkan Dr. Bülent Zeren gerek sportif başarıları, gerekse insancıllıklarıyla sadece Karşıyaka'nın değil, İzmir ve Türk Sporunun gönlüne taht kuran Baş ve Kocatoros'u genç nesillere tanıtmak, onları örnek almalarını sağlamak için böyle bir anma günü düzenlediklerini belirterek, "Onları biz hiç unutmayacağız. İstiyoruz ki, Karşıyakalı gençler de özelliklerini öğrensinler, kendilerine herber alsınlar. Bu nedenle Karşıyakalı genç futbolcular da toplantımıza katılacaklar. Karşıyaka Camiası'nı da bu önemli günümüzde yanımızda görmek istiyoruz" diye konuştu.

küpe
Öldükten sonra yaşamak istiyorsanız, ya okunmaya değer şeyler yazın ya da yazılmaya değer işler yapın.
Victor Hugo

günün fıkrası

Sadece bir kadeh

Adam, sarışına, "Bir kadeh daha içki alır mısın?" diye sordu.
"Kocam sadece bir kadeh almama izin veriyor" dedi sarışın.
"Neden?" diye merak etti adam.
Sarışın cevap verdi:
"Bir kadehte herkesten keyif alıyorum. İkinci kadehten sonra herkes benden..."

laflama
* Dostlardan gelen her şey daha anlamlı ve daha güzel oluyor. Mesela yenilen kazıklar bile!
* Andy Warhol yaşasaydı şunu söylerdi kesin. Bir gün herkes 5 dakikalığına mutlu olacak!..
* Bir berber bir berbere, "Hep erkekler geliyor dükkana. Keşke bayan kuaförü olsaydık. Gözümüz gönlümüz açılırdı" demiş!..
* Oğlum yaşamında hep beni örnek alır. Balayında başlamış eşiyle kavgaya mesela!
* Hasretinden eskittiğim prangaları hurdacıya sattım... Yolumu buldum sevgilim... Sağol yaaa!
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA