• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Seçim mesajı ve helalleşme

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.06.2011, 00:00
Siyasi alan genişledikçe ve siyasetçi kendini daha özgür hissettikçe, siyasi rekabet şiddetlenecek. Demokrasinin gelişmesi açısından bu kötü bir şey değil. Mesela 12 Haziran seçimlerinde, uzun senelerden sonra, siyasette halk etkin bir biçimde yer aldı. Meydanlar doldu taştı, partiler halkın önüne anlamsız ideolojik tartışmalarla çıkmadılar. Somut projeler havalarda uçuştu. Siyaset geri geldiği için de, bu seçimde siyasetçiler hem her zamankinden daha fazla halkı ikna etmek için uğraştılar hem de birbirlerine karşı haşin davrandılar. En başta söyleyelim ki, bu konuda başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, siyasetçilerimizin hiçbiri masum değil. Hepsi de kampanya boyunca ağızlarına ne geldiyse söylediler karşılıklı. Ancak bütün dünyada siyaset biraz böyle yapılıyor işte. Siyaseti seyirlik hale getiren davranışlar da bunlar zaten.
***
Bu sürecin önemli bir özelliği var. Seçim kampanyası biter, millet mesajını verir, siyasetçiler seçim meydanlarından söyledikleri sözleri arkalarında bırakırlar. Çünkü, milletin sözünün üstüne söz olmaz artık. Millet mükafatı da, cezayı da adil bir şekilde kesmiştir. Bundan sonraki dönem halk için verilen sözlerin tutulması dönemidir. Liderler kendi nezaket anlayışları gereği geçmişe dönük özür dileyebilirler. Kırdıklarını düşündükleri kalpleri onarmak isteyebilirler ki, bu da çok güzel bir davranıştır. Nitekim Başbakan Erdoğan, seçim gecesi balkon konuşmasında, "Hesaplaşmayalım, helalleşelim" dedi. Ardından da ilave etti: "Çünkü milletin mesajını aldık, millet bizden müzakere etmemizi, uzlaşmamızı, birlikte çalışmamızı istiyor."
Fakat Başbakan tarafından hemen seçim gecesi başlatılan bu olumlu süreç, aradan 24 saat bile geçmeden CHP ve MHP liderleri tarafından neredeyse sabote edildi. Kılıçdaroğlu, "Helalleşme olmaz, o sözleri söylediği gün özür dilemeliydi" dedi. Devlet Bahçeli ise, daha tuhaf bir şey yaptı ve "önce hesaplaşma" istediğini söyledi.
Bu sözler 12 Haziran seçimlerinin yeni dönemle ilgili yaydığı iyimser havayı önemli ölçüde zedeledi.
***
Gözlerden kaçan bir şey var: Başbakan Erdoğan'ın o gece kullandığı kavramın anlamı, derinliği, değeri. "Helalleşmek" ne demek? Bizim kültür dünyamızda dini yönü olan ama hayatın bütünü içinde bir manevi kurum olarak etkisini sürdüren bir kavram helalleşme. Çünkü bizim inancımızda, Allah kulunun bütün günahlarını affeder; kul hakkı yenmesini asla. Belli ki Başbakan'ın iç dünyasında siyasi rakiplerine haksızlık yaptığı yönünde bir rahatsızlık var.
Başbakan'ın "helallik" istemesi, siyasi gibi görünen ama aslında insani bir talep. Bence asıl değeri de burada. Diğer taraftan yine bizim kültür dünyamızda helalleşmek, özür dilemeyi, hatta bir ölçüde pişmanlığı da içeren bir kavramdır. Başbakan duygularını bu kavramla ifade ederken, aslında muhalefet liderlerinin istediklerinden daha fazlasını yapmıştır.
Ancak muhalefet liderlerinin tepkilerinden anlıyoruz ki, onlar barış istemiyorlar, yeni dönemde de kutuplaşma siyaseti güdeceklerini söylemiş oluyorlar.
Yani, milletin mesajı henüz alınmamış görünüyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA