• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Küba’da bir İzmirli ERKİN USMAN

Küba'da bir İzmirli

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.10.2013, 00:00
İzmir'in eski milletvekillerinden Hakkı Ülkü bayramı Küba'da geçirdi ve önceki gün döndü.
Ayağının tozu ile yakaladık ve sorduk.
"Hayrola, bu ilginç yolculuk nereden çıktı?"
Cevap şöyle:
"Bir süre önce bir telefon şirketinin daveti üzerine Küba'ya gittim. Uzun bir yolculuktu, Hollanda'dan Havana'ya 10 saatte vardık. Havana'ya iner inmez 1959'a kadar Küba'yı yönetmiş olan diktatör Batista geldi aklıma. Gözümün önünden geçen Marlon Brando'nun 'Baba' filmiyle özdeşleştirdim."
Hakkı Ülkü, bu geziye bir telefon şirketinin daveti üzerine katılmıştı. Kafile 33 kişiden oluşuyordu. Program gereğince dinlendikten sonra Havana sokaklarını otobüsle gezdi.
Havana iki milyonluk bir kent. Bir yeni Havana var bir de eski Havana. Eski Havana, Unesco'nun himayesinde aslına uygun tadilat yapılan evlerin bulunduğu alan.
Hakkı Ülkü'yü dinlemeye devam:
"Her önemli meydanda devrime katkı koymuş insanların heykelleri ve büstleri var. Bunlardan birisi de Atatürk'e ait. Atatürk dünya siyasetinin en önemli beyinlerinden ve en önemli devrimcilerinden birisi diye konulmuş o büst. Denilir ki; Castro'nun en yakın devrimci arkadaşı Che Guevara Bolivya'da öldürüldüğünde çantasından İspanyol'ca 'Nutuk' kitabı çıkmış. Atamıza böylesine hayranlar."
Ve son bir not...
Küba denildiğinde Hakkı Ülkü'nün aklına "Baba" filminin baş aktörü, 1959'a kadar ülkeyi yönetmiş diktatör Batista, 1959'da bir avuç yürekli insanla sosyalist devrimi gerçekleştirmiş Fidel Castro, Che Guevara, puro, şeker kamışı, pirinç tarlaları ve son derece bakir tarım arazileri ile her yerde her mekanda çeşitli müzik aletleri çalan, her şeye rağmen yüzleri hep gülen insanlar geliyor.

hayattan
Bakteriden pil ürettik

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin (YTÜ) bilim insanlarından, enerjide devrim. YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bestamin Özkaya ve beraberindeki ekip, bakteriden üretilen elektrikle led lambayı yakmayı başardı...
21. yüzyılın en önemli konularından olarak görülen 'Enerji' konusu bilim insanlarını bu konuda daha fazla araştırma yapmaya yönlendiriyor. Fosil yakıtların artan maliyetleri ve çevreye verdikleri zarar alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi zorunlu kılıyor. Bu durumu göz önüne alan bilim insanları yenilenebilir enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için önemli projelere imza atıyor.
Bakteriden üretilen elektriğin depolandığı sisteme 'Mikrobiyal Yakıt Hücreleri' deniyor. Mikrobiyal yakıt hücrelerinin çalışma prensibi, normal pillerle aynı. Mikrobiyal yakıt hücreleri hem enerji elde edilebilme potansiyeli hem de çevre dostu olması bakımından alternatif enerji kaynakları için de önemli bir konumda.
Özkaya, "Üretim aşamasında en önemli rol atıkları temizleme özelliği bulunan bakterilere düşüyor. Onların açığa çıkarttığı enerji kullanılan düzenek sayesinde depo ediliyor.

küpe
En güzel sanat, yaşama sanatıdır.
John Macy

fıkra
Prodüktör, rejisörlüğünü de yaptığı bir filmde baş rolü tanıdığı bir genç kadına vermişti. Fakat kadın bir felaketti. Hiç iyi oynamıyordu. İyi oynamak bir yana, orta bir oyun sergileyemiyordu. Rejisör saçlarını yolarak feryadı bastı.
"Baksana yahu!.. Oynadığıın rolü biraz hissetsene. Düşün bir kere, bir adamı delice seviyorsun. Adam seni terk edip gidiyor. Ne yaparsın o zaman?.."
-"Hiiç! Başkasını bulurum."

laflama
* Başa güreştiğini sanırsın bu dünyada. Oysa boşa güreşmişsin bunca yıl haberin yok!
* Üzümünü ye.... Ayakbağını sorma!
* Orhan Veli yaşasaydı şöyle derdi mutlaka;
Bir elinde telefon, bir elinde klavye,
Umrunda mı dünya?
* Bence günümüzün en ŞAHANE olayı, her şeye ama he şeye BAHANE bulmaktır!
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA