• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir dönemin öyküsü ERKİN USMAN

Bir dönemin öyküsü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.04.2013, 00:00
1989-1994 yılları arasında Karşıyaka Belediye Başkanı Cihan Türsen'in, basın, halkla ilişkiler, protokol ve özel kalem müdürlüğü görevlerini birlikte yürüten meslektaşımız Vecdi Altay'ın, on sene önce yayınladığı ve geniş bölümünün daha kitap çıkmadan, 16-22 Aralık 2002 tarihinde Yeni Asır'da yayınlanan 'Reis Bey' adlı kitabının ikinci baskısı çıktı.
Etki Yayınları'ndan çıkan kitabın bir diğer adı da, İzmir Yerel Yönetim Belgeseli.
1984'ten 1999 yılına kadar, İzmir'de yapılan yerel seçimlerin perde arkasının ve Türkiye gündemine bomba gibi düşen olayların anlatıldığı 224 sayfalık kitabın Önsöz'den Önce bölümünde ve ayraçta şu ifadelere yer vermiş Vecdi Altay:
"...Çünkü bu ulusun ve bu İzmir'in güzel bakan, gönlü güzel insanlarının; daha çok demokrasiye, daha çok insan haklarına, daha çok özgürlüğe, daha çok bağımsızlığa, daha çok sevgiye ve daha çok hoşgörüye, geride bıraktığımız yıllardan çok daha fazla gereksinimi ve hakkı var.
Ve çünkü; demokrasi, insan hakları, özgürlük, bağımsızlık, sevgi ve hoşgörü olmadan ulus ve insan olunmuyor...
Ve de çünkü, biz ulusuz, biz insanız, biz bireyiz..."
Siyasiler için bir başucu kitabı olma özelliği taşıyan kitapta 19 bölüm bulunuyor. Bölümler şöyle:
Her şey sona eriyor, her şey yeniden başlıyor, Özal'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına tepkiler. Siyasi akbabalar. Ya Güngör Bayrak olmasaydı. Kendi partilisini Kaymakam'a şikayet eden İşçe Başkanı. Karşıyaka neresi, Somali neresi?. Memurlara paso hakkını kimler engelledi? Daltonlar Red Kit'e karşı. Mendela, Hiroşima ve Nagazaki. Yıllar önce Olof Palme'ye karşı çıktı, yıllar sonra CHP'den milletvekili oldu. Meclis üyesi ve prezervatif. Şaşkın Başkan Vekili. SHP'li başkana Ecevit'ten teklif. Bornova adayı aslında kimdi? SHP ANAP'ta. Peynir tenekesindeki kafatası. İnsan Hakları Parkı yapım çalışmaları ve silah çeken Emniyet Müdürü. Gazetecilerin gazeteciye yaptıkları. Siyasi erkin en büyük gücü ve arpalığı: TANSAŞ...
Eğer siyasetle ilgileniyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız. Kitabı, D&R'lardan, Alsancak Yakın, Karşıyaka Pan ve Konak Yavuz kitabevlerinden edinebilirsiniz.

kentten

Trafikte denetim çok zayıf!

Okurumuz Altan Lale, "İzmir'de son zamanlarda çok fazla trafik sıkışıklığı yaşıyoruz. Özellikle akşamları Yeşildere yolunda gereksiz bir trafik sıkışıklığı yaşanıyor" diyor ve devam ediyor:
"Sadece Basmane katılımındaki gereksiz şerit ihlali, Besaş'ın önündeki otobüs durağındaki otobüslerin ve minibüslerin gereksiz beklemeleri ve Yeşildere'deki trafik lambalarından kaynaklanan sıkışıklık...
Üçyol'da otobüs duraklarında otobüsler şerit ihlali yapıyor, taksiler özel araçlar park yapıyor, trafik felç...
Ancak buralarda genelde trafik polisi hiç göremiyoruz.
Gereksiz şerit ihlali yapan, gereksiz park yapan, yol ortasında yolcu indiren, yolcu alan minibüs, otobüslere işlem yapan trafik polisi göremiyoruz.
En sık gördüğümüz kontrolleri kemer ve sürat.
İzmirli olarak sizden ricam, trafiğin rahatlaması için diğer trafik kurallarını da daha sık denetlemeniz.
İyi çalışmalar, kolay gelsin."

günün fıkrası

Otobüsle geldim

Temel, acemi er olarak İzmir'deki birliklerden birine sevk edilmişti. Birliğine varan Temel'e komutanı sormuş:
"Buraya torpille geldin galiba?"
Temel:
"Hayır komutanım, Trabzon'dan otobüsle geldim."

laflama
* Mahalle kadınlarının dedikodularını, pazar akşamları yapılan futbol geyiklerine yeğlerim...
* Güncelleyelim o süzü. "Çok okuyan mı bilir, yoksa çok internette gezinen mi?"
* Yiğidim aslanım yan gelip yatmıyor ama çok işkembeden atıyor beee!
İbrahim Ormancı'dan


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA