• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

MHP'nin Diyarbakır başarısı

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.06.2011, 00:00
MHP'nin Diyarbakır'da miting yapabilmiş olmasının sembolik anlamı çok büyüktür. Türkiye'nin birliğini savunan herkesin MHP'yi alkışlaması ve tebrik etmesi gerekir. Devlet Bahçeli, toplama veya değil, kendisini dinleyen coşkulu kalabalığa, bana göre, bir seçim sürecinde yaptığı en güzel konuşmayı yaptı. Lafı hiç eğip bükmedi. En ufak bir kışkırtıcılık amaçlamadı. Türklük vurgusunu yaparken kullandığı kapsayıcı formülasyon beni çok etkiledi, eminim birçok Kürt vatandaşımızı da etkilemiştir. Diğer taraftan, yine Bahçeli'nin konuşmasında öne çıkan kardeşlik ve ortak kader mesajı çok samimi ve içselleştirilmiş bir fikriyat sergiledi.
***
Aslında bu konuşmanın tam bugünlerde yapılmış olması sadece MHP'nin Diyarbakır gibi etnik siyasetin merkezi olan bir yerde miting yapabilmiş olmasının ötesinde anlamlar taşıyor. Bir kere ılımlısından sertine kadar, bütün Kürt vatandaşlarımız, bu ülkede kendilerinin dışında ve kendilerinden farklı duyarlılıkları olan insanların yaşadığını bu konuşma vesilesiyle görmüş oldular. Bazı özensiz ve sınırsız isteklerin bu ülkenin çoğunluğuna nasıl bir travma yaşatacağı ve bu travmanın, aradaki iyi duygulara nasıl zarar vereceği anlaşılmış olmalıdır. Hatırlanacağı gibi, son dönemlerde bazı Kürt siyasetçiler açıkça kışkırtıcı ve ölçüsüz bir siyasi dil kullanmayı alışkanlık haline getirdiler. Özerklik ilanı, iki başbakan talebi, yakarız yıkarız tehditleri, demokratik hak talebinden vazgeçip imtiyaz hakları talep etmeler, bu ölçüsüzlüğün bazıları. MHP'nin Diyarbakır mitingi ve Devlet Bey'in müthiş konuşması aşırılık yanlısı maceracı zihinlere yönelik de uyarıcı bir işlev görecek kalitede ve açıklıktaydı.
***
MHP'yi tebrik ediyoruz ama bir o kadar da Diyarbakırlı vatandaşlarımızı kutluyoruz. MHP mitingiyle ilgili gösterdikleri olgunluk bu şehrimizle ilgili yanlış algıyı önemli ölçüde, hiç olmazsa bir süreliğine, onarmıştır. Herkesin çok gergin olduğu ve Kürt meselesinin siyasi kutuplaşmanın ekseni durumunda bulunduğu bir seçim döneminde MHP'nin Diyarbakır'da olaysız miting yapması ve başta da söylediğim gibi, önemli bir gelişmedir. Bu ülkenin farklı etnik kökenden olan kesimleri de dahil, herkesin dünyasında belli ki bir huzur ve barış arayışı var. Ben bu ortak duygunun olmasını çok önemsiyorum. Bu beldedeki azgınlıkları, terör çılgınlığını, bölücü motivasyonu dar alana hapsedip ortak değerlerimizi öne çıkartacak politikaların ne derece zorunlu olduğunu anlıyoruz. MHP mitingi bize bunun ilhamını vermiştir.
Şimdi ilk olarak, seçim sürecini emniyetli ve huzurlu bir biçimde tamamlamak, ardından millet iradesinin temsil makamının meşru zemini üzerinde bu pozitif havayı yeni anayasa yapım sürecine yansıtmak gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA