• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gode Cengiz gibi yaşamak ERKİN USMAN

Gode Cengiz gibi yaşamak

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.06.2013, 00:00
"Haziran'da ölmek zor" demiş ozan Hasan Hüseyin Korkmazgil. Orhan Kemal, Ahmed Arif, Cahit Külebi, Nazım Baba, Haziran ölülerindendir. Futbol alanlarında KSK forması ile ünlenen Gode namlı Cengiz Kocatoros da Haziran'da yitirdiklerimizdendir.
İnsanlar ölür, destanlar yaşarmış. Marifet ölümü destanlaştırmak değil hayatı güzelleştirmektir. Ya Gode Cengiz gibi olsanız, Gode Cengiz gibi yaşasanız. "Yok yok ölseniz" diye sürdürmemek gerekiyor burada. "Gode gibi hayatı güzelleştirip, ölümü destanlaştırsanız" demeli.
Yaşlılar ölüme gider ama ölüm gençlere gelir derler. Sofrası meşin yuvarlak aracılığıyla dolan, karnı bu hünerle doyan, düşüncesini midesinin sansüründen geçirmeyen, yüreğinde iyilik, doğruluk meşalesi sönmeyen Gode'ye ölüm erken geldi. Cengiz Kocatoros 28 yıl önce 20 Haziran'da öldü. Ama Gode, "Hala yakar türküsünü inceden inceden."
Bak futbolcu kardeşim, ölürsünüz de, yaşarsınız da.
Yıllarca çağdaş arenalarda gladyatörlük de yaparsanız.
Esir pazarlarında haraç mezat da satılırsınız.
Gode Cengiz gibi yaşarsanız, ölseniz de yaşarsınız. Gode Cengiz gibi olursanız spor kılıklı bataklıkta "nergiz" gibi güzel kalırsınız.
Karşıyaka Stadı'nda Gode Cengiz anısına dikilen büstten, "Sevda candan uzun / Can günden kısa" sözlerini de duyarsınız.
Büstün önünde benim gibi "Bir palamut ızgarasına, bir tabak roka salatasına ve bir de sana öyle hasretim ki Gode" dersiniz.
Karşıyaka Stadı'na bir bir, on on, yüz yüz, bin bin uğrayın Karşıyakalılar, İzmirliler, futbolseverler...
Her zaman saygı duyacağımız, yüreğimizde sıcak sevgilerle anacağımız Gode, her yanlışlığa, namussuzluğa, isyan ederken, en çok size saygılıydı Karşıyakalılar, İzmirliler, futbolseverler...
Gode Cengiz, büyük kaptan Gazcı Erol (Özışıkçılar) ile efsane futbolculardan Ahmet Tuna (Kozan) bugün saat 11.30'da Soğukkuyu Mezarlığı'nda KARSAV, KARSAD, KABİDAD, KSK 1912, KASİAD, BESİAD, İZSEV, ATAORMAN, EKÜP, İzmir 68'liler Platformu ve KSK Taraftarlar Derneği ve Karşıyaka Spor Kulübü tarafından düzenlenen törenle anılacak.

Mavişehir'den yaşam kesitleri
Mavişehir'in çarpık yapılaşmaması, kamu yaşam alanının (yeşil alan, otopark, yol) korunması buralarda yaşayanlar için çok önemli.
Bu anlamda yapılan imar planları burada yaşayanlar tarafından dikkatle takip ediliyor ve kamu alanlarının korunması için yargı yolu da dahil tedbirler alınıyor.
Şimdi size Mavişehir yaşamından kesitler:
1- Mavişehir imar planı 1991'de yapılmış, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2003 yılında onaylandı.
Bu plana Emlak GYO'nun itirazı yargı tarafından reddedildi.
2- Bu sürecin sonunda TOKİ, imar planı yapma yetkisini Büyükşehir Belediyesi'nden almak amacıyla Mavişehir bölgesini 2006 yılında "Toplu Konut Alanı" ilan etti. Bu kapsamda insan yoğunluğunu artıran kamu yaşam alanlarını azaltan imar planları hazırladı ve onaylattı.
Nevar ki, bu işlem, Mavişehir halkının açtığı davalar sonucunda iptal edildi.
3- 2011 yılında bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planı yapma yetkisini elde etmek için Mavişehir bölgesini "Toplu Konut Alanı" ilan etti. Amacı hukuku dolanmak üzere plan yapmak üzere hazırlanan bu işlemin iptali için bölge halkı yargı yoluna gitti. Yargı süreci devam ediyor.
4- İşte bu aşamada, otopark, rekreasyon, park alanları, okul, otopark ve yol gibi yerler 3. şahıslara bu konumlarıyla yok parasına satılmış. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planları ile imar adalarının emsalleri yükseltildi ve tanımları değiştirildi.
* * *
Mavişehir 2. Etap Yönetim Kuruulu Başkanı Kahraman Turumtay anlatıyor:
"EGYO kamuya terk edilmesi gereken rekreasyon parkı parselini 2011 yılında park parseli olarak 4 bin 500 liraya satmak için gazeteye ilan verip 3. şahsa satıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı imar planı ile kısa sürede parselin değeri 100 bin liraya çıkıyor ve açıkça kamu zararı oluşuyor. Bunun yanı sıra ticaret parselinin içine sahile çıkan yolda dahil ediliyor ve halkın sahile ulaşması engelleniyor."
Ve bir iddia...
"Taypark, Kent, Deniz Restoran gibi yapılaşması olan parseller yeşil alan olarak gösterilmiş. Dolayısıyla ya halk bu parselleri yeşil alan olarak kullanamayacak ya da bu tesisler kaçak konumunda kaldığından yıkılacak."

küpe
Az bulunan haslet öc alma değil, fazilettir.
Shakespeare

günün fıkrası

Meğerse?

Doktor başını kaşıyan hastasına endişeyle döndü ve konuştu:
"Anlayamadım... On beş gündür tedavi ediyorum, sizin şu sarılığınızı iyi edemedim. Yüzünüz hala limon gibi..."
"Ah, affedersiniz üstad. Ben size Çinli olduğumu söylemeyi unuttum galiba..."

geçmişten

Lüzum var mı?

Mac Gillon oğlunun doğumgünü hediyesi olarak bir ansiklopedi istediğini duyunca isyan etti:
"Ansiklopediyi ne yapacaksın? Ablanın bir profesörle nişanlandığını unuttun mu?"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA